6F vill avskaffa industrimärket

Sedan 1997 har borgarklassen i Sverige begränsat arbetarklassens löneökningar med hjälp av det så kallade industrimärket, som innebär att andra sektorer inte kan få större löneökningar än de som anges i metallarbetarnas avtal. I ett nytt förslag vill 6F, ett antal samverkande fackförbund, ersätta industrimärket.

Tanken med industrimärket när det infördes genom industriavtalet 1997 var att hålla nere löneökningarna för att höja de svenska företagens vinster och konkurrenskraft. Fackförbundet IF Metall, som organiserar arbetare i exportindustrin, gavs rollen som väktare för arbetarklassen, som skulle skriva avtal som garanterade exportindustrin stora vinster och som de andra sektorerna inte fick överstiga inom den så kallade LO-samordningen.

Detta har drabbat de mest lågbetalda skikten i arbetarklassen hårdast, däribland kvinnor. Eftersom löneökningarna sätts i procent och inte i kronor har de lägst betalda konsekvent fått oerhört låga löneökningar, vilket ökat ojämlikheten. Räknat i kronor visar 6F:s rapport att löneskillnaden fördubblats mellan arbetar- och tjänstemannayrken sedan märket infördes 1997.

6F:s förslag är i stället att LO och PTK (samlingsorganisation för fackförbund som organiserar tjänstemän i privat sektor) gemensamt ska förhandla om löneökningstakten gentemot arbetsgivarna. Detta skulle tyvärr fortsatt innebära att LO sätter ett tak för hur höga arbetarnas löneökningar kan bli i de olika sektorerna. Dessutom verkar 6F inte se någon brådska med genomförandet.

– Redan efter sommaren vill vi inleda samtal med LO och PTK om detta, för att samla fler kring vårt förslag. Det är en stor förändring, inget vi kan genomföra över en natt eller till avtalsrörelsen 2020, säger Valle Karlsson ordförande för Seko som ingår i 6F.

6F framhåller särskilt att de vill göra det möjligt att rikta speciella löneökningar till arbetare med låga inkomster, vilket naturligtvis är bra. De argumenterar även för att arbetarna ska ta en större andel av borgarklassens vinster och att man inte snävt ska fokusera på Sveriges så kallade ”konkurrenskraft”.

Men 6F:s modell innebär i sista hand bara att fler fackförbund tillsammans ska bestämma hur man ska begränsa arbetarklassens löneökningar, nu utifrån några parametrar ytterligare, däribland inflationen. Detta är inget verkligt alternativ och går rakt emot vad syftet med fackförbunden är, att organisera arbetarklassen i kamp för sina intressen gentemot borgarklassen. Ett tak på löneökningar kan bara tjäna borgarklassen i denna strid.

Om 6F menar allvar, bör de kämpa för fullkomlig frihet för fackförbund att sätta sina lönebud hur höga de vill – inte efter avtalsrörelsen 2020 utan redan i dag.


Dessa fackförbund ingår i 6F:

  • Byggnads
  • Elektrikerna
  • Fastighetsanställdas förbund
  • Målarna
  • Seko

6F bildades 2009 och då ingick även Transportarbetarförbundet. De lämnades dock utanför samarbetet 2012, men namnet 6F behölls.

Jakup Güven

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,132FansGilla
2,488FöljareFölj
1,271FöljareFölj
2,021FöljareFölj
741PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna