Viktoriahusets kamp mot chockhöjning av hyran

Det kommunala fastighetsbolaget Higab höjer hyran för föreningshuset Viktoriahuset i Göteborg med 32 procent. Som svar organiserar de 24 föreningar som drabbas, tillsammans med Hagabion, en gemensam manifestation 1 april.

Konstepidemin, Konstnärernas kollektivverkstad, Lagerhuset, Röda Sten: nu finns alltså även Viktoriahuset med på den långa lista av platser för kultur och föreningsliv i Göteborg som drabbas av skyhöga hyreshöjningar.

”En hyreshöjning med 32 procent är fullständigt oförskämt. Vi har funnits i huset i över 40 år”, förklarar Jeanette Rigné som själv var med när det begav sig. ”När vi startade verksamheten var huset i uselt skick, men vi renoverade huset med ideella krafter. Vi har skött driften prickfritt i alla år – vi har till och med bekostat hissen – och nu vill de kasta ut oss.”

Gentrifieringen av Göteborgs innerstad har pågått i hög takt ända sedan 90-talet. Steg för steg har ungdomar, kulturarbetare och föreningar tvingats bort från stadskärnan för att ge plats åt kapitalistiska företag. På Packhuskajen låg tidigare både Ungdomens hus och muséet Emigranternas hus. Men 1997 kastade Higab ut ungdomarna, och huset förvandlades snart till kasino. 2020 gick Emigranternas hus i konkurs, efter att Higab höjt hyran med 46 procent.

Även kvarteren runt Järntorget och Linnégatan, där Viktoriahuset ligger, är på god väg att förvandlas till ett nytt Avenyn. Viktoriahuset har fram till nu varit ett av få hus i staden med överkomliga hyror för ideella föreningar. Viktoriasalen, en möteslokal i huset som vem som helst kan hyra, är den enda billiga lokalen i sitt slag – en ovärderlig resurs, inte minst för arbetarrörelsen.

Det är hög tid att arbetarrörelsen sätter hårt mot hårt mot de kommunala bolagens huliganmetoder. Det vore naivt att tro att det räcker att övertyga politiker och tjänstemän om kulturens betydelse.

När Stadshus AB för två år sedan ville sälja Lagerhuset, en viktig knutpunkt för litteratur och kultur, förklarade VD Axel Josefson att ”staden behöver pengar för bland annat nya bostäder, infrastruktur, förskolor och skolor.” Offensiven mot föreningslivet är en del av kapitalismens allmänna kris, men att det – som politikerna påstår – handlar om att välja mellan kultur och välfärd är rakt igenom falskt.

De senaste årens hyreshöjningar, för såväl bostäder som föreningar, har inte stoppat nedskärningarna. I stadens budget för 2023 finns nya stora nedskärningar för både barnomsorg och bibliotek.

Ungdomar och ideella föreningar ska inte betala för kapitalismens kris. Det räcker inte att som Vänsterpartiet yrka i kommunstyrelsen på ”översyn av det fria kulturlivets villkor i Göteborg”, för att sedan se på när frågan bordläggs och begravs. Arbetarrörelsen måste organisera klasskamp.

Revolution är en av de 24 föreningar som sedan länge hyr lokaler i Viktoriahuset och är med och organiserar manifestationen den 1 april. Vi uppmanar alla som vill kämpa för att arbetarrörelsen, kulturen och föreningslivet ska få vara kvar i centrum att komma. Manifestationen äger rum 1 april, 13:00–14:00 på Järntorget. Efter manifestationen är alla välkomna på öppet hus i Viktoriahuset, Linnégatan 21, för att träffa föreningarna.

Sebastian Ingvarsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna