Batterifabriken Northvolts annalkande kollaps är en av de största katastroferna i svensk industrihistoria. Medan fabriksarbetare och skattebetalare har stått för alla risker har ledningen redan övergett företaget och blivit rika på kuppen.
Debaclet kring Northvolt-fabriken i Skellefteå har resulterat i flera dödsfall och skador bland arbetarna, tusentals förlorade jobb och en nota för skattebetalarna som (hittills) står på närmare 100 miljarder kronor. Skellefteå, som förberett sig för en industriboom, kommer att få dras med väldigt allvarliga ekonomiska konsekvenser.
Northvolts ledning gråter dock få tårar. Många av dem har redan sålt sina aktier i smyg och lämnat företaget till sitt öde. Peter Carlsson har äntligen lämnat sin roll som VD (även om han får behålla cirkusapa som välförtjänt hederstitel), men han gjorde det inte förrän han kunnat tillgodogöra sig runt 200 miljoner kronor under de senaste åren.
Carlsson är dock långt ifrån den enda med fingrarna i kakburken. Flera andra har snabbt har sålt sina aktier. Däribland Paolo Cerutti, medgrundare som sammanlagt fått 71 miljoner kronor i utdelning, och Emad Zand som håvat in 79 miljoner kronor till sitt privata bolag.
Enligt Northvolts presstjänst har det “förekommit en hel del försäljningar”. De glömde dock att nämna att aktierna såldes före företagets kollaps – och bakom ryggen på alla – samtidigt som företaget har skulder i miljardbelopp.
Kapitalisterna spelar med riskfria pengar
Hur har en sådan inkompetent skara kunnat leka runt med hundratals miljarder kronor som om det vore ett hasardspel?
De har haft tillgång till enorma mängder offentliga medel, som de har kunnat använda riskfritt, istället för eget kapital. Det bästa exemplet är Harald Mix, ägare i både Northvolt och Stegra (tidigare H2 Green Steel).
Innan de nuvarande skandalerna, och vid den senaste värderingen, estimerades Northvolt vara värt 120 miljarder kronor. Av dem utgjordes 9,1 miljarder av Harald Mixs ägarandel. Från början hade Mix dock endast gått in med 110 miljoner av sina egna pengar – alltså så lite som 0,05 procent av hela risken – men som sedan “magiskt” vuxit 85 gånger om.
I Stegra har han gjort samma sak. Kapitalister kan åstadkomma detta genom att de tillåts använda skattebetalarnas pengar för att placera investeringar.
Till exempel äger Mix flera investmentbolag som lockat till sig pengar från pensionsförvaltare till både Northvolt och Stegra. Därefter kan de ta ut en del av det som vinst till sig själv, i princip helt riskfritt. De tjänar alltså enorma summor ifall det går bra, och vi står med notan ifall det går dåligt.
Efter de senaste katastroferna har värdet på Northvolt garanterat störtdykt. Men Mix kan torka tårarna med sina sedelbuntar eftersom han, trots att han bidragit till en av de största industriella katastroferna i Sveriges historia, inte själv dras med i raset.
Han letar faktiskt redan efter nya offer och har lovat att “hjälpa till” med klimatomställningen i Finland genom att bygga en grön aluminiumfabrik. Han är en typ av varelse som konstant stryker runt och arbetar i skuggorna, ständigt i jakt på idiotiska politiker som kan mätta hans hunger på mer skattepengar.
Men Mix är inte unik. Han och hela Northvolts ledning spelar enligt det här ruttna systemets regler. Trots det extraordinära fallet som hela Northvolt-sagan utgör är detta normalt när det kommer till de “gröna satsningarna” – och ett praktexempel på hur det kapitalistiska systemet verkligen fungerar.