Ockupationen i Högdalen – ”Vi är Alliansens experimentverkstad”

Lördagen den 23 maj anordnade aktivistgruppen Högdalens vänner en vårfest mot vinsthets. Senare gick vårfesten över i en ockupation av den gamla skolan i Högdalen som tidigare sålts till Veidekke, som planerar att riva byggnaden för att göra plats för 450 bostadsrätter. Ockupationen varade fram till den 17 juni då polisen bröt sig in och avvisade dem som var på plats.

En vecka efter att ockupationen började tog sig Avanti dit för att se om vi kunde prata med någon för att höra deras version av vad som hänt. Väl framme fick vi en intressant pratstund med Ulrika Dahl från nätverket Linje 19.

– Förra veckan ordnade vi en vårfest mot vinsthets här i Högdalen, som vi tyckte blev mycket lyckad, säger Ulrika.

– Vi hade planerat en del aktiviteter, fast det roligaste var att andra människor engagerade sig under dagen och ordnade egna aktiviteter, som vi inte hade planerat. Det kändes väldigt dynamiskt och alla som kom bidrog till känslan av att vi för en dag gjorde Högdalen till det vi vill att det ska vara. Vi ville inte låta all positiv energi och allt engagemang gå till spillo, så vi bestämde oss för att fortsätta festen inne i huset.

Bakgrunden till ockupationen är att politiker och tjänstemän har gått bakom ryggen på folket som bor i området. Det hela började 2010 när kommunen sålde den 9 000 kvadratmeter stora skolan här i Högdalen, plus mark runtomkring till Veidekke för futtiga 35 miljoner.

– När det skedde fick vi som bor här ingen information om försäljningen. Med tanke på att det kommer att byggas 450 lägenheter här tycker vi att det är ett kraftigt underpris. Det krävs inget geni för att förstå att de inte behöver sälja många lägenheter för att ta igen de 35 miljonerna. Det står visserligen i köpekontraktet att de 35 miljonerna bara är en första betalning och att de ska betala mer vid ett senare tillfälle, men det står ingenting om hur stor den summan är. Det känns med andra ord väldigt oseriöst. Vilken privatperson skulle gå med på att sälja sin bostad innan man var överens om priset?

”Alliansens experimentverkstad”

Flera andra privatiseringar i området har gjort folk upprörda de senaste åren. Både vårdcentralen och Högdalens centrum är sålda till privata ägare. Under Alliansens styre av Stockholms stad togs beslut om att privatisera alla kommunala simhallar i Stockholm. Först ut var Högdalens simhall – och sedan såldes inga fler.

– Det känns så märkligt att badhusen i innerstaden eller i rikare förorter där Alliansens väljare bor inte privatiserades utan bara här ute där inte så många av Alliansens väljare finns, säger Ulika. När simhallen privatiserades höjdes inträdet och det kort som tidigare gav tillträde till alla simhallar i Stockholms stad gäller nu överallt i Stockholm förutom just i Högdalen.

– Det känns som om vi var Alliansens experimentverkstad, som alltid drabbades av stockholmsalliansens politik först och hårdast.

Ockupationen har inte gått förbi omärkt, den har inte bara fått mycket stöd men också uppmärksammats av stockholmspolisen som inledde en hemlig bevakning av ockupationen. ETC rapporterade den 9 juni att dialogpoliser hade besökt huset och sagt till aktivisterna att de skulle rapportera dem som fredliga.

I själva verket rapporterade de till sina överordnade att flera av ockupanterna tillhör den ”vänster-autonoma fären”. Därefter inledde stockholmspolisen en ”dold spaningsoperation” och inkallat personal från hela Stockholms län för att spana på huset under dagarna. Det var en anonym polis som slog larm som kände att det hela rörde sig om åsiktregistrering, då operationen bara inleddes för att kunna ”identifiera personer ur riskmiljön med våldskapital”.

Detta är helt i linje med Säpos uttalande om att den autonoma vänstern är ”det främsta hotet mot demokratin”, och inte den fascistiska rörelse som varit de som attackerat och mördat vänsteraktivister. Det ger också en liten fingervisning i hur deras registrering går till. Tidigare har det avslöjats att polisen i Stockholm har register över misshandlade kvinnor, Skånepolisen över romer och polisen i Västra Götaland har åsiktsregistrerat 150 personer vänster- och asylaktivister.

Som sagt avslutades ockupationen den 17 juni av polisens ingrepp. Men det är mycket som fortfarande är oklart med själva affären och som många i området vill ha ett svar på. Om bostadsrätterna byggs i Högdalen så kommer det vara en väldigt bra affär för Veidekke, men inte för de boende. Med andra ord, kampen fortsätter.

Alexandra Bryngelsson

Moa Sönnerbrandt

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,226FöljareFölj
771FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna