Instagram censurerar all politik för 2,4 miljarder användare

Instagram ska sluta rekommendera allt politiskt innehåll för alla användare. Detta är inget annat än en krigsförklaring mot vår yttrandefrihet, ett försök att censurera alla röster i världen som kämpar för förändring. 

Instagram har länge anklagats för att utan förklaring censurera vissa politiska inlägg på sin plattform, men nu behöver ingen längre tvivla. Allt politiskt innehåll som ”potentiellt relaterar till lagar, val, och sociala ämnen”, en skrattretande vag definition som kan betyda vad som helst, ska enligt instagram helt sluta rekommenderas för alla 2,4 miljarder användare.

Sociala medier har över tid blivit en av de största plattformarna för att sprida revolutionära idéer, att skola sig och ta reda på vad som faktiskt händer i världen. Tar vi de senaste månaderna som exempel, har en betydande drivkraft för den palestinska solidaritetsrörelsen utan tvekan varit alla videor som spridits på sociala medier direkt från Gaza, av civila och journalister som offrat sina liv för att visa världen den israeliska statens verkliga ansikte.

På grund av de enorma rörelser som skakat hela världen de senaste månaderna, bör det inte förvåna någon att Instagram just vid detta tillfälle väljer att tysta all politisk aktivitet. Men när den härskande klassen tvingas ta de mest desperata medlen för att få tillbaka kontrollen, avslöjar de bara sig själva inför hela världen. Under kapitalismen är den så kallade demokratin till för de rika, inte för oss.

Ingen politik ska visas… förutom den härskande klassens!

Hycklande börjar instagram sitt uttalande genom att påstå att censuren är till för att ge användare mer ”valfrihet” och ”kontroll” över vad de kan se i sina flöden. Det är alltså inte viktigt att du ser inlägg som rapporterar om arbetares slavlika förhållanden, om klimatkrisen eller om ett pågående folkmord, istället ska du se videos på katter.

Man behöver inte vara kommunist för att förstå att de inte talar om vår frihet att själva välja vad vi tycker, utan enbart deras möjlighet att kontrollera vilka idéer och vilken politik resten av oss är tillåtna att se. I resten av uttalandet blir de verkliga avsikterna ännu mer uppenbara.

Censuren verkar nämligen inte drabba alla konton, utan bara de som saknar en så kallad ”behörighet”. Det skulle att innebära att särskilt utvalda konton fortfarande kan nå ut med sitt politiska innehåll som vanligt.

Dessa ”behöriga” konton kommer givetvis inte att vara några små politiska kreatörer, revolutionärer, eller arbetare som vill delta i den samhälleliga debatten och föra ut sina politiska idéer och tankar i världen. Det kommer att vara konton som sprider den politik som följer Instagrams riktlinjer, det vill säga den politik som Instagrams aktieägare och resten av kapitalisterna i deras fickor anser är acceptabla, exempelvis stora etablerade mediebolag.

Med andra ord kommer vi fortfarande att se politiskt innehåll i våra instagramflöden, men det kommer bara vara ett enda innehåll: borgarklassens propaganda.

Organisera dig och bygg den kommunistiska pressen!

Så vilka lärdomar kan vi dra ur detta? Till att börja med bör detta bli ett uppvaknande för alla kommunister och revolutionärer att vi inte kan förlita oss på kapitalisternas egna medel för att åstadkomma förändring. Så länge dessa plattformar kontrolleras av kapitalisterna, kommer de alltid att kunna användas som vapen mot oss. För det andra, måste vi förstå att verklig förändring i slutändan endast kan ske i verkligheten, inte på internet.

Det viktigaste du som läser detta kan göra är att organisera dig, på din skola, på ditt universitet eller på din arbetsplats. Samla alla du känner som också vill kämpa. Om du inte känner några än, hitta dem! Skola dig i revolutionär teori, och använd dem inte på internet, utan på gator, torg, strejklinjer och demonstrationer.

Det gör du bäst genom att använda denna tidning. Revolution är stommen i det Revolutionära kommunistiska partiet. När vi bygger arbetarklassens och de förtrycktas egen röst, skapar vi det bästa motgiftet mot den härskande klassens attacker och propaganda. Den kommunistiska pressen är ett vapen i klasskampen som inte kan mutas, köpas eller kontrolleras, som existerar i fysisk form där den verkliga kampen förs, och som skrivs, trycks och finansieras med våra egna medel och uppoffringar.

Med en revolutionär tidning i handen är den härskande klassens attacker och censur helt värdelösa, för de kommer aldrig att kunna röra denna tidning och idéerna den representerar.

Jonathan Hultqvist

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,482FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna