En majoritet har länge varit emot vinster i skolan. Ändå gör politikerna inget åt saken. När man studerar de nära banden mellan politiker och friskolorna blir det tydligt varför.
Arkitekterna bakom friskolereformen som infördes 1992, Peje Emilsson och Anders Hultin, var tidigare moderata politiker och är numera förmögna kapitalister. Duon startade den privata Kunskapsskolan, som under åren 2017–2021 gjorde en vinst på 342 miljoner kronor.
Men det är inte bara moderater eller liberaler som haft sin hand i den lönsamma friskoleburken. Ole Salsten, tidigare socialdemokratisk kommunpolitiker, blev mångmiljonär genom skolkoncernen Baggium som han var med och grundade. Baggium har därefter blivit en del av Academedia, en koncern som omfattar hundratals skolor. Under samma period (2017–2021) hade Academedia en vinst på hela 2,9 miljarder, med lika hög lönsamhet som vissa storbanker.
Till och med Skolinspektionen, den myndighet som ansvarar för tillsyn och ansökningar kring friskolorna, är inte utan liknande kopplingar. Den tidigare generaldirektören, Ann-Marie Begler, har hamnat hos Academedia som styrelseledamot.
I Tidöavtalet, undertecknat av regeringspartierna och Sverigedemokraterna, handlar några av de huvudsakliga punkterna om vinstbegränsning för nya friskolor under de första åren, samt möjligheten att återkräva skolpeng vid brott. Liberalernas partiledare och nuvarande arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (som tidigare ägt aktier i skolkoncernen Atvexa) beskrev Tidöavtalet som något som ska hålla borta lycksökare från att ta sig till sektorn.
Men avtalet är fullt av ”kryphål”: Den förstnämnda punkten drabbar inte befintliga friskolor, och större aktörer kan även föra över vinsten till moderbolag, som Internationella Engelska Skolan gjorde när de skickade en halv miljard kronor upp i ledet till de fyra olika ägarbolagen. Den vinst som redan gjorts i 30 års tid på elevernas och lärarnas bekostnad har dessutom varit helt och hållet tillåten i lagens mening.
Om vi ser till toppskiktet av den nuvarande regeringen så är det inte svårt att inse varför Tidöavtalets formuleringar är så tillåtande mot vinster i skolan. Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed sitter i styrelsen för den privatägda Europaskolan. Lotta Edholm (L), som efter valet blivit skolminister, hade tidigare aktieinnehav i friskolekoncernen Tellusgruppen. Samtidigt var hon delägare i Telenius Holm, en konsultfirma som jobbar med offentliga upphandlingar. Hon var även tidigare gift med Lars Leijonborg som under en tid var ordförande för Friskolornas riksförbund, en organisation som enligt dem själva arbetar med ”opinionsbildning och påverkansarbete”.
Missnöjet över friskolesystemet blir allt mer påtagligt, vilket inte minst de omfattande lärarprotesterna visar. Friskolesystemet är alldeles för lönsamt för att avskaffas eller begränsas frivilligt av de politiker som själva gör storvinster på att det upprätthålls. För att få ett stopp på detta länsande krävs det att vi sparkar ut alla vinstintressen och förstatligar friskolorna. Det räcker inte att få tillfälliga eftergifter av politikerna, då man genom tusen olika trådar har kvar vinstintresset i hela systemet. En demokratisk och arbetarstyrd skola är det som behövs för att i stället värna om elevernas och lärarnas behov. Inte ett öre i vinst till friskolekapitalisterna! Avskaffa friskolesystemet!