Boris Johnson stänger parlamentet – förbered för nyval!

Parlamentet har nu stängts i fem veckor av en ovald premiärminister och en ännu mindre vald monark. Denna skandalösa situation är helt laglig enligt konstitutionen. Detta är vad den brittiska demokratin innebär.

Johnson har gett sig själv tid att manövrera. Det ser redan ut som att han backar från vad han tidigare sagt om en gräns mot Irland, där han nu verkar luta mot att upprätta en hård gräns mot EU i Irländska sjön, eftersom han nu inte längre behöver DUP:s stöd till regeringen. Den härskande klassen kommer att använda tiden för att konspirera för att återfå makten över parlamentet och regeringen. Corbyn och Labour måste också använda denna tid på bästa sätt. Vi borde använda de kommande fem veckorna till att förbereda för ett nyval. Så snart parlamentet öppnar igen borde vi vara beredda att driva igenom det.

Behovet av en Corbynregering

Behovet av en Corbynregering är akut. I september förra året satte en kvinna eld på sig själv och brann ihjäl i det kommunala bostadskontoret i Barnet, efter att hon hotats att vräkas. Detta är en tydlig påminnelse om att varje dag som denna Toryregering sitter vid makten är ytterligare en dag av misär för arbetare.

Det är hög tid för ett nyval. Johnson förbereder sig redan för en valkampanj som han kommer driva med en falsk anti-etablissemangs retorik. I verkligheten kan han bara erbjuda rasism, främlingsfientlighet och en politik som kommer att göra hans rika vänner ännu rikare på majoritetens bekostnad.

Den enda som på riktigt är mot etablissemanget är Jeremy Corbyn och detta måste tydliggöras. Arbetare har fått nog av ett parlament dominerat av hala karriärister och etablissemangspolitiker. Corbyn har vunnit mot dessa typer tidigare och han kan vinna över dem igen med en radikal socialistisk politik.

Mot en ”enhetsregering”!

Men etablissemanget har planer på att stoppa Corbyns tillträde till makten. De vill använda de nästkommande fem veckorna till att förbereda för en ”enhetsregering” med ”moderata politiker” som den härskande klassen kan lita på kommer att genomföra en politik i storföretagens intresse. Detta är anledningen till varför Amber Rudd, en ledande ”moderat” Torypolitiker lämnade partiet. Och det är också anledningen till varför ytterligare en Torypolitiker, Philip Lee, lämnade partiet för att gå med i Liberaldemokraterna.

Om vi använder de nästkommande fem veckorna med att driva en kampanj för att Corbyn ska komma till makten på ett socialistiskt program, så kan vi stoppa etablissemangets plan innan den ens hunnit sjösättas. Vi måste fördöma denna oheliga allians mellan avhoppare från Torypartiet, Liberaldemokraterna, avhoppare från Labour i Change UK och andra. De är skamlösa försvarare av storföretagen som har drivit ned löner och försämrat arbetsvillkoren under de senaste åren. De är alla ansvariga för den genomförda nedskärningspolitiken.

Det finns till och med vissa inom Labour, huvudsakligen högerblairiterna, som har börjat förespråka enhet med etablissemanget. Dessa människor måste bestämma sig för vilken sida de står på. Är de villiga att kämpa för arbetarklassens villkor med en radikal socialistisk politik eller föredrar de att följa bankernas och chefernas diktat? Det finns ingen plats för de senare inom Labourpartiet och medlemmarna har redan börjat mobilisera för att avsätta de parlamentsledamöter som bestämt sig för att motsätta sig arbetarklassens intressen. Detta är något som alla socialister inom Labourpartiet borde ställa sig bakom.

Ett socialistiskt program

Labours kommande partikongress borde utgöra början på en valkampanj. Frågan om Brexit kommer att komma upp och Corbyn måste tydligt ta ställning för en socialistisk politik.

Labourpartiet måste bygga en massrörelse för nationaliseringar under arbetarkontroll och en ekonomi som producerar för våra behov i stället för vinst. En Corbynregering som backas av en sådan rörelse skulle aldrig accepteras av EU, en institution som har nedskärningspolitik och den fria marknaden inskrivet i dess grundvalar. Om en socialistisk Labourregering skulle bli vald i Storbritannien skulle det inspirera arbetarrörelsen i resten av Europa att mobilisera mot EU med socialism som mål, för bildandet av ett Europas förenta socialistiska stater.

En tydlig socialistisk politik skulle kunna skjuta frågan om Brexit åt sidan, motverka Johnsons främlingsfientliga och splittrande retorik och ena arbetarklassen bakom Labour. Detta måste antas som partiets taktik och politik på Labours partikongress.

Om vi använder de kommande fem veckorna på rätt sätt kommer vi att se en jordskredsseger för Labour i nästa val. Vi måste omedelbart kampanja för ett självständigt socialistiskt program, utan någon som helst antydan av att vilja gå med i etablissemangets enhetskampanj. En radikal och socialistisk politik som bryter med etablissemanget, som försvarar majoritetens intressen och inte fåtalets står på dagordningen. Det finns ingen anledning att vänta – vi kan vinna detta!

Socialist Appeal (IMT Storbritannien)

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,333FöljareFölj
1,126FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna