Gnällig gammal tidning har gett upp om samtiden och föraktar ungdomar: “Ge upp, ge upp, ge upp!” 

I en oavsiktligt mycket rolig artikel försöker Dagens ETC-journalisten Kent Vilhelmsson förstå sig på Revolutionära kommunistiska partiet. Det visar sig vara en övermäktig uppgift.

Dagens ETC besökte oss för att rapportera om bildandet av Revolutionära kommunistiska internationalen. Vi lät Kent Vilhelmsson gå runt på konferensen under en hel dag och ställa frågor till vem han ville. Den öppenheten var bevisligen helt bortslösad. Istället tar han hjälp av en psykolog för att förstå hur det kan vara möjligt att unga människor blir kommunister.

Psykologen Håkan Järvå förklarar att det åtminstone inte har med livet under kapitalismen att göra: “Ett kännetecken för en sådan rörelse är att det inte spelar någon roll hur verkligheten ser ut.”

Folkmordet i Palestina, uppbackat av västimperialismen, har pågått i över sju månader. I Ukraina dör ukrainare och ryssar över frågan om Ryssland eller väst ska få berika sig på exploateringen av regionen. Sverige har gått med i Nato som just tillkännagivit planer på att skaffa fler kärnvapen. Sjuksköterskorna strejkar mot den ohållbara situationen i vården, samtidigt som de rikaste nu kan få skatteavdrag för poolrengöring. Till följd av den ekonomiska krisen sjunker medellivslängden i land efter land. Varje nytt rön om den stundande klimatkatastrofen känns som att iaktta jordens undergång i slow motion. Man kan ju bli kommunist för mindre!

Är detta så svårt att förstå för ETC? Kanske. Tidningen måste vara bäst i Sverige på att hitta vänsterargument för att gå borgarklassens ärenden och rättfärdiga imperialisternas hållning. 

När över 600 kulturpersonligheter manade till eldupphör i Gaza i oktober, var tidningens ledarsida utom sig av upprördhet. “Hur kunde de skriva på ett så idiotiskt upprop?”, var den talande titeln för en artikel som manade till att fokusera på Hamas attack istället för det verkliga förtrycket. I kriget i Ukraina har de konsekvent manat till vapen för Natos sida. I Peru stöttade de högerns och imperialismens kupp förra vintern mot vänsterpresidenten Pedro Castillo. Listan fortsätter.

Att gå högerns ärenden

Artikeln i Dagens ETC om RKP är inte den första i sitt slag. Kent Vilhelmsson har tidigare rapporterat från kongresser i den kommunistiska rörelsen på ett närmast identiskt sätt. Hans förfinade metod verkar vara följande: 1) plocka ut ett citat ur sitt sammanhang till rubriken, 2) beskriv sedan en scen som ska uppfattas som löjlig, 3) plocka sedan in en avhoppare från rörelsen och en “expert” som antingen är fientligt inställd eller inte vet något om saken ifråga, och 4) välj sedan några fler lösryckta citat och krydda med några hånfulla gliringar.

Det är knappast nyhetsjournalistik – man kan inte läsa artikeln och förstå varför RKI bildats – så det måste tolkas som opinionsjournalistik där uppgiften är att göra ner den kommunistiska rörelsen. 

I artikeln från KPs kongress hånade han partiet för att ha en hög medelålder – och i artikeln om oss framgår ett illa dolt förakt för ungdomar. Att som ung människa försöka förstå den värld vi lever i är, i Järvå och Vilhelmssons ögon, ett uttryck för “narcissism”. 

“Det lockar en viss typ av människor som attraheras av den intellektuella utmaningen att dechiffrera ideologin. Dels måste man vara ung, dels måste man vara intelligent”, lyder det briljanta uttalandet från denna självpåtagna expert. Man måste tydligen vara intelligent och vilja förstå världen för att bli grundlurad.

Men detta är inte det värsta brottet, inte ens nära. Dessa ungdomar vill förändra den rådande ordningen! De vill kämpa för någonting – de tror på någonting! Omöjligt. Det måste vara hjärntvätt!

Varför bildas RKP?

För att förstå varför RKP bildats tar Vilhelmsson hjälp av akademikern Per-Olof Mattsson. Mattsson kliar sig lite i huvudet. “Man undrar vad det kommer ifrån att de ändrar sig helt och ska bilda ett eget parti”. Ja, vad kan det bero på? Vilhelmsson hade ju bara möjlighet att prata med ett sextiotal kamrater helt obehindrat, och tillgång till Google. Vårt svar är öppet: Vi bildar RKP för att organisera den kommunistiska ungdomen. 

Efter att först ha frågat sig hur det kan komma sig att vi bytt taktik, citerar Vilhelmsson Järvå igen. 

“Att ideologerna i den här rörelsen har teorier, och svar om man så vill, om nästan allt är något som är en gemensam nämnare för alla typer av ideologiska fundamentalistiska rörelser. En tro som står över allt annat. Det menar psykologen Håkan Järvå, som har arbetat med frågor kring radikalisering och sekterism i 15 år.

– Ett kännetecken för en sådan rörelse är att det inte spelar någon roll hur verkligheten ser ut. Ideologin och reglerna kring den har företräde. Man ändrar inte sin uppfattning. Det kan ofta bara ske genom isolering av medlemmar. Det är svårt att bibehålla en fundamentalistisk tro när omvärlden ser så annorlunda ut.”

Teorier som kan ge svar, hemska tanke! Hela saken är att vi kommunister faktiskt studerar omvärlden, som lägger grunden till vår uppfattning – såväl vårt program som vår taktik. Men för några som klamrar sig fast vid klassamarbete trots att det bara lett till försämringar i årtionden, en vädjan om att politiker ska uppvisa “politisk vilja” under kapitalismens djupaste kris någonsin och att solcellslampor ska rädda klimatet – är nog det vi håller på med fullkomligen obegripligt. 

Vår uppmaning till varenda kommunist är just att lämna isoleringen, organisera dig – prata med varenda kollega på din arbetsplats, varenda klasskamrat i skolan eller på universitetet, dina vänner: bara så kan det Revolutionära Kommunistiska partiet byggas. Just eftersom vår analys av kapitalismen stämmer överens med det människor upplever, är det mycket lätt att övertyga människor om en sådan “fundamentalistisk tro”. Che Guevara lär ha påpekat att “det är inte mitt fel om verkligheten är marxistisk”.

Men Kent Vilhelmsson är framförallt intresserad av sina egna fördomar. Han lyssnar slarvigt på vad kamrater har att säga och får fel på allt från vårt tidigare namn till hur vi deltagit i Palestinarörelsen. Något han däremot vill diskutera med var och en av de kamrater han intervjuar på konferensen är  – hör och häpna! – kosmologi. 

Tyvärr är det nog inget djupgående vetenskapligt intresse som ligger bakom, utan samma gamla försök till smutskastning. Genom att skriva att vi “förnekar Big Bang”, hoppas han att vi ska framstå som någon slags kreationistiska vetenskapsförnekare. Vi bygger tvärtom på filosofi och vetenskap, som gång på gång visar på hålen i den gängse bilden om en punkt som utgjorde universums början i tid och rum. Inte minst de senaste fantastiska fotona från James Webb-teleskopet visar galaxer som är betydligt äldre än vad som skulle utgöra år noll enligt det gamla synsättet, och vi argumenterar för att ställa forskningen på en solid filosofisk grundval. 

Revolutionär optimism

I artikelns kanske mest dramatiska och levande stycken, visar Dagens ETC hur vi inte bara hjärntvättar våra (intelligenta) medlemmar (med idéer som kan förklara saker) – vi får dem att vilja ge oss sina pengar också! Det stämmer, vi vill göra allt för att störta kapitalismen så snabbt som möjligt, och det kräver pengar. Vilhelmssons artikel visar faktiskt mycket väl, om än oavsiktligt, med vilken entusiasm och beslutsamhet våra kamrater tar sig an den utmaningen.

Men det finns också ett uttryck som heter att man inte ska kasta sten när man sitter i ett glashus. Dagens ETC ber nämligen också om pengar. Framför var och varannan artikel ligger en betalvägg, och senast 28 maj publicerade Johan Jenny Ehrenborg en artikel om att de riskerar att få minskat presstöd och kommer att behöva basera sig mer på bidrag från sina prenumeranter. Resan från 17 miljoner i presstöd till medlemsfinansiering låter tuff. Vårt brott verkar vara att våra medlemmar är så inspirerade att de faktiskt vill bidra ekonomiskt.

Vad Kent Vilhelmsson, Dagens ETC, Per-Olov Mattsson och deras gelikar inte förstår är att de attackerar oss precis för våra styrkor. Vi har hängivna, ambitiösa medlemmar som tar marxismens idéer och kampen för socialism på allvar. Till skillnad från Dagens ETC svansar vi inte efter högeropinionen utan står för en självständig klasspolitik och maximal teoretisk klarhet. Vi är inte pessimister utan revolutionära optimister – vi tror att världen går att förstå och att arbetarklassen har förmågan att förändra samhället. Vi är en ekonomiskt självfinansierande organisation som till skillnad från Dagens ETC inte påverkas av den borgerliga statens nycker. Det är precis dessa faktorer som gör att vår international växer så det knakar runt om i världen. 

Psykologen Håkan Järvå påstod att man behöver vara ung och intelligent för att gå med i ett parti som vårt. Det är förvisso smickrande – vi har både många unga och intelligenta kamrater – men det viktiga är om du är redo att ta upp kampen för socialism. Om du inte gett upp, utan vill kämpa – kom! Då är RKP ett parti för dig.

Elsa Rohlén

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna