Bostadsbrist slår hårt mot unga

Swedbank rapporterade nyligen att över 83 procent av Sveriges kommuner har bostadsbrist för unga. Andelen unga som bor hemma hos sina föräldrar har samtidigt ökat med 60 procent de senaste 20 åren.

I Boplats statistik för 2018 kan man läsa att den genomsnittliga väntetiden för att få en lägenhet i Göteborg 2018 var 1 968 dagar eller nästan fem och ett halvt år. Detta är nio månader mer än under 2017.

Unga har alltså ett skriande behov av bostäder, men de har inte pengar. Bristen på billiga hyresrätter gör att fler och fler måste ta på sig stora lån för att kunna köpa bostadsrätter. Skuldsättningen bland unga nya bolånetagare har fördubblats mellan 2011 och 2017.

Trots den enorma bristen på bostäder minskade antalet påbörjade bostadsbyggen med 20 procent mellan 2017 och 2018, och förväntas sjunka ytterligare i år. Nordea beräknar i sin senaste rapport att bostadsbyggandet kommer halveras till 2020.

Detta är ett fullständigt fördömande av kapitalismen och den fria marknaden. Kapitalismen producerar inte för behov utan för vinst och när unga och arbetare inte längre har råd att betala de skyhöga priserna sjunker därför kapitalisternas investeringar i bostadsbyggandet.

Byggbolagen och bostadsföretagen, som varit fullständigt oförmögna att lösa problemen, borde nationaliseras omedelbart och sättas under arbetarnas demokratiska kontroll. I stället för dyra bostadsrätter borde ett nytt statligt miljonprojekt av högkvalitativa lägenheter med rimliga hyror påbörjas. Detta är det enda sättet att lösa den katastrofala bostadsbristen.

Niki Brodin Larsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,132FansGilla
2,490FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
740PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna