Israeliskt vapenföretag belönas av den svenska staten 

Israels största vapenföretag, Elbit Systems, förser den israeliska militären med drönare och utrustning för att ockupera, mörda och fördriva palestinierna. I oktober ingick företaget ett avtal värt 1,7 miljarder svenska kronor med den svenska försvarsmakten. Medan bomberna faller över Gaza och Västbanken, belönar Sverige Elbit med en miljardaffär.

Elbit Systems grundades 1966 av den israeliska staten med syfte att utveckla och tillverka militärteknologiska produkter för den israeliska militären. Genom Elbit har den sionistiska staten skapat sig övervakningssystem och drönare för sitt järngrepp om palestinierna.

Företaget har också varit ett flitigt verktyg för den israeliska borgarklassen att knyta band med imperialistmakter runt om i världen – och förse dessa med utrustning till deras härjningar. Detta krigs- och övervakningsmaterial har konkurrensfördelen att kontinuerligt ha “kvalitetstestats” på den palestinska befolkningen.

Sverige har också varit en trogen affärspartner till det israeliska företaget. År 2020 köpte den svenska försvarsmakten in en stor mängd militärt radiosystem från Elbit och 2021 upprättades en svensk filial i Göteborg. Styrelseordförande för Elbit systems, Haim Delmar, gav följande kommentar som motivation: 

”Sverige är en viktig marknad för Elbit Systems och en grundsten för vidare expansion i Europa. Vi är glada över chansen att få utveckla och tillhandahålla beprövade lösningar [på palestinier!] åt den svenska Försvarsmakten.”

2023 var ett rekordår för de ruttna affärerna mellan Sverige och Elbit. Redan i januari tecknade den svenska försvarsmakten ett avtal för ny militär kommunikationsutrustning till ett värde på 500 miljoner kronor. Men man avvaktade till Israels blodiga invasion av Palestina innan man tecknade det 10-åriga avtalet på 1,7 miljarder kronor. Tobias Wennberg, VD för Elbit Systems Sweden, var påtagligt nöjd över det svenska stödet: 

”Att äntligen komma i mål med denna viktiga affär är en oerhörd framgång och en milstolpe för oss som bolag. Vi är stolta över att ha blivit valda i hård konkurrens och vi ska se till att förvalta det ansvaret som en sann partner. Tillsammans med våra andra projekt inom ledningsstöd och kommunikation stärker detta vår position som den primära partnern till armén på deras digitaliseringsresa, och cementerar vår position som en lokalt ledande aktör på området och skapar goda förutsättningar för tillväxt. ”

Medan bomberna faller över Gaza och Västbanken, medan palestinierna får sina hem förstörda och sina barn dödade i husrasen, så sitter herr Wennberg och Elbits aktieägare och gnuggar händerna. Vår härskande klass i den svenska borgarklassen och staten ger ett handfast stöd i utrensningen av palestinier. 

Och det är vi, den svenska arbetarklassen, som måste kämpa tillbaka och krossa den svenska imperialismen. För Palestinas folk och för arbetarklassen världen över.

Oskar Lundberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna