Freja misshandlades av ordningsvakter – döms till fängelse i tingsrätten

Året är 2018, en vinterkväll på Gullmarsplan. Freja var på väg hem med sina fyra barn när hon ser att två ordningsvakter är aggressiva mot en medresenär på tunnelbaneperrongen. Hon hör att han skriker av smärta och går fram för att se till att han inte skadas. Hon frågar honom om han är okej när vakten säger ”kan du få bort henne härifrån” till sin kollega. Då tar hon upp sin mobiltelefon för att filma händelsen för bevis mot det övervåld vakterna använde mot mannen.

Efter det går en av vakterna fram och slår mobiltelefonen ur hennes hand. Han tar ett polisgrepp på henne, sätter henne i handfängsel och släpar henne ut från perrongen framför hennes fyra barn som gråter och skriker efter sin mamma. I Gullmarsplans vänthall brottar de ned henne och trycker ned hennes ansikte mot golvet. I en intervju med DN vittnar hon själv om att hon fick svårt att andas: ”det var ju vinter och jag hade både jacka och halsduk som höll på att kväva mig”. Två ordningsvakter sitter alltså ovanpå den 43-åriga fyrabarnsmamman som vid tillfället har kissat på sig och de har slitit av hennes peruk.

Frejas ansikte trycks ned så hårt att hennes ena tand krossas. Hon blödde ur munnen samtidigt som de slog henne med batong. När de drar in henne i det enskilda rummet för misstänkta brottslingar skriker de ”åk hem jävla neger” och ”åk hem till ditt hemland” till henne upprepade gånger.

Nästan ett år senare kommer det ett brev på posten där Freja kallas till Södertörns tingsrätt där hon är anklagad för våld mot tjänsteman. En av ordningsvakterna har anmält henne för våld mot tjänsteman trots att de stod för ett övergrepp som familjen fortfarande inte repat sig från i dag. Fallet uppmärksammas nu eftersom tingsrätten dömde Freja till en månads fängelse.

Att Freja själv blir straffad för ett övergrepp hon blivit utsatt för medan förövarna går fria är ännu ett exempel på att övervåld från ordningsmakten och rasism är en verklighet inte bara i USA utan även här i Sverige. Vi kräver rättvisa för Freja, och att de verkliga förövarna ställs inför rätta.

Sofia Staaf

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,226FöljareFölj
771FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna