Sedan i maj har Brasilien skakats av massprotester mot reaktionären Bolsonaro. Revolution har träffat Lucy Dias, nationell organisatör för den revolutionära marxistiska studentorganisationen Liberdade e Luta (”Frihet och kamp”).
När Jair Bolsonaro vann presidentvalet i Brasilien förra hösten var stora delar av vänstern förtvivlade och pratade om brasiliansk fascism. Utan tvekan är han djupt reaktionär. Inte bara är han arbetarfientlig, klimatförnekare och homofob, utan även en stor beundrare av den gamla militärdiktaturen. Den hade bara ett fel, anser han: den mördade inte 30 000 vänsteraktivister.
När Revolution träffar Lucy Dias, nationell organisatör för studentorganisationen Liberdade e Luta och ledande i brasilianska Esquerda Marxista, berättar hon varför de vägrar låta sig nedslås:
– Vi har diskuterat perspektivet på ett mer seriöst sätt. Det är naturligtvis nödvändigt att kämpa mot Bolsonaro, men samtidigt har vi förklarat att hans regim inte är så stark som det verkar. Hans politik går ut på att privatisera allting och genomföra massiva nedskärningar. Det skulle inte gå att genomföra detta utan att det stöter på massivt motstånd, förklarar hon.
En verklig fascism vid makten innebär som på trettiotalet i Tyskland, Spanien och Italien att en småborgerlig massrörelse mobiliseras för att krossa arbetarrörelsen med våld. Fascism vid makten innebär en besegrad arbetarklass och slutet för klasskamp för en lång tid framöver.
I Brasilien ser vi motsatsen. Det tog inte ens sex månader efter att Bolsonaro blev president innan marxisterna fick rätt. I början av maj tillkännagav regeringen planer på att skära ned i utbildningen med 30 procent och höja pensionsåldern.
– Det började på gymnasieskolor, där elever började uppmana till demonstrationer. Och det exploderade direkt, berättar Lucy.
Bara två veckor senare gick två miljoner ut på gatan i en enorm styrkeuppvisning.
– Vi hade faktiskt inte förväntat oss en så enorm uppslutning. Hela situationen förändrades över en natt, fortsätter hon.
Det är ingen slump att just ungdomen är så stridbar. Enligt den officiella statistiken finns 14 miljoner arbetslösa i Brasilien, varav 40 procent är ungdomar som saknar arbete. Många har osäkra kontrakt och arbetar med ströjobb i några månader eller bara några timmar. Det finns ingen framtidstro.
– Folk är väldigt arga, fortsätter Lucy. Dilma och Arbetarpartiet (PT) hade redan skurit ned, så studenter hade redan en dålig situation. De har stängt subventionerade restauranger för studenter och på platser som det federala universitetet Mato Grosso har de inte ens någon elektricitet.
Liberdade e Luta och Esquerda Marxista har mobiliserat under parollen ”Fora Bolsonaro!” – ”Bolsonaro ut!”, en paroll som också dök upp spontant under demonstrationen den 15 maj. Men det officiella studentfacket kontrolleras av stalinisterna i det så kallade kommunistpartiet och har vägrat att föra fram detta krav.
– Vi var i stort sett ensamma om att kräva både fri utbildning och ”Fora Bolsonaro”. Många andra pratade tvärtom om att man måste respektera valresultatet och låta Bolsonaro fortsätta styra, förklarar Lucy.
Regeringens förslag på en höjning av pensionsåldern gjorde att ilskan växte också bland arbetarna. Som svar på studenternas initiativ tvingades fackföreningarna att organisera en generalstrejk i juni.
– Generalstrejken lades på en fredag för att förhindra att den skulle bli längre än planerat. Det är svårare att fortsätta strejken under helgen. Fackledarna uppmanade folk att stanna hemma i stället för att demonstrera, och allt var väldigt halvhjärtat genomfört. I São Paulo märktes det knappt att det var strejk eftersom både tunnelbanan och bussarna fortsatte fungera som vanligt.
Men trots allt deltog 45 miljoner arbetare i generalstrejken – den största i hela Brasiliens historia. Detta visar potentialen för kamp, och Liberdade e Luta är entusiastiska:
– Studenterna har en viktig roll att spela. Men studentfacket är helt byråkratiskt och beroende av pengar från staten. En av de viktigaste uppgifterna är att bygga ett verkligt kämpande, socialistiskt och revolutionärt studentfack. Vi märker ett enormt intresse för våra revolutionära idéer när vi är ute och kampanjar på universiteten. Nu är uppgiften att fortsätta organisera och förbereda. Bolsonaros regering måste falla precis som hela den ruttnande brasilianska kapitalismen, avslutar Lucy.
Esquerda Marxista är den brasilianska sektionen av Internationella Marxistiska Tendensen.