”Så förbjuds civil olydnad med den nya blåljuslagen” skrev juristen Miran Kakaee om lagen mot blåljussabotage som infördes den första januari. Den innebär att man kan dömas till upp till fyra års fängelse om man hindrar eller saboterar polisverksamhet och i särskilt grova fall kan man dömas till livstids fängelse.
Utöver att höja straffskalan för handlingar som i sig redan är brottsliga (som våld mot tjänsteman), inkluderar den nya lagen även sabotage av polisens allmänna övervakningsverksamhet, som exempelvis patrullering eller övervakning i samband med demonstrationer.
Det är tydligt att polisen kommer att göra den mest extrema tolkningen de kan av lagen. Polismyndighetens officiella Instagramkonto, framhöll i ett inlägg ”att kasta sten mot polis, brandkår och ambulans, hota poliser eller annan blåljuspersonal…kan från och med i dag innebära fängelse upp till livstid vid grovt brott.” Och ”kastande av banger kan mycket väl bedömas som grovt brott. Då finns livstid i straffskalan.”
Juristen Miran Kakaee gav ytterligare ett exempel i sin artikel på Kontextexpress:
”Bara för någon vecka sedan nåddes jag själv, genom ett mejl från en lärare som undrade vad som egentligen gäller, av skräckexemplet att en polis hade uppmanat skolpersonal att ange vart en papperslös elev befann sig, och att de riskerade dömas för blåljussabotage om de inte samarbetade med polisen.”
Blåljuslagen är en del av den ökande hetsen mot ungdomar i förorterna. Men det är också en förberedelse inför att kunna göra hårdare ingripanden mot antideportationsaktioner, demonstrationer, vilda strejker och ockupationer. Det är bara ett av många exempel på hur staten förbereder sig för en period av hårdare klasskamp.
Ett annat exempel är att polisen nu utbildar tårgasskyttar för att använda vid ”folksamlingar som riskerar att urarta”. Att det i första hand handlar om demonstrationer visas av att Jesper Molander, verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken, i polistidningen ger två exempel på när den ”hade varit ett bra alternativ” att använda: motdemonstrationerna mot det nazistiska Svenskarnas parti 2014 i Kungsträdgården Stockholm och Limhamn i Malmö. Vid båda dessa tillfällen gick polisen till hårt angrepp mot motdemonstranterna för att skydda nazisterna.
Statens uppgift är att med alla medel upprätthålla lag och ordning i det nuvarande samhället, det vill säga dess uppgift är att bevara det kapitalistiska systemet. Den är inte neutral utan står på den härskande klassens sida, på storföretagens och bankernas sida, mot arbetarklassen.
Staten förbereder sig tydligt på en period av ökad klasskamp. Det borde även arbetarrörelsen göra genom att koppla kampen mot försämringar till kampen för ett socialistiskt samhälle där staten ligger i arbetarklassens händer.