Äldre tilläts dö under pandemin

SR Ekot har gjort en kartläggning över anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg från äldreboenden över hela Sverige sedan pandemins början. Över 800 tips och klagomål har inkommit. Många framhäver hur chefer och arbetsledning inte tog covid-19 på allvar när smittspridningen var som värst.

Boende, personal och anhöriga berättar om hur de äldre inte fått hjälp med att gå på toaletten, duscha eller byta kläder på flera veckor. Dessutom har ett hemligstämplat dokument från Region Stockholm från i mars visat att en del äldre helt enkelt inte skulle få komma till sjukhus, om de bedömdes som för ”sköra”. Detta resulterade i att flertalet äldre fick palliativ vård (omvårdnad i livets slutskede) utan läkarundersökning – något som är olagligt.

På det privatägda äldreboendet Berga utanför Stockholm dog 43 personer på mindre än 4 månader. Undersköterskan Sofia Karin som arbetade på Berga berättade för Expressen hur hon efter lång strid med ledningen bara fick ut skyddsutrustning som håller i 3 timmar till sitt 10-timmars pass.

Bristande skyddsutrustning är något som det larmats om från flera håll. ”När man kom och bad om skyddskläder fick man två munskydd att dela på, handspriten fylldes på, men ingenting annat,” berättar en undersköterska anonymt till SR.

Flera arbetare inom äldreomsorgen vittnar om hur de försökt göra ledningen medveten om bristerna men blivit tystade. En arbetare från Västsverige skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg:

”Det pågår en mänsklig tragedi i det tysta! Vi har blivit lämnade åt vårt öde, både boende och personal. De som fortfarande arbetar går från smittade avdelningar till friska. Ingen hänsyn till risk för spridning… Locket på. Ingen får lämna information till varken boende eller anhöriga”.

Redan innan corona gick arbetare inom äldreomsorgen på knäna på grund av decennier av nedskärningar och privatiseringar. Arbetarrörelsen bör ta strid för att stoppa nedskärningar, varsel och privatiseringar i hela välfärden. Det är det enda sättet att garantera både vårdpersonals och äldres säkerhet, både under pandemin och därefter.

 

Jennifer Niva

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,128FansGilla
2,524FöljareFölj
1,289FöljareFölj
2,021FöljareFölj
750PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna