Fler mår dåligt när kapitalismen krisar

Den psykiska ohälsan ökar bland arbetare och unga i spåren av den kris för kapitalismen som pandemin utlöst. Den som söker hjälp riskerar att mötas av en utarmad vård och avslag på sjukpenning. För många blir situationen alltmer desperat.

Trots beslutet om en nollvision mot självmord 2008 minskar de långsammare i dag än på 1990-talet. Bland unga ser man ”snarare en ökning eller i bästa fall stagnation”, konstaterar Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention i en genomgång nyligen. Tuffare levnadsvillkor med bostadsbrist, osäkra anställningar, ökad press i skola och på arbetet gör att det är fler som mår mycket dåligt.

Situationen är värst för unga kvinnor. Antalet självmord ökar bland kvinnor i åldrarna 25–44 år och unga i åldrarna 15–24 år. Detta är en av de allvarligaste konsekvenserna av många års nedskärningar och högerpolitik. Trots nollvisionerna har barn och ungdomspsykiatriska mottagningar i flera kommuner och regioner lagts ned och vid årsskiftet rök den nationella hjälplinjen för människor i kris. Förra året minskade regeringen ett bidrag till psykiatrin med 90 miljoner kronor.

Svårt att få hjälp

Bara 9 procent av de personer som sökt vård innan de begår självmord bedöms med en hög identifierad risk för suicid, enligt en ny undersökning av lex-Maria-anmälningar.

Revolution har pratat med en boendestödjare inom psykiatrin som vi kallar Karin.

– Psykiatrin kan inte ta emot folk som är självmordsbenägna längre. De tar emot folk som försökt eller försöker, det är kravet. Vi har brukare som känner att de måste försöka för att få hjälp.

Karin var nyligen på den psykiatriska akutmottagningen i Göteborg med en brukare som har svåra depressioner.

– Du måste vara 100 procent säker på att du ska gå från självmordstankar till handling för att få hjälp. Om du bara är 90 procent säker skjutsas du hem med sjuktransport. Det finns inte tillräckligt många platser.

Fler än 5000 barn och unga vårdas årligen för självmordsförsök i Sverige. Ungefär 160 av dessa, tre i veckan, dör varje år i självmord. Det visar en rapport som Suicide Zero publicerade tidigare i år. Barn och unga som har en svår ekonomisk situation i hemmet är mest utsatta och har högst självmordstal.

Försäkringskassanupproret och unga

En av de som inte orkade kämpa längre var Linnea, som begick självmord efter avslag från Försäkringskassan. I Facebookgruppen Försäkringskassanupproret skriver hennes mamma ett öppet brev till Försäkringskassan:

”I ärlighetens namn kan jag undra hur man på FK anser att en människa ska kunna leva ett gott liv utan några inkomster över huvudtaget i dag? … Är det på det här viset vi ska ha vårt samhälle i Sverige av i dag? Är det verkligen okej och människovärdigt att ni får leka med människors liv? Genom era beslut har ni lyckats rasera och släcka ett liv alldeles för tidigt! Linnea kände sig tvungen att lämna den här världen. Jag som förälder får aldrig mer se min dotter i livet igen. Linnea blev bara 22 år.”

För varje nytt direktiv från politikerna har Försäkringskassan nekat rätten till sjukpenning för allt fler sjuka och funktionshindrade. Antalet avslag ökade med 510 procent på tre år, mellan 2014–17. Ofta nekar Försäkringskassan en rätten till bidrag trots vad läkarna säger, trots att man inte är i stånd till att arbeta.

En annan som själv kämpar med psykisk ohälsa skriver i gruppen:

”Jag om någon förstår att människor väljer att släcka sina liv när dem ständigt möts av detta motstånd, denna ovilja från högre människor som inte ger blanka fan i hur min utgång blir. Jag själv sitter här och vet inte om jag får bli 27 år i sommar, det är en garanti som jag aldrig kan utlova, en vardaglig skräck för mina anhöriga såväl som för mig. Kommer jag leva i morgon?”

Ta kampen mot psykisk ohälsa på riktigt – kämpa för socialism

För att rädda sina vinster i pandemins spår kommer borgarklassen gå till attack mot arbetarklassen, genom uppsägningar, sänkta löner, attacker på arbetsvillkoren och ytterligare nedskärningar inom välfärden. Allt fler kommer att få det svårare ekonomiskt, vilket kommer att leda till ökad stress, ångest och depression. Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har garanterat rätt när de förutspår att den psykiska ohälsan kommer att öka på grund av den ekonomiska krisen.

Vi kommer inte kunna få ett slut på den psykiska ohälsan så länge vi inte kan ge människor en trygg inkomst, boende och bra arbetsvillkor. För att bekämpa den psykiska ohälsan krävs det att vi bekämpar de materiella grundvalarna till lidandet. För de som lider av psykisk ohälsa och slitits ut av borgarklassens vinstjakt måste vi kämpa för en väl fungerande psykiatrisk vård och sjukförsäkring. Så länge kapitalismen tillåts fortsätta kommer fåtalets profiter att fortsätta prioriteras framför majoritetens liv och hälsa.

Zara Henriksson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,156FansGilla
2,478FöljareFölj
1,278FöljareFölj
2,021FöljareFölj
734PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna