Bemanningsföretag – Ett modernt slaveri

Att arbeta för ett bemanningsföretag innebär att man är helt utlämnad till företagets godtycke. Villkoren är dåliga, och anställningstryggheten obefintlig. När man aldrig vet hur mycket man ska få jobba och därmed få i lön, blir det omöjligt att planera sitt liv. Det är ett modernt slaveri.

Johanna1 är 25 år och arbetar inom lagerbranschen via bemanningsföretag. Hon har jobbat genom bemanning i nästan sex år för fem olika bemanningsföretag, varit uthyrd till åtta olika arbetsplatser och gjort några kortare inhopp på olika ställen. Hennes uppsägningstid är bara två veckor.

– Jag vet att jag när som helst kan få sparken, det spelar ingen roll att ha fast kontrakt för de säger upp folk ändå. Det är bara att de hävdar arbetsbrist.

Usla villkor

Arbetsvillkoren har sett väldigt olika ut. Hon har bland annat jobbat på beting, vilket är en form av ackordsarbete där en bestämd mängd arbete ger en överenskommen betalning oavsett hur lång tid arbetet tar. Hon fick då betalt för åtta timmar per dag oavsett hur lång arbetsdagen blev. Under vissa perioder var det få jobbdagar och därmed lite pengar. Är man däremot heltidsanställd har man rätt till garantilön vilket innebär ersättning med som lägst 100 kr/timme även då arbetaren inte är uthyrd till kund. Timanställda har ingen rätt till garantilön.

– Jag känner dock inte till någon som fått sin garantilön utbetald. Företaget skickar en alltid någonstans, berättar Johanna.

Hon har upplevt hur bemanningsföretag skickar arbetare till en annan kommun eller till arbetsplatser där det knappt finns kollektivtrafik. De tvingar människor att jobba natt även om de har barn, vilket är ekvationer som blir ohållbara för dem. Om man inte kan åka räknas det som arbetsvägran och kan vara skäl för uppsägning.

En väg framåt för unga?

I allt större utsträckning drivs lager av bemanningsföretag. Under andra kvartalet 2014 växte andelen uthyrda inom lager och logistik med 10 procent jämfört med samma period tidigare år.

– Kollar man på annonser inom lager så är det bara från bemanningsföretag. När de börjar varsla vet man att det kommer in arbetare från bemanningsföretag sen, menar Johanna.

– På vissa arbetsplatser jag har varit på är alla inhyrda. Många gånger har man kommit ensam till en arbetsplats där de har varslat asmycket folk, och det är nästan som att folk undrar vad man gör där – det kan bli jävligt jobbig stämning.

De ordinarie anställda Johanna träffar på inom lagerbranschen är sådana som arbetat riktigt länge på arbetsplatsen. Trots att företagen utger sig för att vara intresserade av att förmedla fasta anställningar känner hon bara till några få som fått fast jobb genom bemanning men desto fler som fått sparken, och hon frågar sig varför bemanningsföretag ska få finnas.

– Bemanningsföretagen jobbar inte för att du ska få anställning, du får mer eller mindre inte börja jobba på ett företag du är uthyrd till.

– Men det finns liksom inga andra jobb för unga, så utan bemanningsjobb hade jag inte kommit in på arbetsmarknaden. Men det leder inte heller till fast jobb. Våran generation måste vakna upp nån gång. Vi börjar komma upp i 30 till 35-års-åldern och ingen kan få något fast jobb förutom på bemanningsföretag, där man kan skickas runt hur som helst utan någon trygghet alls. Något måste göras, för det är just det här som håller på att hända.
Anna Kristoffersen

1) Johanna heter egentligen något annat men vill inte gå ut med sitt riktiga namn av rädsla för att förlora jobbet.

Anna Kristoferssen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,123FansGilla
2,571FöljareFölj
1,340FöljareFölj
2,185FöljareFölj
754PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna