Vem ansvarar för högerpolitikens konsekvenser?

Efter att regeringens förtroende fallit med 18 procentenheter på två månader, vittrar de borgerliga partierna blod. Högern har nu plötsligt upptäckt att regeringen ”med berått mod tillåtit en stor smittspridning”, att ”kejsaren är naken”, etc. etc. Bekvämt nog har de glömt att situationen i vård och omsorg är ett resultat av deras privatiseringar och nedskärningar – som nuvarande regering fortsatt.

Den snabbaste slakten av vård och omsorg skedde under Fredrik Reinfeldts regering då omkring 140 miljarder i skatteintäkter till välfärden försvann genom sänkta skatter för de rika. Det var de borgerliga partierna som röstade igenom slopandet av kravet på lagerhållning av läkemedel och medicinsk utrustning när apoteksmonopolet avskaffades. Det är de borgerliga partierna som styr över vård och äldreomsorg i Stockholm, där den största andelen av de som hittills dött i covid-19 finns. Att högern nu kritiserar regeringen för läkemedelsbrist och undermålig testning är som ett dåligt skämt.

Däremot måste de borgerliga partierna erkänna att regeringens ekonomiska politik är utmärkt ur deras synpunkt. Regeringen har utlovat 670 miljarder till företagen och bankerna, samtidigt som vårdpersonal nekas risktillägg för covid-vården och i stället kompenseras med en t-shirt och presentkort på ost. De 29 miljarderna till kommuner och regioner räcker knappt till att täcka minskade intäkter från kollektivtrafik och skatter – och ännu mindre till att hjälpa vården.

Sedan krisens början har regeringen försökt ducka bakom Folkhälsomyndigheten och ”vetenskapen”. Anders Tegnell har synts oftare i medierna än Stefan Löfven. Därigenom hoppas de slippa få skulden för eventuella misslyckanden med hur pandemin har hanterats.

Ett återkommande argument har varit att de höga dödstalen i Sverige inte spelar någon roll, eftersom alla länder med tiden ändå kommer att få liknande dödstal. Eftersom alla ändå ska dö senare, menar de, kan man således lika gärna få det överstökat och dö med en gång.

Kommer alla få samma dödstal? Detta kan stämma enbart om det tar mycket lång tid innan det kommer något vaccin eller några mediciner som kan pressa ned dödstalen. Nu läser vi dock nya rapporter om sådana framsteg ett par gånger i veckan. Ett exempel är läkemedlet Dexametason, som verkar kunna rädda en av tre som intensivvårdas för Covid-19 från att dö.

I länder som Sydkorea, Norge och Island – som åtminstone tillfälligt verkar ha fått smittan under kontroll – kommer detta innebära att fler kan räddas även om de skulle få ett nytt virusutbrott. Det är däremot redan för sent att hjälpa de 5000 som redan dött i Sverige.

Genom att undvika en nedstängning har den svenska härskande klassen hoppats på att få konkurrensfördelar gentemot andra länder. På många fabriker och arbetsplatser har man satt upp lappar där det står att man ska ”hålla 1,5 meters avstånd”, men i praktiken inte vidtagit några åtgärder som garanterar att detta är möjligt. Tusentals människor har därmed träffats dagligen och arbetsplatserna riskerat att bli en ny smitthärd. Riskerna med detta visas av utbrottet på LKAB i Gällivare nyligen, och det är enbart tur att vi inte har fler exempel.

Den så kallade svenska strategin dikteras inte av omsorg om folkhälsan, utan av omsorg om kapitalisternas vinster. Både regeringen och högern bär ansvar för de dödliga konsekvenserna.
Den ekonomiska kris som coronaviruset utlöst är allvarligare än den som ledde till den stora depressionen på 1930-talet. 42 miljoner har redan blivit arbetslösa i USA, och Arbetsförmedlingen beräknar att 600.000 kommer att vara arbetslösa i Sverige 2021.

I en rationell ekonomi hade vi inte tillåtit att folk går arbetslösa samtidigt som behoven inom vården är enorma. Vi hade inte tillåtit att ett litet superrikt fåtal får hundratals miljarder, där en stor del kommer att gömmas undan i skatteparadis, bara för att de inte ska ge folk sparken (eller åtminstone vänta lite innan de gör det).

Det är arbetarklassen som skapar alla samhällets rikedomar, och vi har ingen anledning att acceptera att det är kapitalisterna som fattar alla avgörande beslut. I en socialistisk planerad ekonomi skulle vi kunna se till att resurserna används på ett sätt som gynnar folkets majoritet och tillgodoser människors behov. Detta är det enda sättet att stoppa högerpolitiken och den enda vägen ur kapitalismens kris.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna