Northvolt: En gigantisk dödsfälla

På mindre än 24 timmar gav två arbetare sina liv för aktieägarnas hunger på vinst. Dödsfällan Northvolt fortsätter att ta pallplatsen som en av de mest osäkra arbetsplatserna i hela landet att jobba på.

2023 kommer att sluta som ett rekordår där företag efter företag gör vinster som saknar motstycke i historien. Det slutar också som det dödligaste året på jobbet sedan 2008, när nu åtta arbetare har dött på en vecka. 

På Northvolt dog en arbetare till följd av sina skador då ett gaffelstativ föll ned på honom och hans kollega under torsdag eftermiddag. Kollegan skadades så pass allvarligt att det blev nödvändigt att amputera en del av hans arm. I november skedde också en explosion i en renhållningsmaskin där en arbetare som städade filtret skadades svårt. Han har hittills legat nedsövd men rapporteras nu också ha avlidit av sina skador

Sanna Bäckström, kommunikatör åt Northvolt, säger att företaget vill undersöka saken närmare innan man vet orsaken till olyckan i torsdags. Men låt oss då hjälpa dem på traven och tydliggöra vad som skett. Dödsfallen är inte avvikelser, utan direkta konsekvenser av Northvolts bristande säkerhet och barbariska arbetsförhållanden.

I februari 2022 andades flera arbetare in giftig gas på grund av en ammoniakläcka, där incidenten medvetet inte rapporterades in och ingen räddningstjänst tillkallades för de anställda som fick andningssvårigheter. För en sådan allvarlig händelse fick Northvolt 25000 kronor i böter, något som förvånansvärt nog inte stoppat företaget som innan börsnotering kan värderas till 210 miljarder kronor. En månad tidigare fick en anställd frätande ämnen över ansiktet, och vid ett annat tillfälle skadades en arbetare svårt när han föll 4 meter från ett tak.

Bara under oktober skedde tre bränder på företaget.

Arbetare som Revolution pratat med beskriver det vardagliga arbetet som outhärdligt. På produktionsgolvet har de anställda den senaste månaden tvingats stå upp under 12-timmars skift helt utan tillgång till sittplatser på golvet eller i vilorummen. På återvinningen jobbar man i 8-timmars skift utomhus i ner mot minus 20 graders kyla, iklädd endast inomhusoveraller och gasmasker som koncentrerar iskall luft och gör det svårt att andas.

För att underlätta den extrema exploateringen beskrivs det hur ledningen samlat majoriteten av de utländska arbetarna tillsammans i en av anläggningarna, separerade från svenska arbetare. Trots utbrändhet och enormt missnöje bland kollegor vågar man inte höja rösten då de flesta jobbar under provanställning som deras uppehållstillstånd är beroende av och felsteg kan leda till ett direkt avsked och eventuell utvisning. En stor anledning till att många fortsätter att uthärda vansinnet är just för att många av arbetarna inte bara kämpar för att försörja sig själv, utan till nästan större grad familjen i sitt hemland.

Det framstår som speciellt magstarkt när Northvolts VD, Peter Carlsson, kommer ut och torkar tårarna över den nuvarande situationen. Han beskriver det hela som en svart dag och att de samlas i sorg. Samlas han i sorg för flera arbetares onödiga dödsfall, över slavliknande förhållanden på hans arbetsplats, eller över den påverkan det kan ha på hans över 7 miljarder kronor stora aktieportfölj? Vi kan gott lämna Carlssons beklagelser i samma avlopp de kom ifrån.

De här förhållandena har inte varit hemliga, utan rapporterats gång på gång. Det är dessutom en skandal att stora fackförbund – som IF Metall och Byggnads, som finns på plats – bara beklagar sig och låter det fortgå. Det råder ingen brist på ilska bland arbetarna. Men det räcker inte med den vanliga fackliga lunken för att kanalisera den. Det krävs offensiva krav, offensiva metoder: en beslutsam kamp för att tvinga Northvolt på knäna.

En arbetare från ett land i Sydasien sammanfattade situationen på företaget: ”Det var bättra att jobba där hemma än i Sverige”.

För Peter Carlsson och andra miljardärer står vinst och makt över alla andra överväganden. En verkligt säker arbetsplats kan bara upprättas om företagen ägs och kontrolleras av arbetarna själva. I arbetarklassens händer hade Northvolt kunnat gå från en dödsfälla till en livskälla för hela samhället.

Det är dags att tala det enda språk som detta företag och alla andra kapitalister förstår: klasskampens språk!

Marcus Karlström

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,170FansGilla
2,255FöljareFölj
852FöljareFölj
2,021FöljareFölj
684PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna