Fusket med korttidspermitteringarna

”Min chef säger att jag måste jobba varje dag, till exempel sex timmar, åtta timmar eller nio timmar. Men du skriver i boken att du jobbar tre timmar. Sen säger han att du inte ska säga till någon annan, till kompisar, till familjen eller någon annan.” Detta berättar en arbetare i restaurangbranschen för Sveriges Radio.

Aftonbladet rapporterar om Astrid, som blev permitterad från sitt arbete. Vad företagsledningen inte berättade var att reglerna för permissionen är att man går ner 60 procent i arbetstid och 7,5 procent i lön. Ledningen påstod att de skulle arbeta vidare som vanligt.

Ytterligare ett vittne, som vill vara anonymt, konstaterar för SVT:

”Min upplevelse är att ledningen anser att det är bra ekonomiskt att permittera personalen, men arbetsbelastningen är densamma. De utnyttjar systemet.”

Förutom de flertal individuella vittnesmål om fusk har även ett flertal fackförbund bekräftat dessa uppgifter. Akavias förhandlingschef Mikael Andersson säger till SVT:

”Vi får signaler från medlemmar om arbetsgivare som säger att de ska söka stöd för korttidsarbete men ändå kräver att de jobbar 100 procent. Det handlar ofta om företag som är oseriösa och inte har kollektivavtal.”

Även Handels medlemmar har larmat om fusk:

”I vissa fall har cheferna varit väldigt öppna och sagt att de förväntar sig att personalen ska jobba 100 procent. Man utnyttjar medarbetarnas lojalitet för att ta del av skattemedel”, förklarar Jens Lundberg, pressekreterare på Handels.

Tillväxtverket har meddelat att de med hjälp av 100 handläggare, utlånade av Skatteverket, skall få hjälp med ansökningar och att undersöka och avslöja förekommande fusk med bidragen. Men i ett system där alla hänsynslöst jagar maximal vinst, kommer de i bästa fall att avslöja toppen på ett isberg.

Förra året delades det ut över 250 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. De storföretag som påstår sig att inte ha råd att fullständigt betala sina anställda för det arbete som de utför borde tvingas redovisa sin ekonomi, med andra ord öppna upp bokföringen för sina anställda. Om det inte finns pengar bör verksamheten nationaliseras och styras demokratiskt av arbetarna själva.

Problemet är inte företag som styrs av särskilt illasinnade individer. Det verkliga problemet är kapitalismen. Det enda som kan rädda den fallande ekonomin och avskaffa arbetslösheten är en socialistisk revolution och inrättandet av en planekonomi. En demokratiskt styrd, planerad ekonomi kunna garantera full sysselsättning, produktion efter samhällets behov och ett slut på kapitalismens orättvisor.

Axel Karlsson

Sahak Margossian

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,174FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna