Hemtjänstsmaffian: företagen plundrar välfärden

”Så länge det finns system där det finns skattemedel att hämta så kommer det finnas fusk”, menar Samuel Klippfalk, ordförande för vård och omsorgsnämnden i Solna. Sedan 2013 har 66 hemtjänstföretag slängts ut från kommuner på grund av fusk, men trots detta får samma företag fortsätta verka och sedan 2013 har dessa tagit ut 500 miljoner kronor i vinst.

Klippfalk är Kristdemokrat och menar att kontrollsystem är lösningen på bedrägerier. Men det är tydligt att kontrollerna är tandlösa. Sedan 2019 har det faktiskt funnits krav på tillstånd av IVO för att bedriva hemtjänst, för att stoppa fusk och så kallade ”oseriösa företagare”. Men med tanke på att företag vars företrädare åkt fast för fusk ändå blir godkända är det uppenbart att det inte funkar.

Ett aktiebolags syfte är att gå med vinst, och i detta syfte är de mycket seriösa. Desto mindre när det gäller att ta hand om äldre. Den nya reportageboken Hemtjänstmaffian, av de fackliga reportrarna Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson, avslöjar det omfattande fusk som äger rum.

Det vanligaste är att vårdföretagen lurar kommuner på pengar genom att ta betalt för hemtjänst som inte utförs. Men det finns fler sätt att spara utgifter: att hitta på eller överdriva vårdbehov samt att spara in på personal. Det finns flera exempel på företag som använt förfalskade anställningslistor för att kunna kringgå kompetenskrav, samt utnyttjat sina anställda på vidriga sätt. Personal tvingas arbeta betydligt mer än lagen tillåter och får inte ens betalt för all sin arbetstid!

Före detta medarbetare på Agdas hemtjänst berättar exempelvis om sina bedrövliga arbetsvillkor och att man helt försummar de äldres hälsa. Företaget ger inte ens sjuklön till fast anställda, och utnyttjar nyanlända som billig arbetskraft. När man inte kan språket är det svårt att försvara sina rättigheter. Personal tvingades därför komma sjuka till jobbet. ”När första kunden fick corona sa chefen inget till personalen. Sex i personalen var sjuka. Fyra kunder dog på grund av corona”, berättar en av de före detta anställda i boken.

Detta är typiskt för kapitalismen, där ägarnas vinster går före alla andra överväganden – även människors liv. Det räcker inte med att begränsa vinsterna eller etablera fler kontrollsystem. Ett första steg är att arbetarrörelsen öppet och kompromisslöst tar strid för att kasta ut de privata vårdföretagen och ställa välfärden till majoritetens förfogande i stället för borgarklassens plånböcker.

 

Emil Marklund

Föregående artikel
Nästa artikel

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,117FansGilla
2,605FöljareFölj
1,639FöljareFölj
2,185FöljareFölj
769PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna