Montreal Winter School lanserar Revolutionary Communist Party i Kanada

Över 600 kommunister samlades den 17-18 februari för den årliga studiehelgen Montreal Winter School, det största marxistiska evenemanget i Nordamerika, som organiseras av våra kanadensiska kamrater. Men detta var ingen vanlig studiehelg. På mötet tillkännagav kamraterna att de nu, liksom vi gjort här i Sverige, lanserar ett parti: Revolutionary Communist Party (RCP). 

Studiehelgen samlade inte bara kommunister från både fransk- och engelskspråkiga Kanada, utan även 80 kommunister från USA och 14 kommunister från, Schweiz, Sverige, Frankrike, Storbritannien och Mexiko, för att utbyta idéer och erfarenheter inför den nya uppgiften: att bygga ett leninistiskt parti i Kanada. Från Sverige deltog jag själv som inbjuden gäst för att prata om Lenins viktiga verk Staten och revolutionen

Hela helgen tillägnades Lenins idéer och arv. Som Dersu Heri från Schweiz förklarade under hans tal om den ryska revolutionen 1917: “Lenin skrev inga akademiska texter. Han beväpnade sig själv så att han kunde beväpna andra.” Det var precis den andan som präglade hela helgen. Helgen inleddes med Rob Sewell som talade om Lenins liv och idéer, som lanserade den Lenin-biografi han skrivit ihop med Alan Woods. Stämningen under denna diskussion var elektrisk. Över 600 personer i en fullpackad massiv sal, som insöp varenda ord från Rob, applåderade spontant och diskuterade intensivt under pausen hur vi kan göra samma sak som Lenin gjorde: bygga ett parti som kan leda arbetarklassen till seger. 

Rob Sewell. Foto: Communist Revolution
Rob Sewell. Foto: Communist Revolution

Helgen avslutades med att vi just gick från teori till handling: från diskussioner om Lenins teoretiska bidrag till marxismen till lanseringen av RCP. Joel Bergman som höll det inledande talet på den diskussionen förklarade hur detta parti grundas helt i Lenins anda: 

”Vad ska kommunister göra idag? Namnet Lenin står ut som inget annat. VAD BÖR GÖRAS? Lenin är den enda marxisten som ledde arbetarklassen till seger. Småborgerliga pedanter säger: Lenin är så oflexibel, så oresonlig. JA! Vi måste vara precis så oflexibla och oresonliga som han var i kampen för den socialistiska revolutionen.”

Joel lyfte fram Frasers opinionsundersökning från förra året som visade att 20 procent av unga i Kanada anser att kommunism är det ideala samhället. Det innebär att det finns över 7 miljoner kommunister i Kanada. Potentialen för RCP är därmed enorm. Men som Joel förklarade: “Länge var det inte populärt att vara kommunist, därför är många inte öppna inför andra i ens närhet med att man är det. Vi måste visa att vi är det, att vi är stolta över att vara kommunister. Att det är coolt att vara kommunist. Vi måste visa att vi är de riktiga kommunisterna, så att de som ser till kommunismen kan identifiera sig med oss.” 

Vi måste SYNAS, så att de kommunister som finns där ute kan hitta oss. Det gäller lika mycket här i Sverige som i Kanada. Som Dersu förklarade: “I Schweiz ställer sig våra kamrater på bordet i universitets cafeteria och håller tal, säljer tidningen på spårvagnar och på tåg, en kamrat går ensam upp och ner för tåg för att prata med folk om kommunismen varje vecka. Detta för att folk ska se: de är riktiga kommunister! De är djärva nog för att leda kampen mot kapitalismen!”

I Kanada har de precis döpt om sin tidning, från Fightback till Communist Revolution. Joel förklarade att de ska använda tidningen och partiet för att “Make Communism great again”. 

Förutsättningarna för en segerrik revolution har aldrig varit så stora. Som Joel förklarade när han höll det avslutande talet för helgen: 

”Sedan den första slaven kedjades fast, sedan den första bonden kastades in i träldom, första löneslaven in i kapitalismens exploatering, har vår klass, de arbetande klasserna, alltid gjort motstånd. Som Marx och Engels sa: ’Historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp, som varje gång slutade med en revolutionär omgestaltning av hela samhället eller med de kämpande klassernas gemensamma undergång’. Nu för första gången har vi en chans att vinna.”

Vi kan vinna! Det är andan som vi bildar revolutionära kommunistiska partier med i USA, Kanada, Storbritannien, Schweiz, Sverige och Danmark. Andan vi bygger med över hela världen. Andan som vi grundar den Revolutionära kommunistiska internationalen med. Över hela världen reser sig arbetare och förtryckta mot kapitalets ok, från Palestina till USA, från Jordanien till Frankrike. De behöver verkligt kommunistiska partier för att krossa imperialismen, krossa kapitalismen. Denna uppgift, att bygga dessa partier, denna international, har vi tagit på oss att ägna våra liv åt. 

Ylva Vinberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna