INGEN KUPP! INGET KRIG! HANDS OFF VENEZUELA!

Internationella Marxistiska Tendensen motsätter sig USA-imperialismens pågående försök att genomföra en statskupp i Venezuela.

Det vi bevittnar är ett uppenbart försök att göra sig av med Maduros regering i Venezuela, från en koalition av länder under Trumps ledning. Detta är ännu ett steg i en 20 år lång kampanj mot den bolivarianska revolutionen som har involverat militärkupper, paramilitär infiltration, sanktioner, diplomatisk press, våldsamma kravaller och mordförsök.

På order från Vita Huset och efter möten i Washington utropade sig Juan Guaidó till president på en gatumanifestation i Caracas den 23 januari.

Detta tillkännagivande har ingen legitimitet överhuvudtaget, men Guaidó erkändes omedelbart som president av Trump, Bolsonaro, Duque, Macri och Almagro. Andra följde, däribland 19 EU-länder. De uppmanade därefter den venezuelanska armén att tillkännage sin lojalitet till den nya ”presidenten”. Detta följdes av sanktioner från USA mot det venezuelanska oljeföretaget PDVSA, som innebar att de beslagtog företagets tillgångar i USA, till ett värde av 70 miljarder dollar. Ytterligare 1,2 miljarder dollar i guld som tillhör Venezuela undanhålls av Bank of England på USA:s order. Målet är att strypa den venezuelanska ekonomin för att tvinga landet till underkastelse.

Dessa uppenbara imperialistiska aggressionshandlingar genomförs under täckmanteln ”demokrati” och ”humanitärt bistånd”. Låt oss tala klarspråk: imperialismen ljög om sina orsaker att invadera Irak (”massförstörelsevapen”), den ljög om bombningen av Libyen och har alltid försökt rättfärdiga sina imperialistiska angrepp. USA:s regering, som bygger en mur för att hålla invandrare ute, låser in dem som lyckas ta sig in i burar och separerar barn från sina föräldrar är naturligtvis inte det minsta oroade över venezuelanska invandrares problem. Trump har utsett Elliot Abrams som ansvarig för alla insatser för att ”återinföra demokratin i Venezuela”. Detta säger allt man behöver veta. Abrams organiserade USA:s finansiering av kontrarevolutionära Contras i Nicaragua och backade upp dödsskvadronerna i El Salvador och Guatemala på 1980-talet.

Kuppen har tre huvudsakliga mål. Det första är att krossa den bolivarianska revolutionen, ett mål som Washington har strävat efter på olika sätt under 20 år. För det andra skulle detta göra att USA-imperialismen fick kontroll över Venezuelas olje- och mineralrikedomar. Slutligen skulle detta fungera som en läxa för arbetare och bönder över hela kontinenten och i synnerhet som ett tydligt hot mot kubanska revolutionen. Om detta kuppförsök lyckas kommer det att få katastrofala konsekvenser för arbetare både i Venezuela och andra länder. Guaidó har redan lagt fram sitt program: privatisering av de nationaliserade företagen (el, stål, telekommunikationer, cement, och så vidare) och de exproprierade jordägorna, att ”öppna” oljeindustrin för utländska multinationella företag till väldigt fördelaktiga villkor; massuppsägningar av arbetare inom offentlig sektor, avskaffande av alla välfärdsprogram, privatisering av sjukvården och utbildningen, samt en ”balanserad budget”… Detta är ett öppet reaktionärt program socialt såväl som ekonomiskt. För att genomföra dessa åtgärder skulle en sådan regering behöva krossa arbetarnas och böndernas motstånd genom att undertrycka demokratiska rättigheter, attackera fackföreningar och folkrörelser och arrestera deras ledare. Eftersom vi vet vilken karaktär den reaktionära oppositionspöbeln har och hur de agerat tidigare, skulle vi också kunna vänta oss att våldsamma gäng attackerade Chavezanhängare.

Alla socialister, antiimperialister och konsekventa demokrater har en plikt att motsätta sig denna kupp med all kraft. Det finns inget utrymme för vacklande. Det är omöjligt att ställa sig neutral till uppenbar imperialistisk aggression.

Situationen har förvärrats av Maduro och PSUV-byråkratin och deras ständiga försök att kompromissa med imperialismen och den härskande klassen i Venezuela. Om den politiken fortsätter kommer det att få katastrofala konsekvenser.

Kuppförsöket måste bekämpas genom att mobilisera de revolutionära arbetarna och bönderna och slå tillbaka mot imperialismen och dess lokala agenter: oligarkin (bankirer, kapitalister och jordägare). Miliserna bör stärkas, beväpnas och utvecklas i varje arbetarområde, fabrik och bondesamhälle.

Guaidó har öppet uppmanat till en militärkupp, hyllat USA:s konfiskering av venezuelansk egendom och manar nu till ett amerikanskt militärt angrepp. Han förråder det venezuelanska folket. Han borde arresteras och ställas inför rätta, och nationalförsamlingen, som konspirerar bakom kulisserna för att driva igenom en statskupp, bör stängas ned.

Multinationella företag från de länder som är involverade i kuppen bör exproprieras. Egendomar som tillhör de oligarker som är involverade i kuppen bör konfiskeras. Godsen bör överlämnas till bönderna. Dessa egendomar bör sättas under arbetarnas och böndernas kontroll, som grund för en demokratisk produktionsplan för att hantera den nuvarande krisen och möta de venezuelanska massornas akuta behov.

Internationella Marxistiska Tendensen förbinder sig till att fortsätta och fördubbla våra ansträngningar med Hands off Venezuela-kampanjen och ta ut den till arbetar- och ungdomsrörelsen världen över med all vår kraft. Vi uppmanar alla vänsterorganisationer, fackföreningar och ungdomsorganisationer att ansluta sig till denna kampanj.

Hands off Venezuela!
Ingen kupp, inget imperialistiskt krig!
Expropriera imperialisterna och oligarkin!
Arbetare i alla länder, förena er!

Internationella Marxistiska Tendensen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,483FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna