Iranska monarkister angrep kommunister: de kan inte tysta oss!

Den 11 februari organiserade Revolution Malmö en demonstration till stöd för den revolutionära rörelsen i Iran tillsammans med Vänsterpartiet, iranska kommunistiska grupper och andra. Tyvärr dök iranska monarkister upp för att sabotera demonstrationen. När vår kamrat i sitt tal förklarade att det inte finns något stöd för monarkin i rörelsen i Iran började de skrika ”håll käften” på persiska i ett tydligt försök att tysta oss. Några skrek även direkta hot som ”jag kommer döda dig”.

Tack vare iranska kommunister och vänsterpartister kunde de motas bort och lämnade demonstrationen i protest mot att deras försök till sabotage inte accepterades. Detta angrepp är inte förvånande då monarkister har attackerat kommunister vid stöddemonstrationer över hela världen. Liberaler och monarkister, med stöd av västerländsk imperialism, har gett en plattform till den före detta kronprinsen Reza Pahlavi i ett försök att ta över rörelsen under täckmanteln av ”enhet”.

Men vad liberaler och iranska monarkister menar med enhet är att socialister ska anpassa sin politik till vad som är acceptabelt för Pahlavi och hans imperialistiska mästare och hjälpa dem att komma tillbaka till makten i Iran. Om vänstern gör detta, anpassar sin politik till monarkisterna, kommer det inte stärka rörelsen i Iran, utan tvärtom bara att skada den. Den islamiska republiken har kunnat använda den iranska arbetarklassens minne av skräcken under shah-regimen och dess uppbackare: den amerikanska imperialismen. Den iranska arbetarklassen och ungdomen vill inte se en återgång till en sådan regim. Tvärtom dras revolutionära ungdomar och arbetare instinktivt till idéerna från den iranska revolutionen 1979 mot shahen och den iranska kommunistiska rörelsen. Att enas med monarkisterna och liberalerna hjälper bara den islamiska regimen att sprida sina konspirationsteorier i Iran att rörelsen vill ha en västerländsk intervention. Därför är det extremt viktigt att vänsterorganisationer som organiserar solidaritetsdemonstrationer utanför Iran visar att de inte står enade med imperialismen och Reza Pahlavi, och inte vill hjälpa honom tillbaka till makten. Vi i Revolution är extremt noggranna med detta och har tagit upp den paroll som skrikits på demonstrationer i Iran: varken Shahen eller mullorna!

Bild: Revolution Malmö
Bild: Revolution Malmö

Detta är också den enda vägen framåt för de unga som lett rörelsen i Iran. De måste visa tydligare att de inte vill ha tillbaka en västvänlig monarki, och att det finns ett verkligt socialistiskt alternativ till den nuvarande islamiska regimen. Att arbetarklassen inte sett något sådant alternativ, har varit en viktig anledning att man inte gett sig in i striden och till varför rörelsen därför nu gått in i en tillfällig ebb.

Socialisternas uppgift är inte att hjälpa imperialisternas och Pahlavis försök att ta över rörelsen för sina egna cyniska intressen. Istället, likt de revolutionära grupperna i Iran, är vår uppgift att kämpa för största möjliga enhet inom arbetarklassen och bland revolutionärerna. Monarkister och liberaler har ingenting att erbjuda, för det system de står för, kapitalismen, innebär ingenting annat än fattigdom och förtryck, särskilt i Iran där kapitalistklassen har alltid hållit sig kvar vid makten genom den hårdaste och mest brutala repressionen.

Internationell solidaritet borde inte bara vara ett tomt slagord, det är viktigt att organisera en solidaritetsrörelse, men den kan inte vara ett verktyg i händerna på imperialismen och monarkin som vill kidnappa den revolutionära rörelsen. Vi i Revolution, den svenska sektionen av Internationella marxistiska tendensen, vägrar att hjälpa den islamiska diktaturen genom att ena oss med imperialismen och monarkisterna. Vi vägrar att låta dem skrämma oss till tystnad. Det är de som inte hör hemma i denna solidaritetsrörelse! Vi kommer fortsätta att säga samma sak som de mest revolutionära ungdomarna och arbetarna i Iran säger: att den enda vägen framåt för Iran, Sverige och hela världen är att kämpa för en socialistisk revolution.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna