Låt kapitalisterna betala för de förlorade timmarna

Inom hotell- och restaurangbranschen jobbade tillfälligt anställda totalt 1,9 miljoner timmar i april förra året. I år har det minskat till bara 300 000 timmar.

Omkring 85 000 unga tar studenten nu i början på juni. Vad som väntar är en osäker framtid där man inte vet om man kommer kunna få jobb, flytta hemifrån eller hur man ska få ekonomin att gå ihop.

”Innan corona jobbade jag minst 4-8 timmar varje vecka”, berättar en restaurangarbetare som Revolution har pratat med. ”Under en månad fick jag inga pass överhuvudtaget vilket gjort det omöjligt att betala hyran och jag har nu behövt flytta.”

Enligt SCB uppgår ungdomsarbetslösheten nu till nästan 25 procent. Många riskerar att inte längre ha råd att betala hyran och kommer därför att tvingas flytta. Den generation som blir vuxna i denna period möter ett krisande system som inte kan erbjuda en trygg framtid.

I en insändare i Hotellrevyn, frågar sig Jaqueline Leander, som arbetat som kock på Casino Cosmopol i Malmö: ”Nu har de stängt och vi har blivit varslade. Nu finns inte min trygghet längre. Jag ser ingen klarhet i närmaste framtiden. Vad gör vi nu när tryggheten inte finns längre?”

Under första veckan i maj var 57 265 personer i åldrarna 18-24 inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Detta motsvarar 10,9 procent av ungdomar i Sverige. Förra året låg den siffran på 7,6 procent.

”Om situationen inte förändras har jag varken pengar till mat eller hyra”, förklarar Ida, som arbetat som timanställd på nattklubb för Aftonbladet.

Samtidigt som regeringen ger miljarder till storföretagen, lämnas dessa ungdomar på bar backe. Alla fackförbund borde ta strid för krav på en full inkomst till de som förlorat sina timmar, som ska bekostas av arbetsgivaren. Att staten ska bekosta detta borde bara vara aktuellt när det gäller småföretag.

Arbetarrörelsen borde även kämpa för ett förbud av vräkningar och införa hyresstopp för de som inte kan betala sin hyra. Arbetare och unga ska inte behöva lida för att systemet inte kan tillhandahålla jobb.

Om storföretag och bostadsbolag vägrar att stå för detta, bör de nationaliseras utan ersättning. Det är inte arbetare och unga med otrygga och tillfälliga anställningar som ska betala för krisen. Låt kapitalisterna betala!

Jennifer Niva

Zara Henriksson

Emelie Alatalo

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,232FöljareFölj
807FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna