Valet i Storbritannien: Corbyn kan segra!

”Detta val är ett unikt tillfälle att omvandla vårt land och ta kamp mot de mäktiga intressen som håller folk tillbaka,” sade Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn om valet i Storbritannien den 12 december. Mot Corbyn står Boris Johnson och hans Toryparti som vill fortsätta gynna den lilla eliten av miljardärer, bankirer och spekulanter som hungrigt väntar på ytterligare privatiseringar inom sjukvård och infrastruktur som kan ge dem ännu större profiter. Kampen har börjat.

Boris Johnson har fått det han ville ha – ett nyval som han hoppades kunna vinna genom att använda sig av retorik mot etablissemanget. Hans valparoll är ”folket mot parlamentet”, där han skulle representera ”folket” mot den ”elit i parlamentet” som gör allt för att stoppa hans älskade Brexit.

Men även om Torypartiet ännu leder i opinionsundersökningar så knappar Labourpartiet in. Rory Stewart, före detta partiledarkandidat för Torypartiet, spådde att ”detta kommer bli en återupprepning av vad som skedde 2017.” Det vill säga då Theresa May kallade till nyval för att få en ännu större majoritet i parlamentet, men i stället lyckades förlora den majoritet de tidigare haft.

När Theresa May kallade till val ledde Torypartiet med 44 procent mot Labours 25 procent, och media förklarade dag ut och dag in att Labour omöjligen kunde vinna med Corbyn som partiledare. Men med ett radikalt program och en massiv kampanj lyckades Labour öka med 11 procentenheter på bara fem veckor. Nu inledde Torypartiet valrörelsen med bara 36 procent mot Labours 25 procent, och bland de under 34 år leder redan Labour stort.

Labour: folket mot miljardärerna

Labour har alla förutsättningar för att upprepa vad de lyckades med 2017 och vinna valet. Även om de inte får egen majoritet kan de få stöd av det skotska nationalistpartiet SNP. Och med de 500 000 medlemmar som partiet nu har kan de göra en ännu bättre kampanj än de gjorde 2017. Labours medlemmar visar också att de vill göra allt för att besegra Torypartiet – på bara 24 timmar samlade de in 500 000 pund.

Labour har besvarat Boris Johnsons ”folket mot parlamentet” paroll med sin egen – ”folket mot miljardärerna.” De rikaste 10 procenten äger 44 procent av alla rikedomar och det är de som kommer att gynnas av en ny Toryregering – samt amerikanska läkemedelsföretag som Johnson planerar att privatisera sjukvården, NHS, till.

Corbyn attackerade miljardärerna i sitt kampanjlanseringstal och lovade att en Labourregering kommer ”ta sig an den elit som utnyttjar ett riggat system.” Med en sådan retorik kan Labour entusiasmera de 14 miljoner som lever i fattigdom, de med osäkra anställningar, de på minimilön och de med skyhöga hyror. Som Jeremy Corbyn förklarat:

”Alternativen vid detta val kan inte bli tydligare: en Labourregering kommer att stå på din sida, medan Boris Johnsons konservativa, som tror att de är födda till att härska, enbart kommer att gynna de priviligierade få.

Vi kommer nu att lansera den mest ambitiösa och radikala kampanjen för verklig förändring som vårt land någonsin skådat. Detta är vår chans att bygga upp ett land för de många, inte de få, som är värdigt nästkommande generationer.”

Behovet av ett socialistiskt program

Labour står inför ett hårt motstånd – de har de brittiska kapitalisterna, media och högerpolitikerna emot sig. Även om Labour vinner valet så kommer de som hatar Corbyn inte att ge upp sitt motstånd. Kapitalisterna kommer göra allt för att sabotera för en Labourregering och högern inom Labourpartiet – blairiterna – kommer fortsatt försöka underminera partiet inifrån.

Dessutom kommer en Labourregering att regera under en ekonomiskt instabil period. Mervyn King, den före detta chefen för Bank of England, varnade nyligen i ett tal på ett IMF-möte att vi står inför ett nytt ”finansiellt Armageddon”. En ny kris, värre än den som bröt ut 2008, väntar runt hörnet.

De brittiska kapitalisterna kommer inte passivt se på medan en Corbynregering, genomför enorma förbättringar för arbetarklassen, särskilt inte under en kris. I stället för de nationaliseringar inom järnvägen, posten, energi och vatten och massiva investeringar i NHS som Corbyn lovat kommer kapitalisterna att kräva sänkta löner och mer privatiseringar. Den enda räddningen är ett socialistiskt program som bryter med kapitalismen. Endast så kan Labour genomföra sitt program och radikalt omvandla livet för den överväldigande majoriteten i Storbritannien.

Ylva Vinberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna