Plundring av allmännyttan i Luleå

Måndagen den 15 juni drev socialdemokraterna, ivrigt påhejade av de borgerliga partierna, i Luleås kommunfullmäktige igenom ett beslut att sälja 3 000 av det allmännyttiga bostadsbolaget Lulebos lägenheter, vilket är en tredjedel av beståndet. Denna plundring av kommunala tillgångar är ett slag i ansiktet på Luleås hyresgäster, framförallt de unga och stadens över 10 000 studenter.

När de ledande socialdemokraterna i Luleå (socialdemokraterna har egen majoritet i kommunfullmäktige) lanserade förslaget möttes de av starkt motstånd både inom det egna partiet och utanför. Generellt har motståndet varit starkast hos de unga. När NSD åkte till Hertsön träffade de en person som sade: ”Det här är idiotiskt. Vem ska ha råd att bo? … Det blir mer och mer så i bostadsbristen. Alla är ute efter att tjäna pengar.”

Både SSU och S-studenter har tagit avstånd från förslaget och det tog inte länge innan en lokalgrupp av föreningen jagvillhabostad.nu bildades. Tillsammans med Hyresgästföreningen ordnade de hastigt en lyckad manifestation vid det lokala landmärket Gula Paviljongen.

Högerspöken i socialdemokraterna

Flera socialdemokrater som uttalat sig mot förslaget har blivit uppringda av vice kommunalrådet Niklas Nordström, som har tagit en framträdande roll i detta. Han har även föraktfullt yttrat att alla som motsätter sig förslaget är ”kommunister”.

Men vem är Niklas Nordström? År 2010 avslöjades att han tillsammans med andra hade fått 4,5 miljoner kronor av Svenskt näringsliv för att tillsammans med andra högersossar driva igenom högerpolitik inom partiet. Detta administrerades genom konsultbolaget Prime, där han var delägare. För detta borde han ha uteslutits ur arbetarrörelsen – för att ha konspirerat med våra klassfiender – men har tvärtom redan en kort tid efter släppts in i stugvärmen. Vänstersossen Daniel Suhonen har också varit kritisk, utan att vinna gehör från en partiledning som håller Nordström om ryggen:

”En sådan som Niklas Nordström som nu mycket märkligt har blivit kommunalråd igen i Luleå, och spås en lysande framtid i partiet. Han har arbetat på uppdrag och bekostnad av Svenskt Näringsliv för att vrida socialdemokratin i högerriktning. Han har varit en infiltratör från näringslivet och är i dag varmt välkommen tillbaka på en av de ledande befattningarna, och är riktigt god vän med Mikael Damberg och med vissa andra delar av partiledningen. Jag menar att det här är väldigt allvarligt. Socialdemokratin är enligt mig en rörelse för vanliga människor mot kapitalets intressen. Då kan inte de kapitalintressena tala i partiledningen, och tala starkare än facket.”

Man förstår att Nordström är en av de drivande bakom detta rena högerförslag. Han vill göra Luleå till ännu en liberal sandlåda, som en kil rätt in i det röda Norrbotten. Man förstår att han är viktig för den extremt högervridna partiledningen, och han är ett villigt verktyg för byggherrar och fastighetsägare som ser fram emot att tjäna storkovan. Nordström kommer nog göra detsamma så småningom – många före detta toppnamn inom partiet har gjort lysande karriärer inom banksektorn och som rådgivare åt kapitalet. Han är en moderat med socialdemokratisk partibok.

Tomma argument

De ”argument” som presenterats för utförsäljningen ekar tomma. Det påstås att den kommer leda till fler nybyggnationer av hyresrätter i Luleå, men det har redan sålts 1700 lägenheter från Lulebo utan de fantastiska resultat som utlovats. Som motprestation för köpet av stora delar av det lönsamma Lulebos bestånd har Rikshem lovat att bygga 560 nya lägenheter utslaget över sju år. Detta kommer knappast vara tillräckligt i Luleå, där över fyrtiotusen står i kö för att få bostad.

Det har även nämnts att man har fått löften av företag att de kommer att bygga nytt efter försäljningen, men det finns inga som helst garantier. Ett företag som har nämnts i sammanhanget är Riksbyggen, som gjort sig kända för att chockhöja hyror med 35-55 procent efter renoveringar. Och även om de skulle låta bli i Luleå finns det ingenting hindrar dem från att sälja dem vidare till mindre nogräknade ägare, som kan chockhöja hyrorna. Detta är precis vad som hände efter utförsäljningarna i Salem 1997, där ägarna sålde efter bara ett år – trots ”löften” om långsiktighet – och där lägenheterna efter några år hamnade i händerna på Akelius som systematiskt höjde hyrorna. Vissa år ökade hyrorna så mycket som 7 procent. Detta riskerar nu att upprepas i Luleå.

Vänsterpartiet motståndare

Vänsterpartiet har helt riktigt varit skarpt kritiska motståndare till utförsäljningen. Samtidigt räcker inte kritik i medierna, utan man borde ha gjort mer för att protestera, exempelvis hjälpt till att mobilisera till jagvillhabostad.nu:s manifestation. Miljöpartiet röstade emot, men var inte principiellt emot utförsäljningen utan kritiserade bara det undermåliga underlaget för utförsäljningen.

Att socialdemokraterna i Luleå väljer att föra en så högerinriktad plundringspolitik kommer att öka otryggheten för arbetare och unga i Luleå. Folk är oroliga för framtiden. Det socialdemokratiska partiets fotfolk och traditionella väljare kommer inte att vara nöjda med att dess lokala representanter ställer sig till höger om partiets nationella bostadspolitiska program. Många kommer söka efter ett parti som mer konsekvent står på vanligt folks sida, inte på storfinansens.

Det är därför avgörande att Vänsterpartiet i Luleå fortsätter att vara en röst mot nedskärningar och utförsäljningar och privatiseringar, men detta är inte nog. Vänsterpartiet måste göra mer än att rösta emot försämringar i parlamentariska församlingar – något man tyvärr inte heller alltid gör – man måste också mobilisera kamp emot detta och delta i den kamp som andra tagit initiativ till.

För en socialistisk bostadspolitik

Socialdemokraterna i Luleås bostadspolitik går ut på att föra över rikedomar från allmännyttan till bostadsjättarna. Det är inte lönsamt att bygga bra och billiga bostäder, annars hade det skett för länge sedan. De förespråkar därför att man ska ge mutor till privata kapitalister så det ska anses lönsamt nog för kapitalisternas smak. Denna politik erbjuder ingen framtid för Luleås unga. Det behövs en politik för att trygga bra och billiga boenden, inte bostadsjättarnas vinster.

För att verkligen trygga tillgången till bostäder krävs det att resurser tas, inte från allmännyttans hyresgäster, utan från de stora bostadsjättarna som gör sig rika på våra boenden. Vad som behövs är att bostadsbolagen nationaliseras och slås samman till ett statligt bostadsbolag. Ett sådant borde inte styras av några enstaka byråkrater utan av de arbetare som arbetar där samt av valda representanter för hyresgästerna.

Ett sådant skulle kunna bygga billiga, moderna hyresrätter utefter folkets behov istället för dyra bostadsrätter utefter ägarnas vinstbehov. Men för att verkligen finansiera det moderna miljonprogram som skulle behövas måste också resten av de stora företagen samt bankerna nationaliseras och ställas under arbetarkontroll. För det krävs en socialistisk revolution.

Men redan idag står marxisterna sida vid sida med alla de som här och nu är villiga att kämpa emot utförsäljning av hyresrätter, orättvisa hyreshöjningar, hyresvärdar som låter bli att renovera förfallna lägenheter – samt för byggandet av fler hyresrätter och mot högerpolitik!

Johan Kangas

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,233FöljareFölj
815FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna