#Livförevinst: städarnas situation under pandemin

Städpersonalens arbete är alltid samhällsbärande, inte minst under en pandemi. Samtidigt är det allmänt känt att det är en utsatt bransch med låga löner och dåliga villkor. Trots att deras uppgift nu är viktigare än någonsin har städarnas situation förvärrats.

I en situation där knappt ens vårdarbetare har tillgång till adekvat skyddsutrustning kommer det knappast som en chock att städpersonalens arbetsgivare inte visat något intresse för att skydda de anställda. På det statliga aktiebolaget Samhall har redan tre anställda dött i Coronaviruset. Trots att många av arbetarna på Samhall tillhör riskgrupper vägrar företaget att se över de individuella riskerna för deras olika anställda.

Men problemen slutar inte vid risken för att bli sjuk. Städarnas redan dåliga anställningsvillkor har försämrats. Redan den 30 mars uppgav Fastighetsfolket att åtminstone 700 städare varslats och cirka 1200 korttidspermitterats.

Vissa av städarna som jobbar i sektorer som stängts ner helt och hållet har förflyttats. Ett exempel är de 150 städarna på Viking Line, som är anställda av bolaget Solreneriet, som tillfälligtvis förflyttats till Samhall. De som städade färjorna hade redan en bedrövlig arbetssituation. En städare berättade för Fastighetsfolkets medlemstidning att han vanligtvis jobbar 20 timmar i veckan men ändå bara har en dag ledigt, eftersom de har delade turer. Detta innebär att han jobbar först några timmar då en färja är inne, och sedan får vänta flera timmar innan nästa kommer in för att då börja städa igen.

Sedan Viking Lines kontrakt med Solreneriet gick ut den 30 april jobbar städarna på veckokontrakt vilket innebär att de kan tvingas gå när som helst. Osäkra anställningar betyder osäker sjukpenning, vilket i praktiken innebär att trots att städarna uppmanas att stanna hemma vid sjukdomssymtom kan de bli tvungna att gå till jobbet ändå. Många av de anställda har inte svenskt medborgarskap och är därför rädda att förlora sina arbetstillstånd, och med det bli utvisade ur landet då deras vistelse hänger på att de uppfyller ett visst antal arbetstimmar. Detta samtidigt som de jobbar i smutsiga miljöer utan ordentlig skyddsutrustning, vilket är ett recept som leder till att smittan sprids.

Situationen i den offentliga sektorn är inte mycket bättre. Städningen av statens och kommunernas verksamheter sköts ofta genom offentliga upphandlingar, där lägst bjudande vinner. Prispressningen detta innebär har under de senaste åren lett till flertalet skandaler. Bara för att nämna en så beställde bland annat Migrationsverket, Rikspolisstyrelsen och Länsstyrelsen tidigare städning via företaget Allianceplus. Allianceplus är ett av Sveriges största städbolag där granskningar visade att det kunde gå månader utan att löner betalades ut till de anställda, och att en anställd som jobbade 9-10 timmar om dagen bara tjänade cirka 5000 kr i månaden. De anställda saknade också schema och kallades enbart in via sms, oavsett tid på dygnet.

Inom städbranschen är tidsbegränsade anställningar dubbelt så vanligt som bland anställda generellt. Varsel är tre gånger vanligare än hos andra yrkesgrupper. Hälften jobbar deltid. Snittlönen ligger på 14-15 000 efter skatt, samtidigt som det är ett fysiskt krävande arbete där Arbetsmiljöverkets statistik visar att hälften av alla städare har ont i nacke, axlar och armar varje vecka eftersom de jobbar under en tidspress som inte tillåter återhämtning eller möjlighet att utföra arbetet på ett ergonomiskt korrekt sätt.

Städarna riskerar sin hälsa för svältlöner och otrygga anställningar. Därför måste facket kräva:

  • Fasta anställningar till alla anställda för att öka tryggheten, och arbetstider som tillåter återhämtning. Rätt att bli anställd direkt på arbetsplatsen där man arbetar.
  • Kraftigt höjda löner. Städning är ett samhällsbärande yrke och ska behandlas som ett sådant.
  • Nödvändig skyddsutrustning. Ingen ska behöva dö för att deras arbetsgivare vill spara pengar.
  • Fullständig rätt till insyn för fackförbund eller andra representanter som arbetare väljer för att kontrollera att detta efterföljs. Cheferna bryr sig uppenbarligen inte om arbetarnas hälsa.

Renhållningen är ett viktigt steg för att bekämpa pandemin – men ska inte ske på bekostnad av arbetarnas liv och hälsa.

Elsa Rohlén

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,132FansGilla
2,490FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
740PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna