Kommunal hotar med skyddsstopp

Den 17 april gick Kommunal ut med krav om rätt skyddsutrustning för alla medlemmar när de utför arbetsuppgifter där de riskerar att bli smittade av coronaviruset. Utrustningen ska bestå av skyddsmask, skyddsvisir, skyddshandskar samt en skyddsrock med lång ärm. Uppfylls inte kravet så hotar man med skyddsstopp, att personalen slutar att utföra de arbetsuppgifter där de utsätts för smittorisk.

Smittan finns nu på äldreboenden i 20 av 21 län, och var tredje dödsfall har skett på ett äldreboende. En undersköterska på ett demensboende i Stockholm har berättat hur smittade vårdtagare går runt bland osmittade, och hur 8 brukare dött på en månad.

Under april har skyddsombud på 6 olika arbetsplatser inom äldreomsorgen utlyst skyddsstopp på grund av brist på skyddsutrustning, bland annat på äldreboendet Serafen i Stockholm där arbetsgivaren vägrade att ens tillhandahålla munskydd. I det fallet dömde Arbetsmiljöverket till arbetarnas fördel. Samtidigt har man sagt att det måste utvärderas för varje arbetsplats, så den här domen gäller inte resten av landet.

Men det krävs mer än munskydd för att förhindra smittspridning, enligt Världshälsoorganisationen – det krävs andningsskydd med filter. Under pressen från lokala skyddsombud lovar Kommunal nu att ta strid för detta.

Covid-19 avslöjar bristerna inom äldreomsorgen

Stockholm är den del av Sverige som är värst drabbat av viruset. Över hälften av alla äldreboenden har smittan, och tester visar att så många som 15 procent av personalen bär på viruset, många utan symptom. En viktig orsak till detta är bristen på skyddsutrustning.

– Det finns inga rutiner. De försöker tysta ned det så mycket som möjligt känns det som. De tar inte våra frågor på allvar. Vi är ju inte skyddade med den utrustning vi har, säger en undersköterska som vill vara anonym till Aftonbladet.

Samtidigt som situationen blir allt värre inom äldreomsorgen så väljer företagen att chockhöja priserna på skyddsmaterial.

– Jag hoppas på att vi nu ska kunna få mer central fördelning av material. Det är verkligen säljarens marknad nu. Alla kommuner är i akuta behov och det är till enorma överpriser som vi får sitta och beställa material, sade Linn Almér, medicinskt ansvarig för rehabilitering vid vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun till Sveriges Radio.

En annan orsak är de otrygga anställningarna. Av all personal inom äldreomsorgen i Sverige är var fjärde visstidsanställd och var femte timanställd. Stockholm är återigen värst, med 43 procent visstidsanställda och 39 procent timanställda. De här arbetarna kan ofta inte stanna hemma från jobbet på grund av risken att bli av med sin inkomst. På grund av den stora omsättningen av personal möter vårdtagare mellan 10 och 20 olika vårdare i veckan. Detta tillsammans med att varje vårdare tar hand om fler vårdtagare leder till en större risk för smittspridning.

I ett debattinlägg i GP skriver fyra undersköterskor: ”Istället för att satsa på överanställningar inom verksamheterna för att lösa de egna luckorna har man i åratal utnyttjat vikarier på sms-anställningar som gått från enhet till enhet. Den värsta formen av anställning som gör att man inte vågar eller har råd att vara sjuk.”

Ett steg i rätt riktning

Facebookgruppen #vägrasänkahygienkraven Covid-19, som snabbt fick över 60 000 medlemmar, visar vilken ilska som finns bland arbetare i vård och omsorg. Kommunal i Kiruna har blivit nedringda av oroliga medlemmar, medan andra skriver inlägg i facebookgrupper eller insändare i tidningar. Detta visar att man är beredda att kämpa. Kommunals ledning var passiv under början av krisen, och att man nu lovar skyddsstopp är ett viktigt steg framåt. Men det är stor skillnad på skyddsstopp och strejk, och det kommer att krävas mycket mer än bara hot.

Sveriges kommuner och regioner menar att skyddsutrustningen inte skulle räcka till om Kommunals krav följs. I stället för att göra något åt bristen så har regeringen sänkt kraven för utrustning inom vården och accepterar skamlöst att riskera människors liv. För att säkerställa tillgången till skyddsmaterial och medlemmarnas och vårdtagares hälsa bör Kommunal därför ta strid för mer långtgående krav:

  • Stoppa alla nedskärningar, varsel och privatiseringar inom hela välfärden.
  • Fast anställning till alla timanställda eller med andra osäkra anställningsformer. Inför snabbutbildningar för vården med garanterat jobb.
  • Ställ om industrin under arbetarkontroll för att producera skyddsmasker och annan medicinsk utrustning. Nationalisera de företag som vägrar ställa sina resurser till förfogande.

Anton Westberg

Jennifer Niva

Jonathan Söderberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,227FöljareFölj
782FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna