Fantastisk början på Marxist University!

Halva International Marxist University 2020 har gått. 6000 från 115 länder har anmält sig och hundratusentals euro har samlats in i donationer till den internationella socialismens sak. Det är inte för sent att delta: klicka här för att anmäla dig!

Vi har haft två dagar av utmärkta onlinediskussioner om marxismens teori och metod, vilket täckt världspolitiken, postmodernism, marxismens kris, modern vetenskap och mycket annat. Det har varit en otrolig framgång på varje sätt!

Denna skola har varit ett handfast bevis på den revolutionära internationalismen och bolsjevismens beredskap att göra uppoffringar. Passen har översatts till 13 olika språk, inklusive de viktigaste europeiska språken, men också urdu/hindi, kinesiska, makedonska, arabiska och serbokroatiska. Skolan har krävt en grupp på 150 kamrater för att organisera och hantera. Det är uppenbart att det ligger ett enormt arbete bakom att förverkliga detta möte.

Bara för att delta har kamrater varit tvungna att avsätta en avsevärd tid, och i många fall har de till och med varit tvungna att stanna uppe nätterna igenom på grund av tidsskillnaden. Där det har varit möjligt och säkert att göra det har deltagare träffats och kollat på passen tillsammans, och även delat bilder på sig själva där de följer diskussionerna från alla världens hörn. Gensvaret var så stort att #MarxistUniversity, #IMU och #IMU2020 blev ”trending” på sociala medier i en rad länder.

Det är omöjligt att inte slås av skolans storlek och entusiasmen som omger den. Den revolutionära energin är kännbar trots att kamrater inte träffas fysiskt. Som Pixie Flodhammar, en deltagare från Sverige, sade:

”Detta onlinemöte är väldigt annorlunda i jämförelse med att träffas i verkligheten, men att vara online betyder också att fler kan delta, vilket är enormt positivt i byggandet av en revolutionär international. Det enorma intresset visar att arbetare och unga vill ha teori som kan erbjuda en vägledning till verklig förändring!”

Från en värld i brand till en värld av revolutionära idéer

Den första dagen diskuterade vi den internationella situationen, där inledningen gavs av Alan Woods: redaktör för marxist.com. Som Alan förklarade är det tydligt att vi lever i en tid som saknar motstycke. Kapitalismen är i en katastrofal kris som utlösts av den globala pandemin. Coronaviruset härjar i världen och systemet har avslöjat sig som helt omöjligt att skydda liv. Den härskande klassen har aldrig varit så uppenbart monstruös och parasitisk, och samtidigt så splittrad och i brist på kontroll över situationen. De revolutionära implikationerna av den globala situationen är tydliga. Som Alan sa: ”för att människor ska kunna leva, måste kapitalismen dö”.

En rekordstor insamling hölls den första dagen, som samlade in över 220.000 euro (hittills) – vilket åskådliggör de uppoffringar som kamrater och sympatisörer är beredda att göra för att bygga den revolutionära marxismen. Som John Peterson, redaktör för de amerikanska marxisternas webbplats socialistrevolution.org, uttryckte det: ”we put our money where our mouth is”! (”Vi pratar inte bara, utan öppnar plånboken!”)

Sex pass hölls den andra dagen, som handlade om marxistisk ekonomi, reformismens kris, dialektisk materialism och modern vetenskap, miljö, sekterism och postmodernism. Inledningarna följdes av givande och livliga diskussioner med värdefulla bidrag från flera erfarna aktivister.

Den röda tråden i alla pass har varit behovet att försvara marxismens idéer från alla former av förtal och revisionism, och använda dem som en grund för att kämpa för ett socialistiskt alternativ till det ruttna kapitalistiska systemet.

Ben Curry från den marxistiska organisationen Socialist Appeal i Storbritannien, som pratade om vetenskap och filosofi, visade hur dåliga idéer leder till en reaktionär praktik: som den borgerliga användningen av genetik för att rättfärdiga rasism och förtryck. På samma sätt visade Daniel Morley, även han från Socialist Appeal, hur postmodernismen försöker dränka arbetarnas och ungdomens revolutionära energi – i synnerhet på universiteten – i ett moras av obskyrt, pessimistiskt nonsens.

Marxismens revolutionära filosofi är tvärtom den enda uppsättning idéer som är förmögna att omvandla samhället och befria miljarder från fattigdom och misär. Och vi har inte hur mycket tid som helst! Jack Halinski-Fitzpatrick från Wellred Books, som inledde diskussionen om klimatförändringarna, förklarade att kapitalismen har blivit ett existentiellt hot mot den mänskliga civilisationen.

Den radikala optimism som synts på Marxist University är ett bevis på att arbetare och ungdomar över hela världen söker en verklig lösning. Fler och fler inser att det enda som är värt att kämpa för år 2020 är att störta kapitalismen och bygga socialismen.

Dagens möten började klockan 14:00 (svensk tid) med tre parallella pass om marxistisk ekonomi, historiematerialism, och anarkism. Klockan 18:30 kommer vi att diskutera identitetspolitik, vår organisations historia (Internationella Marxistiska Tendensen) och postkolonialism. Anmäl dig nu för att delta i resten av Marxist University!

In Defence of Marxism

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,453FöljareFölj
1,225FöljareFölj
2,021FöljareFölj
717PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna