Rapporter från internationella campusockupationer

Schweiz

RKP i Schweiz har deltagit på alla nio platser där det uppstått studentprotester i solidaritet med Palestina – bland annat i Bern, Zürich, Fribourg och Neuchâtel. Den största har varit i Luzern där 1500 personer deltagit.

Vi har hjälpt till med praktiskt arbete och även hållit politiska diskussioner om till exempel kampen mot imperialismen.

Än så länge har universitetsledningen antingen kunnat vänta ut rörelsen – eftersom terminen snart slutar – eller skickat in polisen för att upplösa ockupationer. Rektorn på Basels universitet har vägrat att prata med oss studenter, men har inte haft något problem med att gå ut i medierna med den vanliga lögnen om att vi skulle vara våldsamma antisemiter.

Många studenter och personer utanför campus som följt den här rörelsen har lärt sig mycket om statens och universitetens klasskaraktär. Att rörelsen nu står stilla beror på att den inte lyckats involvera de universitetsanställda eller nå ut till bredare lager i befolkningen. Det här är trots att universitetspersonal gjort solidaritetsuttalanden och skrivit under på våra krav på vissa platser.

Om tältlägren på universiteten fortsätter att vara ett begränsat och isolerat fenomen kommer rörelsen inte att utvecklas – vi måste koppla samman studenternas kamp för Palestina med arbetarklassen!

Basil Haag, RKP Schweiz

USA

Ockupationerna av över 60 universitet har visat vilket otroligt mod och enorm vilja som finns att kämpa mot den israeliska och amerikanska imperialismen i USA.

Ivy League-universiteten som Columbia University framställer sig gärna som försvarare av liberala och demokratiska värderingar, men deras attacker mot de fredliga studentprotesterna visar vilka hycklare som styr dessa institutioner.

De har anklagat Palestina-aktivister för att vara antisemiter, helt enkelt för att de är emot den israeliska statens krig och förtryck. Sanningen är tvärtom att många judiska studenter har deltagit i protesterna. En av dem, som studerar på Columbia, blev intervjuad av CNN.

“Columbia-studenter som organiserar sig i solidaritet med Palestina – inklusive judiska studenter – har bemötts med trakasserier, doxing [att offentligt publicera privat information om en person], och nu arresteringar av NYPD. Det här är de största hoten mot Columbias judiska studenter… Att säga att studentprotesterna är ett hot mot judiska studenter är farlig smutskastning.”

I början av maj tilläts sionistiska huliganer av polisen (som stod vid sidan om och bevittnade det hela) att attackera lägret på University of California i Los Angeles. Beväpnade med batonger och pepparspray gick de till anfall mot studenterna. På Yale och Columbia stormade polisen själva in i lägren för att brutalt bryta upp dem. Sammanlagt har tusentals studenter arresterats över hela landet.

I solidaritet med Gaza och de kämpande studenterna hotade fackföreningsklubben UAW klubb 4811, med 48 000 medlemmar, om att gå ut i strejk. UAW, som totalt representerar 400 000 medlemmar, krävde ett eldupphör i Gaza i december, och dess ordförande Shawn Fain har fördömt statens repression mot studenterna.

Det är en början, men de måste gå från ord till handling. Samtidigt måste solidaritetsrörelsen göra allt för att nå ut till arbetarklassen, som är den enda kraften i samhället som verkligen kan stoppa de israeliska och amerikanska mördarregimerna.

Storbritannien

Det har uppstått runt 30 campusockupationer runt om i Storbritannien. På Queen Mary University i London var det 100 personer som deltog vid ockupationens första dag, varav 20 var våra kamrater från Revolutionary Communist Party. Det var en stridbar stämning från första början, och flera höll tal om behovet av en revolution. Våra kamraters tal om att kämpa mot kapitalismen på världsskala togs emot väl.

Även i Nottingham och Kent har det hållits möten med 50-70 deltagare, där vi har fört fram behovet av att expandera rörelsen och bedriva klasskamp mot imperialismen.

På University of Edinburgh samlades 200 universitetsanställda och studenter för ett stormöte på årsdagen för nakba (fördrivningen och folkmordet av palestinier under Israels bildande 1948).

Kamraterna i RCP har överallt varit delaktiga i kampen för att universiteten ska avbryta sina samarbeten med Israel och vapenindustrin. På Loughborough University har ett öppet brev till universitetet med dessa krav skrivits under av 1500 personer. Kamraterna har också fört fram krav om arbetar- och studentkontroll över universiteten. Deras slogan har varit befria Palestina – sparka ut imperialismen från campus!

Revolutions redaktion

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,422FöljareFölj
1,210FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna