Upprorisk ilska rasar i USA

Polisens mord av George Floyd – en obeväpnad svart man, som handfängslades av fyra poliser i Minneapolis innan han kvävdes till döds – har utlöst en våg av protester över hela landet och eskalerat bortom kontroll i flera städer. Efter morden på Ahmaud Arbery och Breonna Taylor, blev detta mord den droppe som fick bägaren att rinna över och har lett till en veritabel flodvåg av tidigare uppdämd ilska mot det amerikanska samhällets alla orättvisor. Nödvändigheten har uttryckts genom slumpen – även om mordet av Floyd inte var någon olyckshändelse.

I Minneapolis använde polisen kravallvapen (tårgas, distraktionsgranater och så vidare) mot fredliga demonstranter, vilket bara tjänade till att provocera fram ett mindre fredligt svar. Polisen fick så småningom evakuera det tredje distriktet (där mördaren hade arbetat) när en rasande folkmassa dök upp och senare brände det till marken. Scenerna när poliser som flydde från polisstationen, med patrullbilar som körde rakt igenom genom parkeringsgrindarna för att fly, påminde om evakueringen av den amerikanska ambassaden i Saigon. Ställda inför massornas ilska tvingades det amerikanska kapitalets beväpnade förband att fly hals över huvud.

Se våra amerikanska kamraters livesändning

Efter fem dagars massprotester i Minnesota utropade borgmästaren ett utegångsförbud – som demonstranterna omedelbart bröt mot. Protesterna har inkluderat mordbrand och plundring – men det finns tydliga bevis på att mycket av detta har orkestrerats av polisprovokatörer och högerextremister för att ge polisen en ursäkt att ta till ännu hårdare repression. Folkmassor samlades utanför det femte polisdistriktet och hotade att bränna ned även det. Polisstationen försvaras nu med barrikader och beväpnade poliser på taket.

Nationalgardet och statspolisen befinner sig nu på Minneapolis gator för att försöka upprätthålla utegångsförbudet och återfå kontrollen över situationen. Till att börja med sattes 500 från nationalgardet in av Minnesotas guvernör Tim Walz, men detta har redan utökats till 1700. De amerikanska tull- och gränsskyddsmyndigheterna har också använt en obemannad övervakningsdrönare för att samla information om protesterna.

Även om Minnesota fortfarande är protesternas epicentrum har de nu spridit sig till minst 22 städer. I Detroit har det genomförts stora demonstrationer och en 19-årig demonstrant har skjutits till döds i en skottlossning från en bil, ett dåd som sannolikt utförts av en högerextremist. I New York blev det sammandrabbningar med polisen när folk trotsade ett demonstrationsförbud på grund av covid-19-nedstängningen, och i Brooklyn sattes det eld på en polisbil. I Kalifornien stängdes motorvägarna i Oakland, San Jose och Los Angeles, och demonstranter attackerade polisens patrullbilar.

I Atlanta satte man också eld på polisbilar. Nu har man utropat undantagstillstånd och satt in nationalgardet på gatorna. Demonstranter drabbade samman med poliser utanför CNN:s byggnad, där det också finns en polisstation.

I Washington sattes Vita huset i lockdown under en kort tid medan demonstranter drabbade samman med agenter från säkerhetstjänsten över barrikader tidigt på lördagsmorgonen. Och i Phoenix marscherade demonstranter för Dion Johnson, en 28-årig svart man som dödades av en polis från Arizona Department of Public Safety i en ”fysisk kamp”, om vilket vi inte har många detaljer.

I Louisville skedde också stora protester efter ett annat polismord av Breonna Taylor: en 26-årig svart medicintekniker som sköts i sin egen lägenhet medan hon sov. Polisen skulle göra husrannsakan mot en man misstänkt för narkotikabrott. Mannen i fråga bodde dock inte i hennes lägenhet – och senare visade det sig att han redan hade blivit gripen vid tidpunkten. När polisen utan förvarning gick in i Taylors lägenhet avfyrade hennes pojkvän en pistol i självförsvar. Som svar på detta sköt polisen mer än 20 skott: åtta av dem träffade Taylor. Som svar på detta satte arga folkmassor eld på stadens polishögkvarter.

”Detta är inte ett upplopp: det är en revolution!”

Statens klumpiga och brutala reaktion häller bara bensin på elden. I en särskilt olycklig uppvisning av polisens inneboende rasism arresterade polisen i direktsänd tv ett CNN-team, som frontades av en svart latinojournalist, när de rapporterade från protesterna i Minneapolis. Samtidigt tilläts ett annat nyhetsteam som frontades av en vit reporter rapportera från samma demonstration. I Louisville använde polisen tårgas mot en folkmassa och sköt gummikulor mot en journalist när hon var i direktsändning.

Det är värt att notera att demonstranterna är både svarta och vita, och mestadels ungdomar: detta liknar Black Lives Matter-rörelsens höjdpunkt. Den politiska stämningen är emellertid mer avancerad än förra gången, förstärkt av den ekonomiska katastrof som drabbat tiotals miljoner amerikaner. På den tiden var det mycket diskussioner om hur man kan ställa polisen till svars på ett effektivt sätt: obligatoriska kroppskameror, ”community review boards” och så vidare. Inget av detta ledde någonvart och ingenting löstes. Faktum är att antalet polismord på obeväpnade svarta människor bara har ökat under de senaste sex åren. Nu har demonstranter bränt ned polisstationer – vilket de facto är ett uppror. I Minneapolis har arrangörerna förklarat: ”detta är inte ett upplopp, det är en revolution!”

Innebörden av denna rörelse och de faror som är inneboende i situationen har inte gått den härskande klassen förbi. Som Washington Post skrev: ”tumultet, mot bakgrund av nödsituationen både för folkhälsan och ekonomin, kan vara en lika dramatisk brytpunkt som andra ikoniska vändpunkter i landets historia, från den ekonomiska krisen under den stora depressionen till de sociala konvulsionerna 1968”.

Foto: Fibonacci Blue, Flickr

Scener som dessa är allt annat än normala i USA. Om man inte visste bättre skulle man kunna tro att de scener vi nu ser utspelade sig i Chile, Libanon eller Algeriet – inte i världens främsta imperialistmakt. Det vi ser är att en tändande gnista har utlöst en explosion av ilska som byggts upp under lång tid, och som intensifierats av den kris som coronapandemin utlöst. Det går att göra en jämförelse med när Mohamed Bouazizi i Tunisien satte eld på sig själv, en enskild händelse som utlöste den arabiska våren och släppte loss folkets brinnande ilska över alla orättvisor i Mellanöstern och Nordafrika.

Den borgerliga pressen täcker löpande all skadegörelse och plundring i ett försök att vända den allmänna opinionen mot demonstranterna. Minneapolis borgmästare Jacob Frey höll ett förolämpande och hycklande tal under lördagen där han anklagande vände sig till demonstranterna: ”Det finns inget ärofullt med att bränna ned sin stad. Man ska inte vara stolt över att plundra.”

Men den organiserade arbetarklassen visar sin solidaritet med detta uttryck för folklig ilska. Till exempel har fackligt anslutna bussförare i Minneapolis vägrat att samarbeta med polisen, som ville använda sina fordon för massarresteringar av demonstranter. Samma sak hände i New York, där en busschaufför lämnade sitt fordon efter att polisen hade kommenderat det för att transportera arresterade.

Lättantändligt material

Som vanligt gör Trump sitt bästa för att göra situationen än mer infekterad. I ett genomskinligt försök att piska upp stöd från sin reaktionära bas inför valet gav han sitt fulla stöd till polisen. Han tweetade att demonstranterna är ”HULIGANER” som ”vanärar George Floyds minne”. Han tillade, ”när plundringen börjar, börjar skjutandet”, ett citat från Miamis ökänt rasistiska polischef Walter Headley år 1967.

Detta är inte ett tomt hot. Redan innan coronaviruset vände upp och ned på allting hade USA:s härskande klass förberett sig på växande civil oro i takt med att kapitalismens kris förvärrades. Den kommer att använda alla till buds stående medel – både lagliga och olagliga – för att upprätthålla sin makt. Förutom polisbrutalitet har det redan förekommit fall av högerextremt våld mot demonstranter, till exempel mordet i Detroit.

Efter en ovanlig order från Pentagon har både militärpolisen och vanliga militärer satts i beredskap på flera militärbaser. Soldater från Fort Bragg i North Carolina och Fort Drum i New York har beordrats att vara redo för uppmarsch inom fyra timmar på begäran. Dessa styrkor skulle användas under Insurrection Act från 1807, som ger presidenten makt att sätta in federala trupper i vilken delstat som helst för att undertrycka ”varje uppror, inhemskt våld, olaglig sammanslutning eller konspiration”. Senast denna lag åberopades var för att kväsa upproret i Los Angeles 1992 efter frikännandet av polisen som misshandlade Rodney King.

Men i stället för att slå tillbaka massorna driver kontrarevolutionens piska dem ofta framåt, som vi såg i de många protester som svepte över världen förra året i Chile, Colombia, Libanon och så vidare.

Det är värt att komma ihåg att de under Republikanernas kongress 2008 i den lilla staden Saint Paul, Minnesota, var tvungna att bussa in 50.000 poliser från hela landet mot demonstranterna, och inte ens det räckte för att helt upprätthålla kontrollen. Den härskande klassen har inte tillräckligt med poliser – eller militärer – för att hålla ned hela landet.

Det faktum att Derek Chauvin (den polis som mördade George Floyd) har blivit avskedad och anklagad för mord av tredje graden och dråp har inte lyckats stoppa protesterna. Massorna har sett detta tidigare. Problemet är inte ett eller två ”rötägg”, utan hela det ruttna systemet.

Det räcker inte att George Floyds mördare har ”skiljts från sin anställning” och att en av dem har åtalats. För att uppnå genuin rättvisa för alla som exploaterats och gjorts till martyrer av detta system måste kapitalisterna ”skiljas från ägandet av produktionsmedlen.” Arbetarrörelsen måste ansluta sig till demonstranterna och tillsammans bygga denna rörelse och ge den en organiserad grundval. Det som behövs är ett politiskt program och en handlingsplan för att kämpa för en grundläggande samhällsomvandling. Det är bara en socialistisk revolution – i USA och runt om i världen – som slutligen kommer att sätta stopp för den onda cirkeln av exploatering och förtryck.

Läs våra amerikanska kamraters förra artikel om George Floyd-protesterna.

Jorge Martin

John Peterson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,132FansGilla
2,490FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
740PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna