IMT:s världskongress: Kommunisterna är här! 

Årets världskongress för Internationella marxistiska tendensen (IMT) var en historisk vändpunkt för organisationen. Efter att ha nästan dubblat vår medlemsstyrka sedan pandemin, genomsyrades kongressen av en ungdomlig kämparglöd och beslutsamhet. Med över 400 deltagare från mer än 40 länder på plats i Italien och en insamling på 7,5 miljoner kronor, deklarerades stolt: Kommunisterna är här!

Det var 7–12 augusti i den lilla byn Bardonecchia som världskongressen gick av stapeln, med en oöverträffad anda av revolutionär glöd och beslutsamhet. Utöver de 400 som deltog på plats, följde tusentals andra evenemanget via länk, inklusive engagerade kamrater från Sverige. 

Det gemensamma målet var tydligt: att nå unga världen över vars medvetande skakats om av kapitalismens kris och som i allt bredare lager ser till kommunismen som lösningen. Dessa lager måste skolas till framtidens kadrer för att leda arbetarklassen till att störta det vidriga klassamhället en gång för alla. 

En väldig beslutsamhet krävdes av många kamrater för att överhuvudtaget kunna ta sig dit. Från Mauretanien behövde en kamrat resa i tre dagar, och rasistiska visumregler ställde till stora problem för många, inte minst för de pakistanska kamraterna. De mottogs som förebilder när de kom fram. Ett annat ögonblick då applåderna dånade var när insamlingen nått 7,5 miljoner kronor till kampfonden – vilket inneburit att vi fyrdubblat vårt ursprungliga mål och nu har 25 miljoner till att köpa ett internationellt center i London.

Första dagen inleddes med en hyllning till Esteban Volkov, barnbarn till och oförtröttlig försvarare av Leon Trotskijs arv och bolsjevismens traditioner, som lämnade oss tidigare i år. Genom Volkovs engagemang knöts generationer av kamp samman, från den ryska revolutionen 1917 till dagens globala omvälvningar. Alan Woods, chefredaktör för Marxist.com, öppnade sedan kongressen med årets världsperspektiv, som fungerar likt en kompass för att navigera på ett stormigt hav. Utan en förståelse för vart klasskampen är på väg skulle vi gå vilse i de turbulenta händelsernas ström. 

Den globala skuldbördan har nu stigit till exceptionella höjder, runt 350 procent av världens BNP. Årtionden av globalisering vänds till sin motsats, med ökande imperialistisk rivalitet och protektionism, liksom allt fler militära konflikter.

I länder kända för sin stabilitet, som USA och Storbritannien, är social oro, upplopp och strejker nu vardagsmat. Överallt förlorar de partier som kopplas till makten snabbt stöd. Reformistiska partier världen över står handfallna inför den ekonomiska krisen och den politiska polariseringen som det för med sig. Med ytterligare nedskärningar och försämringar på dagordningen överallt, kommer turbulensen och klasskampen bara att tillta.

Den aktuella perioden bär många likheter med Roms fall, vilket gjorde lanseringen av Alan Woods nya bok Class Struggle in the Roman Republic under kongressen särskilt betydelsefull. Genom att dra lärdomar från historien, och inte bara kapitalismens historia, kan vi rusta oss för de utmaningar som ligger framför oss. 

Men tiden är knapp, och klasskampen är redan på uppgång. Perspektivet speglades redan i presentationen av två gäster från den socialistiska rörelsen i Katalonien. Rörelsens tillväxt visar hur många ungdomar som bryter sig loss från illusioner i reformism och omfamnar djärva kommunistiska idéer. Detta speglas även i vår egna tillväxt som organisation. Sedan 2020 har vi nästan fördubblat våra styrkor med en ny generation av unga, seriösa revolutionärer som vill studera teori, förstå världen och viktigast av allt – förändra den. 

Kongressen nådde sin höjdpunkt under den djupgående diskussionen om vår nya kampanj ”Är du kommunist? Organisera dig!” som enhälligt kommer att spridas genom våra sektioner världen över. I länder som Storbritannien, Australien och USA är det 20–30 procent av ungdomarna som ser kommunism som det ideala ekonomiska systemet. Målet med kampanjen är att fånga stämningen hos just de miljontals arbetare och unga människor som vill ha en väg ut ur krisen. 

Sammanfattningsvis var IMT:s världskongress 2023 en triumf. Den visade upp en växande organisation av revolutionärer redo att möta alla utmaningar som denna omvälvande era bär med sig. När kongressen avslutades brann kamraterna av iver att förverkliga IMT:s potential runt om i världen.

Framåt mot den socialistiska världsrevolutionen!

Nina Marguerite

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,232FöljareFölj
806FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna