Studielön, inte studielån!

Enligt regeringens senaste budgetförslag ska det bli dyrare för dagens studenter att ta studielån – tio gånger dyrare.

Den nya räntesatsen, som ska ligga på 0,5 procent jämfört med den gamla på 0,05, kommer att skuldsätta studenter ännu mer och göra det svårare att söka sig till en högre utbildning. Räntehöjningen, menar ministern Matilda Ernkrans (S), ska finansiera en reform för att underlätta studier senare i livet.

Men vänta nu! Var det inte dessa studier mitt i livet som borgarklassen strösslade den stora försämringen av anställningsskyddet (LAS) med, för att Kommunal- och Metalledningen lättare skulle svälja det? Nu ska en sjuksköterska alltså betala dessa ”studier mitt i livet” – som kräver att man varit på en arbetsplats i åtta (!) år – två gånger om: först genom att bli sparkad på godtyckliga skäl, sedan genom att betala högre ränta på sina studieskulder!

Matilda Ernkrans verkar inte ens själv kunna försvara förslaget: ”Som socialdemokrat kan jag tycka att näringslivet kunde betala lite mer eller att vi kunde höja skatten för att bekosta reformen. Men det finns inte på bordet. Min första prioritet är att budgeten ska röstas igenom av riksdagen och parterna har inte kunnat enas om ett annat förslag än det vi nu går fram med.”

Det säger mycket om Socialdemokraternas politik att ”första prioritet” är att deras budget ska röstas igenom – inte att den ska lösa något för arbetare! För att borgerliga partier ska rösta på ens förslag, utformar man förslagen efter borgarklassens behov.

”Rätt till utbildning” är bara tomma ord så länge den göms bakom berg av skulder. Vi måste kräva rätt till studielön, inte studielån! I stället för att höja räntan: skriv av skulderna! Om kapitalisterna vill ha en välutbildad arbetskraft borde de själva stå för notan. Men det skulle de såklart aldrig göra frivilligt, och dagens ledning för arbetarrörelsen är uppenbarligen inte redo att ta strid för det.

Håller du med? Gå med oss i kampen för en stridbar arbetarrörelse, på ett revolutionärt program.

Joseph Stameus

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,172FansGilla
2,221FöljareFölj
750FöljareFölj
2,021FöljareFölj
678PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna