Frige de bortförda socialisterna i Pakistan! Agera nu!

Söndag 22 april fördes sex framträdande ungdoms- och fackföreningsaktivister bort i Karachi av armén och den paramilitära statliga grenen Sindh Rangers, som är ökända för utomrättsliga mord och ”försvinnanden”. Under de följande dagarna greps ytterligare tre. Ingen fick veta var de befann sig eller vad de var anklagade för. Nu har alla släppts utom tre, som fortfarande svävar i fara. Vi måste fördubbla våra ansträngningar för att de ska friges.

Uppdatering 26/4: I går onsdag fick vi ett fantastisk gensvar från kamrater över hela världen (rapport på engelska) som protesterade mot försvinnandena i Pakistan. De goda nyheterna är att tre kamrater har släppts i dag torsdag: Aftab Ashraf, Karim Parhar och Zain ul Abidin. Men Rangers vägrar släppa de andra tre kamraterna som förblir fängslade i deras högkvarter i Karachi. Kamrater måste fortsätta kampanjen och fördubbla sina ansträngningar för att få Bilawal Baloch, Umer Riaz och Mohammed Gulbaz frigivna. Vi kräver att alla våra kamrater omedelbart släpps.

Dessa aktivister, som alla är medlemmar i Lal Salaam (IMT:s pakistanska sektion), arresterades efter att ha deltagit i Pashtunska försvarsrörelsens (PTM:s) solidaritetsmanifestation utanför Karachi Press Club. Den pashtunska rörelsen har vuxit enormt och skrämt den pakistanska härskande klassen, som nu angriper de mest radikala grupperna. De är rädda för att dessa grupper ska vinna inflytande i rörelsen.

Aktivisternas enda ”brott” var att uttrycka sina åsikter om den pakistanska staten och att stötta PTM vid demonstrationen i Karachi. Vi kräver att de friges, att PTM:s krav tillmötesgås och att staten upphör med sina förföljelser i stamområdena och slutar stödja islamistiska fundamentalister.

Den pashtunska rörelsen

Den pashtunska rörelsen har som mobiliserat hundratusentals människor i landet. Den har gett en röst åt en av Pakistans mest förtryckta grupper och tiotusentals har kommit till mötena den organiserat. Staten och borgarklassen är skräckslagna för denna massiva rörelse, vilket förklarar deras våldsamma agerande mot den.

För en djupare analys av den pashtunska rörelsen, läs Adam Pals artikel om PTM. Även internationell media som BBC och Al Jazeera har uppmärksammat den pashtunska rörelsen.

 

Detta kan du göra för att stötta kamraterna

 

1. Skriv under namninsamlingen som kräver kamraternas frigivande.

 

2. Skänk pengar till Pakistan Trade Union Solidarity-kampanjen.

Det kan komma att krävas en dyr rättsprocess för att säkra våra kamraters frihet.


3. Skicka brev eller e-post till följande adresser:

Pakistans premiärminister

Shahis Khakan Abbasi

E-post: info@pmo.gov.pk

Adress: P.M Secretariat, Constitution Avenue, G-5/2, Islamabad.
Telefon: (+92-51) 9222666, 9225404, 9202759, 9206111, 9222666, 9222667, 9222668, 9222669, 9222670

Pakistans inrikesminister

Professor Ahsan Iqbal

E-post: ahsan.iqbal@pmln.orgbetterpakistan@gmail.com

Adress: 4th Floor R-Block,
Pak Secretariat, Islamabad.
Telefon: + (92-51) 9212026

Pakistans ambassad i Sverige

E-post: info@pakistanembassy.se

Embassy of Pakistan
Karlavägen 65,1st Floor
114 49  Stockholm
Sweden
Tel: +46-8-20 33 00

 

Förslag till brev:

To whom it may concern,

We are deeply concerned about the disappearance of seven youth and labour activists, in Karachi on Saturday, after the seven attended a peaceful protest in support of the Pashtun movement.

Four have been released, but three are still held by the Army and Sindh Rangers, a paramilitary state department notorious for extra-judicial killings. We fear for their safety.

Furthermore, we view the disappearances as a very serious attack on the labor and democratic rights of Pakistani working people.

We ask you to investigate this incident and assure us that these activists are safe and well. We also ask you to inform us as to where they are being held and ensure their immediate release, as they have not participated in any form of illegal actions.

Those who remain in custody are:

1) Umer Riaz, Organizer of PYA Islamabad 

2) Muhammad Gulbaz, Organizer of RWF Kashmir

3) Bilawal Baloch, Deputy General Secretary of PYA

Sincerely,

 

4. Anta en resolution i din fackklubb eller politiska förening.

Följande förslag till uttalande borde lyftas i fackföreningar och partiorganisationer, men också i student-, ungdomsorganisationer och freds-, solidaritets- och folkrörelser.

Vi fördömer den pakistanska statens bortförande av fackförenings- och studentaktivister

Sju studentledare och fackaktivister fördes bort den 22 april 2018 av Pakistans militär och säkerhetspolis under en tågresa från Karachi till Lahore. Under dagen hade de deltagit på en manifestation för att visa sin solidaritet med den förtryckta folkgruppen pashtuner och fördöma statens brutala repression i norra Pakistan. Flera har nu frigivits, men tre återstår: De som försvann var: Attaullah Afridi (student- och ungdomsorganisatör); Muhammad Gulbaz (fackföreningsaktivist); Bilawal Baloch (student- och ungdomsorganisatör).

I åratal har arbetare och ungdomar i de pashtunska områdena terroriserats av den pakistanska staten i ”säkerhetens” namn. Folket i de pashtunska områdena lever under dödshot från armén, militärdrönare och islamistiska fundamentalister.

Tidigare i år uppstod den Pashtunska försvarsrörelsen (PTM) efter att en pashtunsk ungdom, Naqeeb Ullah Mehsud, dödades av den ökände polisen Rao Anwar den 13 januari. Naqeeb Ullah Mehsud tillhörde Mehsud-stammen från norra Waziristan och jobbade i en butik i Karachi när han fördes bort och mördades under mystiska omständigheter. Rao Anwar är ökänd för att roffa åt sig mark och använda hot och dödligt våld för att lösa sina personliga konflikter. Enligt vissa källor har han dödat åtminstone 400 människor mellan 2011 och 2018, men inga av hans brott har utretts.

Även en student, Mashaal Khan, dödades av en lynchmobb som statsstödda islamistiska fundamentalister i Pashtun-områdena organiserade. Detta hände efter att han startat en kampanj mot höga studieavgifter, höga hyror och universitetsadministrationens korruption.

Alla PTM:s demonstrationer har hittills varit helt fredliga. Talarna har beskrivit problemen och bett om upprättelse genom de lagliga kanalerna. Men staten attackerar personer, däribland studenter och arbetare, som visat sitt stöd till PTM. Trots hot och sabotage hölls en demonstration i Karachi den 22 april 2018. Olika fackförenings- och ungdomsaktivister höll tal under mötet. När de skulle resa hem med konfronterades de av säkerhetspolis och militär som, utan att uppvisa någon fullmakt eller arrestorder, förde bort dem till okänd plats. Ingen fick veta var de befann sig, och fortfarande har inga formella anklagelser riktats mot dem. Detta är den pakistanska arméns och polisens vanliga beteende. PTM är en gigantisk massrörelse som riktar sig mot just dessa orättvisor.

Vi anser att Pakistans folk, i synnerhet pashtunerna, har rätt att uttrycka sina åsikter – det vill säga yttrandefrihet – och rätt att hålla fredliga demonstrationer i hela landet för att visa sitt missnöje. Det olagliga bortförandet av studenter och arbetare måste upphöra omedelbart. Sveriges arbetare och studenter vill se ett Pakistan som är fritt från islamistisk fundamentalism, utsugning av arbetare och förtryck av minoriteter.

Vår [fackförening/partiförening/annan organisation]:

  • Kräver att Pakistans premiärminister Shahid K. Abbasi, inrikesministern Ahsan Iqbal och pakistans ambassad i Sverige vidtar åtgärder för att frige Gulbaz, Attaullah och Baloch.
  • Kräver att Pakistans regering upphör med trakasserierna av arbetare och fackföreningsaktivister.
  • Uttrycker vår fullständiga solidaritet med de kämpande arbetarna och fackföreningsaktivisterna i Pakistan, och stöttar Pakistan Trade Union Solidarity-kampanjen.

Internationella Marxistiska Tendensen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna