Varför är det just socialismen som kommer att ersätta kapitalismen?

Fråga från Greta Jansson, Umeå

Jeff Bezos, Wallenberg och Elon Musk kan verka mäktiga. Men utan oss arbetare – utan sjuksköterskor, busschaufförer, industriarbetare, tågvärdar, lärare och så vidare – är kapitalisterna ingenting. Inte ett enda hjul snurrar, inte en enda glödlampa lyser och inte en enda telefon ringer utan arbetarklassens godkännande. Bara som klass kan vi använda den makten vi har i produktionen för att stanna samhället, genom att strejka.

Eftersom arbetarklassen bokstavligt talat får allt i samhället att gå runt, kan vi också styra samhället helt utan kapitalisterna. För att avskaffa kapitalismen måste arbetarklassen med andra ord gripa makten. Det är också själva innehållet i den socialistiska revolutionen. 

Faktum är att marknaden redan nu reglerar en produktion som till sitt väsen är samhällelig. Även den enklaste mobiltelefon bygger på arbete från hela världen, och internt på det enskilda företaget råder inte marknadsmekanismer – där planerar och strukturerar cheferna arbetet mycket noga. Likväl går hela företagets (och hela mänsklighetens) gemensamma arbete ut på att generera vinster åt ett fåtal superrika kapitalister, inom ramen för kapitalismens privategendom. 

Denna motsättning mellan samhällelig produktion och privat tillägnelse står i centrum för kapitalismen, och den kan bara lösas genom att ställa mänsklighetens resurser under arbetarklassens gemensamma demokratiska kontroll. 

Socialismen, kommunismens första stadium, är inte bara någon “bra idé” som en eller annan tänkare hittat på. Det är det enda sättet att bygga vidare på de framsteg som mänskligheten faktiskt gjort under kapitalismen. 

Idag finns det teknologi för nästan helt automatiserade fabriker, för självkörande bilar, för helt förnyelsebar el med minimalt arbete, och så vidare. När vi frigör dessa resurser från kapitalisternas strypgrepp, är möjligheterna oändliga. Mänskligheten har möjligheten att, i Engels ord, påbörja språnget från nödvändighetens rike till frihetens rike.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna