International Marxist University: en styrkeuppvisning

Med 7300 anmälda från 141 olika länder var International Marxist University ett unikt möte i sitt slag. Hela veckan präglades av den revolutionära optimism som bara marxismens teori kan erbjuda.

Dagarna ramades in av första passet: Världsperspektiv: krig, kris och revolution – det nya normala, som inleddes av redaktören för Marxist.com, Alan Woods. Han förklarade att arbetarklassen över hela världen håller på att vakna, som ett resultat av kapitalismens kris.

”Det finns inget utopiskt med perspektiven för socialism. Den materiella basen för en socialistisk värld finns redan. Mänskligheten har allt som krävs i sina händer för att bygga ett paradis i denna värld. För det finns ingen annan värld.”

Kamrater från hela världen höll inlägg i diskussionen om klasskampens utveckling i deras länder och regioner. Den brasilianske marxisten Serge Goulart förklarade den spontana kampens begränsningar: ”Utan revolutionärt ledarskap kommer folkets rörelse att krossas som vågor mot stranden, som tvingas dra sig tillbaka och börja om igen.”

En kamrat från Revolution i Stockholm som lyssnade, slogs av allvaret i kapitalismens kris, som också innebär en möjlighet att ta strid mot systemet.

”Jag tyckte det var särskilt intressant att höra om arbetarna i Pakistan och den fruktansvärda situation som de befinner sig i, i ett av de mest utsugna länderna. Men också: Hur kan de kämpa tillbaka? Vad är vägen framåt för den pakistanska arbetarklassen? Kampen för socialism!”

Under hashtaggen #IMU22 flödade det in bilder och entusiastiska kommentarer från revolutionärer från hela världen. I Sverige samlades 70 marxister i Motala för att delta gemensamt.

 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Revolution (IMT) (@marxist.se)

Från Storbritannien kom följande rapport:

”Vår första dag på IMU är fantastisk här i London. Vi har minst 65 kamrater närvarande på plats, och stämningen är hög … Konstant hör man kamrater skriva anteckningar på sina datorer, eller i sina anteckningsböcker … En stor grupp står just nu här utanför och diskuterar perspektiv och politik!”

Under veckan hölls en insamling för att köpa ett nytt högkvarter för IMT i London. Från Sri Lanka till Schweiz gjorde alla stora uppoffringar för att göra detta till verklighet. Totalt landade insamlingen på över 8,6 miljoner kronor.

Klicka här för att också bidra till insamlingen!

På pass efter pass diskuterade kamrater frågor som Arbetsvärdeläran: den marxistiska ekonomins ursprung, Blod och guld: Spaniens erövring av Amerika och Marxismens kunskapsteori: Hur vet vi saker?.

I Pakistan klättrade deltagare upp i bergen för att kunna få tillräcklig internetsignal för att kunna delta på passet Marxism, pengar och inflation. ”Hängivenheten bland revolutionärer över hela världen att lära sig marxismens idéer går inte att besegra”, konstaterade Progressive Youth Alliance i Pakistan på sociala medier.

Helgen avslutades med otrolig entusiasm och inspiration, när kamrater rapporterade om de stora stegen framåt i byggandet av marxismens styrkor över hela världen. Internationella Marxistiska Tendensen har vuxit med 46 procent sedan pandemins början och har nu sektioner och grupper i 35 länder, med kontakter i dussintals fler.

Men det finns inte tid att vila. I varje land över hela världen hårdnar klasskampen och går i riktning mot revolution. Marxisterna är fortfarande för få för att påverka. Uppgiften är brådskande: att bygga en stark organisation fast förankrad bland de mest revolutionära ungdomarna och arbetarklassen.

Alan Woods avslutade helgen med ett brandtal.

”Tänk på de miljoner vanliga människor som just nu ser sig omkring i desperation. Överallt ser de en värld som kollapsar. De känner att världen blivit galen. Det är som att vara i en mörk grotta, utan utgång.”

Men som Alan förklarade ger oss marxismen en väg framåt. Vi förstår varför kapitalismen är i djup kris, och hur vi ska kämpa för en bättre värld.

”När vi ser dödsryckningarna för ett sådant ruttet och barbariskt förtryckande system – vilket oerhört privilegium det är att få spela en aktiv roll i att störta det!”

Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att vara marxist. Så om du inte redan gjort det: gå med oss i kampen för en socialistisk framtid.

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna