I Stockholm, Malmö och Gävle höjs nu hyran för hundratusentals hyresgäster med runt 5 procent. Ännu fler väntar nu på samma eller värre höjningar med upp till 12 procent. När den absoluta fattigdomen ökar och inflationen och elpriserna stiger, innebär detta trångboddhet och hemlöshet för fler – om inte Hyresgästföreningen tar kamp mot höjningarna.
Redan före dagens lågkonjunktur levde många arbetare, äldre och ungdomar på marginalen. För studenter och kvinnliga pensionärer gick runt 40 procent av inkomsten till hyra år 2020 respektive 2021. År 2022 behövde mer än en tredjedel av alla 18–35 åringar hjälp från närstående för att klara sig ekonomiskt.
Idag är nästan en halv miljon hushåll i Sverige trångbodda. I 170 000 hushåll bor en eller fler vuxna över 24 år fortfarande hemma hos sina föräldrar. Enligt Kronofogden ökar också antalet vräkningar, där den stora majoriteten förra året berodde på hyresskulder.
Förra året var medelhyran för en lägenhet i Malmö 7922 kronor i månaden. Nu när hyrorna höjs med 5 procent kommer 44 000 hyresgäster behöva betala i snitt 400 kronor mer varje månad, samt en retroaktiv höjning sedan årsskiftet. Trots att detta är de högsta hyreshöjningarna i Malmö på 10 år är Hyresgästföreningen nöjd. ”Alla våra motparter har meddelat oss att de egentligen inte får täckning för de kostnadsökningar som de har men vi har ändå kunnat hitta varandra till slut. Hyresvärdarna har tagit sin del av ansvaret”, säger Christian Lundberg från Hyresgästföreningen.
Med andra ord är det inte hyresvärdarnas ansvar att täcka sina egna kostnadsökningar, det är tydligen upp till hyresgästerna! Men om hyresgäster ska få högre hyra när bolagens kostnader ökar borde de inte också då få lägre hyra när bolagen gör storvinster? År 2021 gjorde 30 stora privata bostadsbolag sammanlagt 74 miljarder i vinst, tre gånger så mycket som året innan. De pengarna har hyresgästerna knappast sett röken av.
Ett bättre förslag är att värdarna ”tar ansvar” för Sveriges 4,5 miljoner hyresgästers ökade kostnader i den nuvarande krisen – och sänker hyran. Enligt Hyresgästföreningen fick de 20 000 nya medlemmar under 2022 på grund av hyresvärdarnas chockhyreskrav och ekonomisk kris. Istället för att låta några välbeställda kapitalister lämpa över krisens börda på arbetarklassen, borde de förbereda stridsåtgärder för att stoppa hyreshöjningarna.
Fastighetsbolagen besegras inte vid förhandlingsborden utan med klasskamp på gatorna! Det krävs hyresstrejker i alla bostadshus som hotas av hyreshöjningar och att man drar in den breda arbetarrörelsen i kampen. Hyresgästföreningen har ett stridbart arv – det är hög tid att man tar det tillbaka!