Våg av anti-asiatisk rasism under pandemin

Den 16 mars öppnade en man eld i tre olika massagesalonger i Atlanta i USA. Åtta personer mördades, varav sex kvinnor med asiatiskt ursprung. Händelsen är den senaste i en våg av trakasserier och våld mot amerikaner med asiatiskt ursprung sedan pandemins början. Ilskan mot detta våld har fått tusentals att gå ut på gatorna och demonstrera under plakat med texten ”Stop Asian Hate”.

Stop AAPI Hate, en organisation som kartlägger rasism mot asiater, registrerade 3800 fall under 2020, jämfört med 2600 året innan. 68 procent av rapporterna kommer från kvinnor. Enligt en undersökning från Pew Research Center, anser 58 procent av alla asiater i USA att de oftare blir utsatta för rasism nu än innan pandemin.

Donald Trump har sedan pandemins början försökt att avleda uppmärksamheten från sin egen regerings misslyckade hantering genom anti-kinesisk retorik. Hela etablissemanget har ett intresse av detta, inklusive Joe Biden, eftersom Kina är en konkurrerande imperialistmakt.

Anti-asiatisk rasism är inte något nytt fenomen i USA. Under 1800-talet emigrerade tusentals kineser till USA i jakt på arbete, och beskylldes direkt för att sänka vita arbetares löner. 1882 infördes Chinese Exclusion Act, en lag som nästan helt förbjöd invandring från Kina. Restriktioner på migration från Asien upphörde inte helt förrän 1965.

Hundratals år av diskriminering sätter sina spår i människors mentala hälsa. Enligt en undersökning från 2018 har en fjärdedel av amerikaner som är födda i Kina, Korea eller Vietnam symptom på depression, vilket är högre än genomsnittet.

Asiatiska kvinnor drabbas av ett dubbelt förtryck – både rasism och sexism. Myter om asiatiska kvinnor som hypersexuella och underdåniga spelade utan tvekan in i massakern i Atlanta. Den typ av asiatiska spasalonger som attackerades förknippas ofta med prostitution. Faktum är att gärningsmannen Robert Aaron Long, en vit kristen fundamentalist, motiverade attacken med att han ”frestats” och ville skydda sig själv och andra från att ”synda”.

Polisen har vägrat kalla attacken för ett hatbrott. På en presskonferens efter dådet sade man att gärningsmannen ”haft en dålig dag”. Liksom Black lives matter-demonstrationerna förra året visade, har det blivit uppenbart för miljoner amerikaner att man inte kan förlita sig på polisen för att bekämpa rasistiskt våld.

Arbetarklassen måste själva ta upp kampen mot all diskriminering, som används medvetet av borgarklassen för att splittra oss. Rasism, sexism och andra förtryck uppstår inte ur tomma intet, utan har sin grund i klassamhället. Bara genom att avskaffa kapitalismen, och därigenom den materiella grunden för alla förtryck, kan vi göra slut på dem en gång för alla.

 

Anton Westberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,129FansGilla
2,538FöljareFölj
1,310FöljareFölj
2,185FöljareFölj
754PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna