Är du kommunist? Organisera dig!

“Kommunisterna föraktar hemlighållandet av åsikter och avsikter. De förklarar öppet, att deras mål bara kan nås genom en våldsam omstörtning av all hittillsvarande samhällsordning.”

– Kommunistiska Manifestet

Det har aldrig funnits bättre förutsättningar för en kommunistisk världsordning än i dag. Men kommunismen kan endast uppnås genom en socialistisk revolution på världsskala. Det kräver något som ännu inte finns – ett kommunistiskt ledarskap. Det måste vi aktivt bygga.

Totalt producerar vi ungefär 2,6 gånger så mycket kalorier som världens befolkning behöver, enligt välgörenhetsorganisationen War on Want. Samtidigt saknar 2,3 miljarder människor tillgång till näringsrik mat. Var sjunde människa går till sängs hungrig.

Sedan den industriella revolutionen har kapitalismen ökat samhällets produktiva förmåga till en nivå som aldrig tidigare skådats. Egentligen borde alla kunna leva i överflöd. Utvecklingen av artificiell intelligens är bara ett av många framsteg som borde innebära möjligheten att sänka arbetstiden och frigöra tid för arbetare världen över för kultur, politik, vetenskap och filosofi. 

Men kapitalismen kan inte längre ta mänskligheten framåt. I stället för vidareutveckling får vi allt värre krig, klimatförändringar och ekonomisk kris. I vägen står de kapitalister som äger bankerna och storföretagen, som gör det omöjligt att fördela och använda jordens resurser på ett demokratiskt och rationellt sätt. 

Därför sker något som under alla andra samhällen vore otänkbart: miljoner svälter samtidigt som mat slängs, lägenheter står tomma samtidigt som hemlösheten breder ut sig och ny teknik leder inte till ökat välstånd, utan till ökad arbetslöshet och utsugning. Under kapitalismen producerar man nämligen inte för att tillfredsställa mänskliga behov, utan för att ett fåtal ska göra vinst.

Som Marx och Engels förklarade har kapitalismen också skapat sin egen dödgrävare, i form av arbetarklassen. Och kapitalisterna behöver arbetarna, men arbetarna behöver inte kapitalisterna. Lärare i en friskola behöver inte dess aktieägare för att bedriva undervisning, arbetare på Volvo behöver inte sina aktieägare för att producera bilar. Hos arbetarklassen ligger all kunskap som behövs för att samhället ska gå runt. Kapitalisterna lever som parasiter på det överskott som bildas av arbetarklassens arbete. 

I dag är arbetarklassen större och starkare än någonsin. Den globala arbetskraften beräknas nå 3,6 miljarder människor i år, nästan tre fjärdedelar av världens befolkning i arbetsför ålder. Detta innebär att arbetarklassen utgör den överväldigande majoriteten i samhället. Om man enbart tar industriarbetarna, finns det i dag runt 758 miljoner världen över. Det är en massiv ökning från runt 385 miljoner industriarbetare år 1980 – för att inte tala om tiden vid den ryska revolutionen 1917, då majoriteten av världens befolkning var bönder. 

De objektiva förutsättningarna för kommunism: ett klasslöst samhälle, utan stat och förtryck, baserat på en nationaliserad planerad ekonomi, har aldrig varit bättre.

Samtidigt rör sig folk över hela världen i revolutionär riktning. Sedan den arabiska revolutionen 2011 har revolutioner, massprotester och generalstrejker avlöst varandra i land efter land. Årets massprotester i Frankrike mot den höjda pensionsåldern följt av sommarens kravaller efter polisens mord av en fransk-algerisk ungdom, strejkrörelsen i Storbritannien och megastrejken i transportsektorn i Tyskland i våras – allt detta visar att arbetarklassen försöker göra motstånd mot kapitalisternas försök att få arbetarna att betala för kapitalismens kris. 

Upproret i Sri Lanka förra året, där massorna stormade presidentpalatset, var en försmak av vad som är på väg att ske i många fattiga länder som står på randen till total ekonomisk kollaps. 

Samtidigt ser allt fler unga till kommunismens idéer. I Storbritannien ser 29 procent av ungdomarna kommunism ”som det ideala ekonomiska systemet”, enligt en opinionsundersökning från början av året. Motsvarande siffra för USA och Australien är 20 procent.

All propaganda från högern som försökt likställa socialism och kommunism med Sovjetunionen och diktatur, har misslyckats fatalt. Tvärtom inser allt fler att verklig socialism och kommunism, inte bara är den enda lösningen på klimatkrisen, fattigdomen och svälten: det är också möjligt. 

I en undersökning från 2021 av Institute of Economic Affairs, sade tre av fyra av 16–34-åringar i Storbritannien att de ansåg att ”socialismen är en bra idé, men den har misslyckats i det förflutna för att den blivit dåligt genomförd”.

Problemet är att de arbetarpartier som en gång bildades för att leda den socialistiska revolutionen i dag har omfamnat kapitalismen. Ju mer den krisar, desto envisare försöker de klamra sig fast vid den, göra sitt yttersta för att lappa och laga – och be arbetarklassen göra uppoffringar för att kapitalismen ska få fortsätta existera. 

Det gäller inte bara de socialdemokratiska partierna, utan lika mycket de före detta kommunistiska partierna som Vänsterpartiet. För Vänsterpartiets nuvarande ledare är kommunismen inget mer än ett pinsamt förflutet som man gör sitt bästa för att dölja. 

Men utan ett kommunistiskt ledarskap kan arbetarklassen inte segra i en socialistisk revolution. Det är den främsta lärdomen från den lyckade ryska revolutionen 1917, och från alla de otaliga misslyckade revolutioner som saboterats av reformister som inte velat avskaffa kapitalismen. 

Över hela världen finns en ny ung generation som vuxit upp under kapitalismens kris, och som med rätta förkastar alla halvmesyrer och ruttna kompromisser. Det är denna generation som kommer att lägga grunden för en ny världsomspännande kommunistisk massrörelse. Vi måste lägga grunden nu. 

Om du är kommunist: gå med oss i kampen.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,453FöljareFölj
1,225FöljareFölj
2,021FöljareFölj
717PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna