In Defence of Lenin: en guldgruva av idéer

Den som vill förstå Lenins idéer måste läsa det han skrivit. Men det är en betydande utmaning att ta sig igenom 10 volymer av Lenins samlade verk. Wellred Books nya biografi av Lenin, In Defence of Lenin, är så nära man kan komma till ett enda verk som i en tillgänglig form presenterar alla hans idéer och deras relevans idag. 

Det bästa är att boken passar både nybörjaren och den mer avancerade läsaren. Den som är helt ny på sin marxistiska resa får en utförlig överblick över Lenin och hans idéer, som grävs fram ur allt skit och alla förvrängningar. Men även för de som läst en del om bolsjevismens historia, kommer det att finnas många nya lärdomar. 

De första kapitlen till exempel är mer personliga, med fakta om Lenins uppväxt som få av oss känt till sedan tidigare. Detta är inte bara intressant i största allmänhet, utan grunden för att förstå Lenins politiska utveckling och radikalisering. 

Med två volymer på över tusen sidor var, är boken uppenbarligen ingen liten sak. Detta gör att den kan ge det rätta sammanhanget till händelser som lanseringen av Iskra, de olika debatterna i den tidiga ryska arbetarrörelsen, splittringen mellan bolsjeviker och mensjeviker 1903, revolutionen 1905 – “genrepet”, i Lenins ord, för oktoberrevolutionen 1917 – och så vidare.

Reaktionsperioden efter revolutionen 1905, liksom senare första världskriget, visade hur stor vikt Lenin lade vid att försvara marxismen mot alla sorters revisionister. Kapitel 20, “Lenin’s response from Exile”, citerar utförligt från Lenins brev till kommunisterna i Ryssland i samband med och efter februarirevolutionen 1917, innan han lyckats återvända i april. Utan Lenins kamp för att ideologiskt beväpna partiet – där ledare som Stalin och Kamenev tenderade att böja sig för trycket och närma sig reformisterna i mensjevikerna – hade oktoberrevolutionen varit omöjlig. 

Hela volym ett visar att vägen till att skapa bolsjevikpartiet inte var rak. Den var fylld av svårigheter, dråpslag och frustration. Volym två, som behandlar oktoberrevolutionen själv och dess resultat, fortsätter på detta tema. Från första början bedrev revolutionen en kamp för överlevnad. Rob Sewell och Alan Woods behandlar revolutionens olika erövringar, men döljer inte de verkliga svårigheter som den tidiga sovjetiska staten stod inför på grund av den låga materiella och kulturella utvecklingen i Ryssland, liksom inbördeskriget och svälten. 

Denna slags ärlighet är samma fullständigt ärliga hållning som Lenin alltid hade – säg sanningen. Och här finns en annan sida som präglar boken: det är slående hur varm, rolig och mänsklig Lenin var. Alla som träffade honom slogs inte bara av hans intelligens, utan också av hans goda sinne för humor, vilket är något som alla hans fiender försöker glömma bort. “De nämner inte detta av det enkla skäl att humor inte direkt passar med ‘narrativet’ om en blodtörstig diktator”, konstaterar författarna.

Appendixet “Krupskaya om Lenin” visar denna mänskliga sida ännu tydligare. Lenins livslånga partner och kamrat berättar bland annat om Lenins oerhörda noggrannhet, hur han skrev för massorna, hans litterära smak, inflytandet från den gamla revolutionären Tjernysjevskij på Lenins utveckling och sist men inte minst hur Lenin studerade Marx. 

Mer än något annat är In Defence of Lenin en guldgruva av idéer för dagens revolutionärer att erövra. Liksom Kommunistiska Internationalens första fyra kongresser, som behandlas i separata kapitel, borde boken tjäna som en verklig skola i kommunism. Så tveka inte! Köp ditt ex idag!

QR-KOD www.stormklockan.se

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,269FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna