Bernie Sanders politiska revolution

Detta års presidentval i USA är det mest spännande på länge, där en av de som kämpar om att bli kandidat faktiskt kallar sig för socialist! I kapitalismens högborg pratar Bernie Sanders öppet om behovet av en politisk revolution mot miljardärklassen. Detta visar hur missnöjet i USA mot klassklyftor, förtryck och orättvisor nu börjar vändas mot den verkliga fienden: kapitalismen.

Bernie Sanders, som försöker bli kandidat för Demokraterna, har redan fått miljontals röster. Tiotusentals har samlats på möte efter möte för att höra på hans tal, tusentals volontärarbetare har varit involverade i hans kampanj och fem miljoner har gett enskilda donationer.

Trots omfattande valfusk från Demokratiska partiets byråkratiska maskin, som stöttar motståndaren Hillary Clinton, har Sanders – från att ha varit uträknad – i skrivande stund 1208 delegater mot Clintons 1443.

Rörelse åt vänster

Rörelsen kring Bernie Sanders är kulmen på ett antal rörelser de senaste åren: Occupy Wall Street, kampen mot nedskärningar i Wisconsin, Black Lives Matter-rörelsen och kampen för en minimilön bland snabbmatsarbetarna. Dessa rörelser är ett resultat av ett missnöje som byggts upp under en lång tid.

Man är arga över den rasism som fortfarande är extremt utpräglad, med poliser som mördar svarta personer, över USA:s imperialistiska krig i Irak och Afghanistan, över de miljontals vräkningarna sedan krisens början, och inte minst över de växande klassklyftorna och försämringen av levnadsförhållandena.

Medan de rika blir rikare faller allt fler ner i fattigdom, särskilt sedan krisen 2008. Det är därför inte så konstigt att någon som pratar om behovet av en beskattning av Wall Street, med krav på 15 dollar i timmen som minimilön, gratis sjukvård och utbildning har blivit oerhört populär.

Tack vare hans kampanj har många amerikanska arbetare börjat tänka i socialistiska banor och börjat engagera sig i valet. I en undersökning svarade 58 procent ”socialism” på frågan ”Vilket system tycker du är mest solidariskt?”. Samtidigt svarade 9 procent ”kommunism” och bara 33 procent svarade ”kapitalism”.

Bland amerikanska ungdomar mellan 18 till 35 anser sig idag 56,5 procent vara arbetarklass, vilket är mycket högre än någon annan åldersgrupp och den högsta siffran sen mätningarna startade. Enligt en Gallup-undersökning svarade 69 procent av de under 30 att de var villiga att rösta på en socialist. Om inte Donald Trump ställt upp som en reaktionär kraft på högersidan så skulle Sanders stöd säkerligen vara ännu större.

Demokraterna – ett borgerligt parti

Det finns inget stort arbetarparti i USA, utan både Demokraterna och Republikanerna är borgerliga partier som representerar olika delar av borgarklassen. De fungerar inte som traditionella partier, med medlemmar som väljer styrelse, ordförande och kandidater, utan styrs av borgerligheten som två enorma valmaskiner.

Att Sanders inte har ett stort stöd inom det Demokratiska partiet är därför inte så konstigt – av 188 representanter i kongressen är det bara 4 som stöttar honom. Och bland superdelegaterna – olika före detta toppbyråkrater som sannolikt kommer att fälla avgörandet – är det 95 procent som stöttar Clinton, mot 5 procent för Sanders.

Även om det ännu inte är avgjort ser det ut som om Clinton kommer att vinna. Vissa menar, bland annat Sanders själv, att han måste stötta Clinton om han förlorar för att hon skulle vara mindre dålig än Trump. Detta skulle emellertid vara ett stort misstag. För precis som Sanders sagt själv flera gånger i intervjuer är hon betald av Wall Street för att gå borgarklassens ärenden, precis som Trump.

För 8 år sedan trodde många på Barack Obama och att allt skulle lösa sig bara han kom till makten och genomförde en ”förändring”. Det blev ingen förändring – åtminstone inte till det bättre. Demokraterna är ett borgerligt parti. Även om Sanders skulle vinna skulle han ha hela partiapparaten mot sig, som skulle sabotera alla försök att ta steg åt vänster.

Behovet av ett tredje parti

Om Sanders menar allvar med att ta strid mot Wall Street, kan han inte använda sig av Demokraterna – ett parti som är finansierat av Wall Street. Vad som behövs i USA är ett tredje parti som representerar arbetarklassen. Med det enorma stöd som Sanders kampanj byggt, med alla de som är involverade och med de ekonomiska resurserna, har han alla förutsättningar i världen att kunna bygga detta arbetarparti.

Men som vi sett nyligen med Syriza i Grekland räcker det inte att vara ett radikalt vänsterparti, ens om man är uppbackad av en enorm massrörelse. Borgarklassen accepterar inte längre stora reformer under denna period av kapitalistisk kris, utan vill istället ta ifrån oss alla de reformer som genomförts. Därför räcker det inte med ”en politisk revolution mot miljardärklassen” som Sanders pratar om – utan det behövs även en social revolution som tar makten från borgarklassen och avskaffar kapitalismen.

Martin Nordén

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,116FansGilla
2,636FöljareFölj
1,778FöljareFölj
2,185FöljareFölj
784PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna