Pakistan: Marxistisk student arresterad och åtalad för uppvigling

Den 11 februari 2019 slog den pakistanska staten ned på och arresterade studenter och aktivister från Progressive Youth Alliances kontor i Multan. Rawal Asad hålls fortfarande fängslad och riskerar både tortyr och livstids fängelse. Hans enda brott är att han försökt organisera studenter och arbetare mot orättvisor.

Rawal Asad är en universitetsstudent och politisk aktivist från Government Emerson College i Multan. Den 5 februari deltog han i en protest organiserad av Pashtun Tahafuz Movement (PTM) i Multan. De protesterade mot mordet på deras ledare, Arman Luni, som var en universitetsprofessor som torterats till döds i Baluchistan ett par dagar tidigare av en högt uppsatt polis. Detta mord har fortfarande inte anmälts som ett brott. Men polisen i Multan har inlett en utredning mot alla demonstranter, inklusive Rawal Asad, och åtalat dem för bland annat uppvigling.

Från en väldigt ung ålder har Rawal varit involverad i protester mot avgiftshöjningar, för återställandet av studentfack och i många andra frågor som rör studenter. Han är också aktiv i arbetarrörelsen och står alltid i första ledet i fackliga strider och demonstrationer för arbetares rättigheter eller obetalda löner. Han har också nyligen deltagit aktivt i protesterna mot privatiseringen av offentliga sjukhus och andra institutioner. Denna senaste, fredliga protesten bedömde polisen som en statsfientlig aktivitet och utförde räder för att gripa de inblandade. En räd genomfördes mot IMT:s kontor i Multan där alla möbler och datorer konfiskerades. I Pakistan ses det i dag som ett så allvarligt brott att höja rösten mot orättvisor att de skyldiga nu prövas för uppvigling.

Kampen för rättvisa fortsätter!

Rawal Asad arresterades den 11 februari tillsammans med sin bror Anas, men enligt Pakistans lag fick han inte framträda för rätten dagen efter. Polisen ljög inför rätten om att han arresterats den 12 februari och skulle ställas inför rätta den 13 februari.

Den 13 februari var återigen ett stort antal studenter, advokater och journalister närvarande i rätten för att bestrida polisens anklagelser. Men polisens representanter fördröjde rättegången till klockan två på eftermiddagen och krävde slutligen att Rawal Asad skulle hållas i fysiskt förvar i 14 dagar. Rawals försvarsadvokater påpekade de grundlösa anklagelserna och det inkompetenta åtalet mot denna unga student, som har anklagats för uppvigling bara för att han krävt att de som mördat en professor skulle ställas inför rätta och straffas. Om det är uppvigling att kräva rättvisa för ett mord, borde alla medborgare i Pakistan ställas inför rätta!

Men domaren beordrade att Rawal Asad skulle kvarhållas i två dagar och lämnade honom i polisens händer, som ville förhöra Rawal för hans inblandning i protesterna och arrestera flera av de andra som deltagit i protesterna. Ironiskt nog har alla andra åtalade för detta beviljats borgen av samma domstol, vilket visar de verkliga motiven bakom detta.

Polisförhör i Pakistan innebär brutal fysisk tortyr där den anklagade ibland misshandlas till döds. Hela det juridiska och polisiära systemet i Pakistan bygger fortfarande på det koloniala system som inrättades av den brittiska imperialismen. Alla lagar och förfaranden är de som instiftades av britterna för att kontrollera sin koloni. Den pakistanska härskande klassen har använt detta system för att härska över landets förtryckta. Polisen är den mest korrupta och brutala institutionen av dem alla, och står helt i den grymma härskande klassens tjänst. I varje steg kräver de mutor, och hotar annars med allvarliga konsekvenser.

Protester över hela Pakistan

Torsdag den 14 februari hölls protester över hela landet som krävde att Rawal omedelbart skulle friges. Protester hölls i Lahore, Karachi, Peshawar, Multan, Bahawalpur, D.G.Khan, Rawlakot, Bagh och andra städer. Den 15 februari hölls det en protest på International Islamic University i Islamabad. De som protesterade förklarade hur Rawal Asads fall tydligt visar att yttrandefrihet och mötesfrihet nekas studenter och vanliga medborgare i Pakistan och att man inte fritt kan uttrycka sina åsikter i landet. De påpekade att detta åtal inleddes efter fyra dagars protester och att polisen själva var de som gjorde anmälan. Alla andra bevis och omständigheter visar att detta är ett tydligt övergrepp mot en studentledare för att ha organiserat studenter och arbetare till att kämpa för sina rättigheter.

I dag, den 16 februari, blev det återigen tydligt att det inte existerar någon lag i Pakistan, och att domstolarna bara är en del av en farsartad fasad, medan de verkliga makthavarna styr utan att ifrågasättas. Domstolen skulle höra hans ansökan om borgen för detta fabricerade åtal i Multan i dag, men domaren fördröjde förhandlingarna tills rätten skulle stänga. Slutligen meddelade han att han inte kunde pröva fallet och att det skulle hänvisas till någon annan domare.

Detta är ett tydligt brott mot lagen från rätten själv: medan en student sitter i fängelse tillsammans med förhärdade brottslingar, vägrar en domare pröva hans fall. Samma domare hade gett polisen rätt att hålla Rawal Asad i förvar, och hade lyssnat till polisrapporten, men vägrade till sist, efter otaliga fördröjningar, att ens pröva ansökan om borgen.

Ordföranden och generalsekreteraren för advokatsamfundet i Multan uttryckte sin ilska över detta handlande och fördömde det i egenskap av företrädare för alla advokater i Multan.

Det är uppenbart att vissa krafter är mäktigare än lagen i Pakistan, och rätten och fängelserna är som ett spindelnät som de rika slinker igenom medan de fattiga torteras. Anklagelsen om uppvigling mot Rawal Asad påminner oss om den brittiska imperialismens övergrepp och förtryck, där frihetskämpar åtalades under samma lagar, som blivit kvar tillsammans med det orättvisa juridiska systemet.

Staten försöker tysta marxismen

Men bakom Rawal Asads fall ligger uppenbart statens seriösa strateger. Ett liknande fall registrerades i Lahore för organiserandet av en protest samma dag och i samma fråga, men inga anklagelser om uppvigling gjordes. De som arresterades släpptes mot borgen efter ett par timmar. Men Rawal Asad straffas för sina revolutionära marxistiska åsikter, och det verkar finnas en plan bakom detta vansinne. Han straffas för att han återupplivat studentpolitiken längs revolutionära linjer i Multan efter många årtionden. Studenterna på universiteten är mer organiserade och blir mer högljudda i kraven för sina rättigheter, tack vare Progressive Youth Alliances insatser, som har varit aktiva på olika universitet och skolor i staden i många år.

Rawal Asad straffas också för att han gett en röst till arbetarklassen i staden och i hela södra Punjab. Att organisera arbetarprotester och diskussioner om kampen för rättigheter, är i statens ögon det värsta brottet av dem alla. I ett läge när de politiska partierna fullkomligt degenererat och förrått massorna, ger denna nya generation en röst till de som inte själva kan göra sig hörda. De kämpar mot fattigdom, misär, sjukdom, arbetslöshet och alla andra problem som plågar det här samhället. De senaste prishöjningarna, devalveringen av valutan och attacker i form av arbetslöshet och lönesänkningar för arbetare har underblåst massornas ilska. Staten är livrädd för att revolutionärer som Rawal Asad ska kunna organisera denna ilska och leda studenterna och arbetarna i kamp mot statens attacker. Det är därför de försöker göra ett exempel av honom och hotar honom med ett långt fängelsestraff.

När han pratade med de studenter som samlats för att bevittna hans rättegång svor Rawal att fortsätta sin kamp mot alla odds, och sade att ingen repression kan få honom att överge sin kamp för arbetarklassens rättigheter, och för att störta detta korrupta och ruttna kapitalistiska system.

Progressive Youth Alliance har uppmanat till protester över hela landet mot denna statliga repression och har lovat att fortsätta sin kamp för studenters rättigheter och mot alla former av orättvisa. PYA:s ledning kommer att föra denna kamp till slutet, och vinna rätten till fri utbildning och återställandet av studentfack till varje pris. Varje försök att stoppa deras aktiviteter kommer att mötas av hårt motstånd. De kommer också fortsätta ge solidaritet till rörelser från alla förtryckta grupper i samhället, inklusive de förtryckta nationaliteterna.

Vi uppmanar arbetare, studenter och politiska aktivister över hela världen att visa solidaritet med Rawal Asad som de försöker straffa bara för att han har organiserat arbetare och studenter.

Staten har slagit ned mot sociala medier. I Pakistan mottas terrorister och mördare som officiella statsbesök, medan korrupta och kriminella element sitter i regeringen och arbetar för statliga institutioner. De som ansvarar för fattigdomen, hungern, arbetslösheten och alla andra problem i samhället genom sina stölder och sin plundring lever liv i överflöd och ses som respekterade samhällsmedborgare.

Det värsta brott som Rawal Asad begått, enligt den här staten, är att han kommer från en enkel bakgrund – ett liv under extremt svåra förhållanden. Han gick inte på något fint universitet för eliten och lever inget lyxliv, men han höjde sin röst mot orättvisorna i Pakistan. Detta fall har återigen gjort det tydligt att hela systemet är genomruttet, och att den härskande klassen försöker bevara det till varje pris. Varje form av protester förbjuds och alla organisationer som kämpar för arbetares rättigheter och de fattiga kvävs till döds. Men vi kommer att bekämpa den här brutaliteten till slutet och vägrar böja oss för förtrycket.

Återigen uppmanar vi alla med ett hjärta att stödja oss i denna sak.

 

Släpp Rawal Asad!

Ned med den statliga repressionen!

Arbetare i hela världen – förena er!

Revolution

Progressive Youth Alliance

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna