Vänsterns studentförbund sviker – vill “inte ta ställning” mot folkmordet

Under vårfullmäktiget den 22 februari antog Stockholms universitets studentkår (SUS) ett uttalande om situationen i Israel och Palestina. Uttalandet undvek att fördöma Israels folkmord, och nöjde sig med att uttrycka sympati med “drabbade studenter” och motstånd mot “antisemitism och islamofobi”. 

Studentföreningarna Stockholm Academics for Palestine, Marxistiska studenter och Muslimska studenter, samt studentrådet vid institutionen för kultur och estetik, lade fram en motion som föreslog en rad ändringar av uttalandet. Bland annat skulle det ha belyst hur Israel angriper den palestinska akademin, och uppmanat Stockholms universitet att se över sina samarbeten med israeliska universitet. 

Vi var flera som talade för motionen, och bemötte styrelsens argument om så kallad “politisk neutralitet”. Kårfullmäktige tvingades gå med på vissa mindre justeringar, för att rätta rena faktafel i uttalandet – men röstade sedan enhälligt för att avslå motionen. Bland dem som röstade emot fanns representanterna från Vänsterns studentförening (VSF). I en kommentar till tidningen Studietid förklarar VSF:s och kårfullmäktiges ordförande Disa Ahlbom-Berg att kåren inte “försöker ta ställning i konflikten” och måste vara “försiktiga” för att inte bidra till “antisemitism”. 

Detta är bara ännu en händelse som belyser vänsterns degenerering, och deras ovilja att lyfta ett finger för det palestinska folket. Det blir ständigt tydligare att vi behöver ett nytt parti, som kan ta kampen mot det kapitalistiska och imperialistiska systemet – ett revolutionärt kommunistiskt parti. 

Karl Kjellin

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,232FöljareFölj
810FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna