Covid-19: Vaccinet och kapitalismens kaos

Delar av världen har börjat vaccinera mot covid-19. Efter nästan ett års pandemi, över 2 miljoner dödsoffer och förödande effekter för hundratals miljoner till börjar många försiktigt hoppas på att det snart ska vara över. Men under kapitalismen kommer stora delar av världen inte få tillgång till vaccinet. Marknaden hindrar såväl utvecklingen av som distributionen av vaccin.

Totalt har olika länder lagt 6,5 miljarder pund av statliga pengar på utveckling av vaccin mot coronaviruset. Även stora privata investeringar har gjorts, men de största gjordes inte förrän de var nära att godkännas för distribution. Dessa investerare kommer nu kräva ut sin vinstandel, och hävda att vi har den fria marknaden att tacka för vaccinen.

Utöver att en stor del av vaccinens finansiering var statlig, pungar nu länder ut uppemot 37 dollar per vaccindos. Genom sina skattepengar, kommer arbetarna i slutändan alltså ha betalat dubbelt för vaccinet. Företagen tackar: bara under 2021 beräknas Pfizer och Moderna generera 32 miljarder dollar i vinst på covid-19-vaccin.

Flera läkemedelsföretag har jobbat separat och hemlighållit sin forskning. Utan någon garanti för vilket vaccin som skulle fungera bunkrade rika länder upp flera olika vaccin och merparten av doserna, medan fattiga länder blev utan.

Marknadens anarki och nedskärningarna

Storbritannien är det land i Europa som vaccinerat flest människor. Trots det ligger landet långt under sina mål. Enligt experter skulle det krävas 2 miljoner doser per vecka för att få viruset under kontroll, men i januari vaccinerades bara 250 000 per vecka på grund av brist på vårdspersonal. Den offentliga vården, NHS, är under stor press efter åratal av nedskärningar och privatiseringar.

Den brittiska regeringen letar desperat efter genvägar och har föreslagit att förlänga perioden mellan de två vaccindoserna från 3 veckor till 3 månader samt att man kan blanda och använda olika vaccin i de två doserna. Längre intervaller mellan doser har även föreslagits av Danmark och Tyskland men rekommenderas inte av vaccinföretagen. Förslaget att blanda vaccin har i sin tur ingen vetenskaplig grund alls då de olika företagens vaccin har olika uppbyggnad. Ett vaccin kan inte bara bytas ut mot ett annat.

Med tanke på den katastrofala hanteringen av pandemin runt om i världen är det inte konstigt att misstron mot covidvaccinet ökat. I Frankrike kan det vara färre än hälften som tänker ta vaccinet enligt marknadsundersökningsföretaget Kantar i november. Det här skiljer sig i skala från tidigare ”anti-vax” rörelser.

Varken läkemedelsföretagen eller regeringarna har något intresse i att släppa ett farligt eller ineffektivt vaccin men reaktionerna följer en allmän misstro mot regeringar som gång på gång valt fel väg i kampen mot viruset. Efter för sena ageranden från de flesta länder i början av förra året, för tidiga restriktionslättnader i somras, en katastrofal andra våg och nu en bristande vaccineringskampanj, har många människors förtroende för kapitalismens politiker sinat.

Den 17 januari hade 146 776 doser använts i Sverige. För bäst skydd kräver vaccinet två doser per person. Folkhälsomyndigheten menar att doserna kommer fortsätta levereras utan problem, men exempel från resten av världen är inte lovande. Vaccinet består av beståndsdelar som levereras från många olika privatägda företag som alla kräver vinst för att producera varorna. Detta har lett till stora luckor i produktionskedjan från labb till färdigt vaccin. Den 15 januari drog Pfizer tillfälligt ner på leveranserna till Europa och meddelade att Sverige skulle få totalt 15 procent färre doser.

Vem får vaccin?

Rika länder har redan köpt upp fler doser än vad som krävs för att vaccinera befolkningen. Till exempel beställde Kanada tidigt doser som kunde täcka befolkningen fem gånger om. Enligt People’s Vaccine Alliance har de rika länder som bara utgör 14 procent av världens befolkning säkrat 53 procent av de mest lovande vaccinen. De beräknar även att 70 fattiga länder bara kommer kunna vaccinera en tiondel av sin befolkning. Trots att vaccinen till stor del testades på fattiga i Argentina, Sydafrika, Brasilien och Turkiet kommer alltså stora delar av befolkningen i fattigare länder inte se röken av något vaccin.

Sverige har skrivit avtal om cirka 25 miljoner doser. Samtidigt har Sydafrika, som har sex gånger så stor befolkning och en mer smittsam virusstam i skrivande stund bara säkrat 20 miljoner doser.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kallade denna enorma snedfördelning för ”ett katastrofalt moraliskt misslyckande”. Men detta är inte ett resultat av bristande moral, utan en konsekvens av det kapitalistiska systemet.

Under kapitalismen går pengar alltid före människors liv. Bara genom att bryta med kapitalismen kommer vaccin och annan sjukvård kunna göras tillgänglig och gratis för hela världens befolkning.

 

Benjamin Roobol

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,132FansGilla
2,488FöljareFölj
1,268FöljareFölj
2,021FöljareFölj
738PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna