Varför kan inte kapitalisterna köpa upp sin egen överproduktion?

Fråga från RKP Karlstad: Det som är i grund och botten driver kapitalismen till kris och recession om och om igen är överproduktionen. Kan inte kapitalisterna köpa upp överskottet för att stävja överproduktionens effekter?


Kapitalisterna köper alltid en del lyxvaror, men, nej, de kan inte köpa upp den överproduktion, den överkapacitet, som finns i samhället av den enkla anledning att det inte finns något vinstintresse i det. 

Det är ett vanligt misstag att tro att varje enskild kapitalist agerar på ett logiskt och rationellt sätt utifrån hela borgarklassens gemensamma intressen. Varje enskild kapitalist agerar absolut logiskt, men bara utifrån sina egna intressen. 

På den fria marknaden står de i konkurrens med varandra. Varje enskild kapitalist skulle såklart gärna se att de andra kapitalisterna köper upp varorna som inte blir sålda. Men de som köper upp varorna skulle få lägre vinst, medan de som säljer varorna skulle få extra stora vinster och vinna mark i konkurrensen. En kapitalist som platt accepterar den typen av förluster, är inte kapitalist särskilt länge till.

Av samma skäl kan de inte bara enkelt dra ned på produktionen för att minska överproduktionen eller betala arbetarna högre löner för att öka konsumtionen. Det som är logiskt för borgarklassen som helhet är inte nödvändigtvis logiskt för varje enskild kapitalist. 

För att lösa den här motsättningen krävs ett gemensamt ägande av företagen och bankerna och en planerad ekonomi, då hade “för många varor” knappast varit ett problem: man hade lätt kunnat att dra ner på produktionen (och minska arbetstiden) eller sänka priserna.


Vidare läsning:

Revolutions redaktion

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,136FansGilla
2,483FöljareFölj
1,268FöljareFölj
2,021FöljareFölj
736PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna