”Vi har blivit förrådda” – SSU röt till mot regeringen på demonstration i Malmö

Omkring 500 personer demonstrerade i Malmö i måndags mot tillfälliga uppehållstillstånd. Talade gjorde bland annat Vänsterpartiet och SSU. Regeringens senaste överenskommelse har gjort det mer uppenbart för många att Vänsterpartiet måste bli ett socialistiskt alternativ till regeringen, och Revolution fanns på och pratade med folk och sålde tidningar.

Att Ung Vänster direkt tog initiativ till demonstrationer runtom landet är precis vad som behövdes. Överenskommelsen innebär att tillfälligt uppehållstillstånd blir huvudregel, och att de flesta kommer behöva påvisa en fast inkomst ”som det går att försörja sig på” för att få permanent uppehållstillstånd. I ett läge där de flesta ungdomars arbeten av eviga vikariat, osäkra anställningar och tillfälliga kontrakt, innebär det att majoriteten av de som invandrar kommer få leva i ständig osäkerhet. Att arbetsgivare pressar unga och nyanlända hårt är redan känt, och med den här lagändringen kommer hot om deportation tillföras i deras arsenal.

Därutöver ska nyanlända invandrare, precis som ungdomar, behöva ta så kallade YA-jobb till 75 procent av den kollektivavtalsenliga lönen – eller göra praktik, det vill säga arbeta gratis. Man minskar också rätten till föräldrapenning för nyanlända, samtidigt som pigavdraget RUT förstärks med ett ”RIT-bidrag”, för att göra det billigare för rika att anställa trädgårdsarbetare, flyttfirmor och IT-hjälp.

Talen på demonstrationen i Malmö var arga och visade mångas besvikelse över att regeringen nu tillmötesgår SD och alliansens politik emot flyktingar. Särskilt SSU:s tal var intressant eftersom det uttryckte ett tydligt missnöje över överenskommelsen, som går mot alla socialdemokratiska och socialistiska idéer. Talaren förklarade sig ha blivit förrådd, tillsammans med flera andra i SSU, av partiledningen, eftersom de inte följt sina löften om flyktingmottagandet. Medlemmarna kommer nu att kämpa emot denna avtal, även inom partiet. Detta visar att stora delar av socialdemokratin fortsätter hålla fast vid bilden av Socialdemokraterna som ett socialistiskt parti, trots att ledarskapet i själva verket genomför en högerpolitik i samarbete med borgerliga partier.

Vänsterpartiets tal berömde SSU för deras kämparglöd, och påpekade att detta inte är en politik Palme eller socialdemokratin brukade stå för. Vi skulle tillägga att fröet till de nuvarande uppgörelserna funnits länge inom socialdemokratin, men att kapitalismens kris tvingat dem till handling. När ekonomin krisar har idén om omfördelning i samhället istället börjat handla om att fördela nedskärningarna. Att man attackerar de mest förtryckta delarna av arbetarklassen, däribland flyktingar, beror på att det är svårast för dem att kämpa tillbaka.

Generellt fanns det mycket ilska i demonstrationen mot regeringens kapitulation till de borgerliga kraven. Man såg det i kritiken mot socialdemokraterna i SSU:s tal och i applåderna efter varje kritik av regeringen i Vänsterpartiets tal. Detta uttrycker missnöjet människor känner över den förda politiken och önskan om ett alternativ. Detta måste bli Vänsterpartiets roll – man måste svara på den borgerliga politik med en principfast socialistiskt politik. En vidare organisering mot överenskommelsen och framtida borgerlig politik kräver ett alternativ till den – en socialistisk oppositionspolitik.

Esaias Yavari

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,483FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna