Northvolt – Den “gröna” kapitalismen skördar nya offer

Med ytterligare tre “mystiska” dödsfall har nu fem Northvolt-anställda dött på sju månader, miljardkontrakt har dragits tillbaka och en kris uppenbarar sig för den “gröna” industrin.

“Några dagar efter att de två personerna dog samlade chefen oss och sa att budgeten för säkerheten behövde minskas, trots att vår avdelning ökat från 50 till 500 personer på ett år. (…) Den som jobbat längst på min avdelning har nog bara jobbat i åtta månader, och de nya som anställs får inte bra träning, man följer bara strömmen. Man säger heller inget för att kunna rätta in sig i ledet.”

Så beskrivs situationen på Northvolt av en arbetare som RKP talat med. Dagens Arbete har också tagit del av interna mail som skickades ut efter de två dödsfallen i slutet av förra året, vilket bekräftar ledningens attityd: “Var alltid positiv till saker och ting, dela inte med dig av klagomål” och ”Vi jobbar för Northvolt och vi är på golvet för att producera inte för att svara på frågor”.

Kapitalister ser på arbetare som maskiner, och maskiner ska inte ställa frågor. Men nu när ytterligare tre personer “oförklarligt” dött kort efter sina arbetspass, är dödsfallen verkligen så “mystiska”?

Mahari Bakari, som var städare på fabriken och som hittades död i januari efter ett pass, hade själv klagat på lukten av kemikalier och arbetsmiljön innan han dog. 

En 19-åring som hittades död efter sitt pass hade också varit obekväm med arbetssituationen och klagat på lukten.

Per-Håkan, som hade genomgått en hälsoundersökning och var frisk, hittades död på sin balkong. Polisen säger att han kan ha “ofrivilligt utsatts” för något ämne, men säger inte vilket.

Gaser, bränder och olyckor

Utöver dödsfallen har flera andra allvarliga fall uppkommit den senaste tiden, där anställda som städat på fabriken bland annat drabbats av huvudvärk och förstorade pupiller. Bara under juli har det rapporterats om utsläpp av det farliga ämnet NPM, ett akut insjuknande under arbetstid och ett fall där två anställda fick åka till sjukhus då de andats in elektrolytånga.

En batterifabrik kräver många olika ämnen för produktionen, och Northvolt har tillstånd att hantera flera som kan vara livsfarliga. Ett flertal kan också ha en fördröjd påverkan på upp till 48 timmar. Företaget planerade bland annat redan 2018 att använda 11 ton dimetylkarbonat per dag, vilket kan skapa farliga gaser. Fabriken är inte heller obekant med bränder, och när litiumbatterier brinner kan gaserna som bildas vara dödliga att andas in, såsom vätefluorid och vätecyanid.

I skrivande stund har dessutom bara vanliga obduktioner utförts på de omkomna, vilket innebär att man inte letat efter de kemikalier och ämnen som förekommer på Northvolt och som arbetarna kan ha utsatts för.

De skador och olyckor vi sett nyligen är en trend som löper genom hela Northvolts historia. Enligt DN har det inträffat 26 “allvarliga” incidenter sedan 2019 – bland annat bränder, explosioner, fallolyckor och utsläpp av ammoniak. Det är dock endast de rapporterade fallen. Arbetaren som RKP talat med beskriver den faktiska mängden incidenter som betydligt högre än det som kommit ut:

“Det var fyra större incidenter på en månad, där en person bröt armen medan han jobbade med en hiss. De andra vet jag inte, men det var 150 registrerade incidenter under månaden.”

Trots riskerna har de inget annat val än att fortsätta jobba.

“Vi går igenom avdelningen där man staplar katoder och anoder till batterierna, och man ser att det är massa partiklar i luften. Vi går förbi den avdelningen 2-3 gånger per dag.”

Exemplen är otaliga, och samtidigt som den här artikeln skrivs sker ännu ett olycksfall: en anställd har fått brännskador i ansiktet av lösningsmedel. Om inte skyddsstopp införs är det bara en tidsfråga innan fler dödsfall sker.

Den ekonomiska krisen förvärras

För kapitalisterna är tre arbetare som dött inget annat än tre irritationsmoment. De är betydligt mer bekymrade över att Northvolt befinner sig i ekonomisk kris. 

Fabriken i Skellefteå påbörjade produktionen av batterier 2021, men är fortfarande inte nära den nivå som krävs för att kunna konkurrera med andra företag. Under ett kvartal förra året producerade man batterier till 162 elbilar, vilket ger en imponerande förlust på 31 miljoner kronor per batteripack.

Sammanlagt hade företaget under 2023 en förlust på runt tolv miljarder kronor. BMW har stoppat en tidigare order på batterier värd runt 22 miljarder kronor, och planen för en ny fabrik i Borlänge har nu stoppats. Man står inför en allvarlig situation, speciellt med tanke på att företaget genom åren tagit in sammanlagt 88 miljarder genom offentliga medel. Av dessa har staten, genom Riksgälden, också varit snäll nog att stötta företaget med kreditgarantier för 15 miljarder i skattepengar.

Krisen är dock inte isolerad till Northvolt. En minskad efterfrågan kan potentiellt drabba hela elbilsindustrin. Sedan 2022 har 13 stora batterifabriker i Europa antingen fördröjts eller stoppats helt, och i Financial Times beskrivs en föraning av den kommande tiden: “Alla företagen som inte backas av stora konglomerat eller är kinesiska kommer att dö ut.”

I det här läget kommer arbetare inte bara att pressas hårdare för att öka produktionen. Det kommer troligtvis också att innebära stora varsel. I en stad som Skellefteå finns inte tusentals lediga jobb. Stora varsel skulle innebära ett slag mot hela befolkningen och att många tvingas flytta. En stor del av de anställda har dessutom arbetsvisum, och om de inte hittar ett annat jobb inom tre månader kan de tvingas lämna landet.

Andra “hållbara” projekt, såsom H2 Green Steel, som planerar ett stålverk med 5000 jobb i Boden, kommer att stå inför liknande problem. Man har redan tagit 48 miljarder i lån, men vad händer när investeringen inte längre är ekonomiskt gynnsam och riskerna ökar? I en industri där överproduktion redan är ett faktum kommer inte kravmärkt stål att vara särskilt lockande.

Situationen är skapad av överproduktion på en anarkisk marknad. Inom den “gröna” industrin har det funnits tillgång till enkla pengar och billiga lån för inkompetenta miljardärer som leker med människors liv. När efterfrågan sedan minskar och riskerna ökar så flyr investerare som råttor från ett sjunkande skepp. I slutändan leder det till att tusentals arbetare får den slutgiltiga notan och hela samhällen dras ned i avgrunden.

I det här systemet har alla omställningar för miljön en nyans av spygrönt. Det är dags att svepa bort kapitalisterna och ställa dessa storföretag under arbetarklassens kontroll. Endast då kan vi stoppa detta vansinne.

Marcus Karlström

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,122FansGilla
2,580FöljareFölj
1,342FöljareFölj
2,185FöljareFölj
755PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna