Pakistan: Släpp kamrat Amin, bortförd av Rangers i Karachi

Kamrat Muhammad Amin, en aktiv medlem i Progressive Youth Alliance i Karachi, fördes bort från sitt hem i Shah Faisal Colony i Karachi av Rangers (en paramilitär styrka i Pakistan) den 14 juli. Till denna dag känner ingen till var han befinner sig, inte ens polisen eller provinsdomstolen.

Vad har hänt?

Klockan två på natten den 14 juli attackerades Muhammad Amins hem av dussintals Rangers som tvingade sig in på området utan tillstånd eller laglig rätt. De hotade grovt hans sister Sairo Bano (även hon medlem i PYA) och hans mor innan de förde bort honom.

Familjen frågade om vad han var anklagad för eller om det fanns några andra anledningar till denna attack men de fick inga svar. Istället sökte Rangers igenom hans hem och utsatte hans familj för en våldsam hantering. När Amins familj gick till den lokala polisstationen vägrade polisen att ta emot deras anmälan eller säga någonting om var Amin befann sig. På grund av denna situation har hans mors hälsa försämrats allvarligt.

Familjen har skickat in en ansökan enligt Habeus Corpus (en lag mot godtycklig häktning) i provinsdomstolen efter att ha uppfyllt alla kriterier, men domstolen har förhalat detta ärende (som annars anses brådskande i juridiska termer), och domstolsförhandlingen ska nu äga rum först den 7 augusti.

Det har varit många protester i olika städer runtom i landet trots hot från myndigheterna om att avstå från sådana protester. En stor protest hölls i Karachi den 21 juli där ett stort antal politiska aktivister och människorättsaktivister deltog och krävde frigivandet av Amin och alla andra som förts bort av Rangers och andra säkerhetsstyrkor i landet.

Torteras eller dö

Amins och andra kidnappades liv befinner sig i fara. I många tidigare fall har Rangers offer torterats brutalt i fångenskapen, medan andra förlorat livet. Många tvingas också att gå med i särskilda politiska partier som stöttas av den härskande klassen. Om de vägrar hotas de med att ställas till rätta för allvarliga brott som skulle innebära att de fick sitta i fängelse i resten av sina liv.

Medan fler och fler kastas in i extrem fattigdom och utarmning når den statliga repressionen nya nivåer. Allt detta görs för att stoppa alla former av politiska processer som riktar sig mot elitens plundring för att upprätthålla sin luxuösa livsstil. Dessa kidnappningar har blivit vardag i Pakistan och en lönsam verksamhet för de som jobbar inom säkerhetsstyrkorna. De kallas vanligtvis för ”försvunna personer” i Pakistan och det är flera tusen som försvunnit på senare år.

Många offer torteras och tvingas därefter erkänna allvarliga brott utan att ställas till rätta i någon domstol. Offrens familjer trakasseras ständigt och kvinnliga familjemedlemmar har utsatts för sexuella övergrepp i flera fall. Enorma summor för mutor krävs från familjerna för att släppa offren och i vissa fall säger man till familjerna att om de ger en muta så kommer deras bortförda familjemedlem inte att torteras. Men offret tillåts inte att ha någon som helst kontakt med sin familj ens över telefon, och ingen får veta var offret befinner sig. Enligt många rapporter har de döda kropparna efter människor som torterats bara lämnats över till familjerna efter att de lämnat över enorma summor pengar i mutor. Många äldre familjemedlemmar har också dött på grund av hjärtinfarkter efter att de ställts inför detta barbari.

Att leka med människoliv – en smutsig affärsverksamhet

Domstolarna, polisen och de politiska partierna är antingen maktlösa eller deltagare i denna smutsiga affärsverksamhet där de leker med människoliv. Amin är en av de som drabbats. Alla som höjer sin röst mot säkerhetsstyrkornas övergrepp stämplas som förrädare och hotas med att anklagas för uppvigling eller, vilket är ännu värre, att föras bort.

Lagarna i Pakistan är redan oerhört repressiva och skrevs av den brittiska imperialismen för att underkuva befolkningen i deras kolonier. Idag har den statliga repression gått långt bortom dessa gränser och rättssystemet har blivit en fars som bara tjänar som en fasad för deras brott.

Det nakna barbariet har blivit vardag i hela landet. Staten, domstolarna och andra institutioner har blivit så ruttna, korrupta och degenererade att de i praktiken har blivit helt värdelösa. Staten använder stöd från imperialistmakter som USA och andra västländer för att utföra detta barbari. Det finansiella stödet från IMF och Världsbanken bidrar också till denna barbariska repression.

Vi uppmanar arbetare över hela världen och våra kamrater i alla länder att hålla protester mot dessa barbariska brott av den Pakistanska staten. Bild: PYA

Alla de politiska partierna befinner sig i djup kris. Den härskande klassen idag har inte ett enda parti som har någon som helst förtroende i någon del av folket på det sätt som de gjorde tidigare. Försök att upprätta nya partier uppifrån mottas inte med samma entusiasm som tidigare, i synnerhet inte efter det misslyckade dramat kallat PTI, ett parti som påstås styra landet. Under dessa omständigheter blir de politiska aktivisternas situation allt svårare medan den statliga repressionen når nya och oöverträffade nivåer.

Solidaritet behövs

Vi uppmanar arbetare i hela världen och våra kamrater i olika länder att organisera protester mot den pakistanska statens barbariska brott. Du kan också:

  • Skriva brev och e-post till de pakistanska ambassaderna i olika länder för egen del eller för din organisation (se adress till Pakistans ambassad i Sverige nedan).
  • Organisera protester och posta videor på sociala medier märkta: #ReleaseAmin #StopStateAbductionsInPakistan
  • Posta kommentarer på sociala medier om det och tagga Premiärministern i Pakistan, DG Rangers Sindh och Home Minister of Pakistan
  • Organisera diskussioner om detta barbari och den pakistanska statens brott i ditt område eller arbetsplats.

Vi kräver att Muhammad Amin omedelbart släpps eller, om det finns några anklagelser mot honom, att han ska ställas inför rätta. Vi kräver också att alla som förts bort av säkerhetsstyrkorna i Pakistan ska släppas eller, om det inte görs, att de ska ställas inför rätta omedelbart om det finns några anklagelser mot dem. Detta är en grundläggande demokratisk rättighet som varje människa har och vi måste kämpa för den rätten.

#ReleaseAmin

#StopStateAbductionsInPakistan

Pakistans ambassad i Sverige

E-post: info@pakistanembassy.se
Embassy of Pakistan
Karlavägen 65,1st Floor
114 49 Stockholm
Sweden
Tel: +46-8-20 33 00

In Defence of Marxism

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna