Nationellt uppror mot fransk imperialism i Nya Kaledonien

Den lilla franskkontrollerade stillahavsön Nya Kaledonien, med drygt 200 000 invånare, skakas av enorma demonstrationer efter att den franska regeringen försökt tvinga igenom en lag som skulle ge ursprungsbefolkningen kanak mindre demokratiskt inflytande.

Demonstranter har satt upp över 60 vägblockader på vägen mellan flygplatsen och huvudstaden Nouméa, och stängt ned all flygtrafik. I ett desperat försök att få kontroll på situationen har Frankrike skickat in över 1500 militärer, utlyst undantagstillstånd, arresterat flera ledare för partiet Kanakiska och socialistiska nationella befrielsefronten (FLNKS) och gett vapen till franska bosättarmiliser. TikTok, som demonstranterna använder för att sprida information, har stängts ned. ”Republikansk ordning kommer att återställas, oavsett kostnad”, lät ansvarig minister Le Franc meddela demonstranterna.

Nya Kaledonien är en utpost för den franska imperialismens intressen i Stilla havet. På ön finns bland annat runt sju procent av världens samlade nickelreserver, en viktig mineral i elektroniska produkter.

Ända sedan Nya Kaledonien koloniserades i mitten av 1800-talet har den franska statens försök att kuva och förslava ursprungsbefolkningen mötts av hård kamp. Ett inbördeskrig som varade mellan 1976 och 1988 resulterade i ett fredsavtal som verkade kunna vara en väg till självständighet. Folkomröstningar om självständighet hölls 2018 och en 2020, båda med en knapp seger för den franska sidan. En tredje folkomröstning skulle hållas 2021, men möttes av bojkott från FLNKS, som menade att coronapandemin gjorde den omöjlig att genomföra.

Istället för att planera en ny omröstning försökte den franska regeringen genomdriva en lagändring som skulle ge franska bosättare rätt att rösta i Nya Kaledoniens val. I opposition till lagen har FLNKS mobiliserat ungdomar i fattiga arbetarklassområden – i mitten av april drog man tiotusentals till en demonstration för självständighet i huvudstaden.

President Macron försökte trots det tvinga igenom förslaget, vilket blev droppen som fick bägaren att rinna över. Som Frankrikes före detta justitieminister Jean-Jacques Urvoas twittrade: ”Det mest nedslående med situationen på Nya Kaledonien är att allt var förutsägbart. Allt talade för det. Men det finns ingen som är så döv som de som inte vill höra.”

Rörelsen har för första gången på över tre årtionden utmanat den franska imperialismens herravälde på ön. Men för att segra måste ledarskapet i FLNKS överge den reformistiska linje man fört från 90-talet och framåt.

Precis som under sin period som gerillarörelse, har en liten politisk minoritet lett kampen för självständighet, i skyttegravar eller konferensrum, utan massornas inflytande. De måste sprida rörelsen från gatorna till arbetsplatserna, och koppla samman den med klasskampen i Frankrike – mot Macron-regeringen och de imperialistiska intressen den försvarar.

Våra franska kamrater i Révolution har uppmanat den franska arbetarrörelsen att stå upp för kanakernas rätt till nationellt självbestämmande, att demonstrera mot repressionen och beslutet att skicka fransk militär till ön.

Verklig självständighet är bara möjlig på socialistisk och internationell grundval. Ett självständigt men kapitalistiskt Nya Kaledonien hade blivit ett lätt byte för den franska imperialismens rivaler i regionen; Kina, USA och Australien. Utöver att kopplas samman med den franska arbetarrörelsen måste rörelsen därför också kopplas samman med klasskampen i hela regionen, och i slutändan hela världen.

Hands off New Caledonia!

John Gordon

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,422FöljareFölj
1,210FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna