Kanada: Stäng ned Ontario! Öppet brev uppmanar till storskalig arbetsvägran

I Ontario, Kanada, ökar antalet fall av covid-19 just nu snabbt som en direkt konsekvens av Doug Ford administrationens företagsvänliga högerpolitik. De som har drabbats värst är arbetare. Kamraterna i Fightback – den kanadensiska sektionen av den Internationella Marxistiska Tendensen – har därför, tillsammans med andra i kampanjen Ontariokoalitionen mot Ford, skrivit ett öppet brev till arbetarrörelsens massorganisationer där de uppmanar dem att organisera en storskalig arbetsvägran. Kampanjen som lanserades 27 april har redan fått ett stort gehör i arbetarrörelsen och samlat stöd från erfarna aktivister.

I Ontario sprider sig nu covid-19 i en hastighet som saknar motstycke. Samtidigt låter Fords provinsregering och storföretagen tusentals arbetare bli smittade på sina arbetsplatser, där man inte genomfört några som helst grundläggande åtgärder för att stoppa smittan. Detta kan inte tillåtas att fortsätta! Som svar på detta har det bildats en rörelse för arbetsvägran.

Ford kommer inte att övertalas till att bry sig om arbetare

Ontario är den provins i Kanada som har flest antal smittade i covid-19. Över 4000 smittas varje dag. Sjukhus och intensivvårdsavdelningar står ständigt på gränsen till total katastrof. Nästan 8000 människor har dött av viruset, och den siffran kommer att flerdubblas om man inte snabbt vidtar åtgärder, och smittan har framför allt spridit sig på osäkra arbetsplatser. I januari konstaterade hälsoexperter i Ontario att nästan en femtedel av de som smittats gjort det på sina arbetsplatser – och då inkluderar man inte de som smittats i kollektivtrafiken, i trångbodda lägenheter och andra platser som arbetare inte kan undvika. Ford-administrationens egna rapporterar visade samtidigt att arbetsgivare inom samhällsnödvändiga yrken slarvat med åtgärder för att minska smittan på arbetsplatser.

Ford varnades om att ett återöppnande av samhället skulle innebära en rekordstor tredje våg, men trots det öppnade han upp icke-samhällsnödvändig försäljning för att göra storföretagen nöjda – utan att anta några som helst åtgärder för att skydda arbetarna. Han har vid flera tillfällen vägrat att återinföra de betalda sjukdagar som han avskaffade 20018. Hans administration vägrade också att stänga arbetsplatser som haft upprepade utbrott av smittan. Dessutom lyckades Ford klanta till vaccineringen i några av de värst drabbade låginkomstområdena i provinsen. Arbetare i Scarborough och vid Jane och Finch tvingas att köa i timmar för bristfälliga vaccinlager, medan rika konservativa områden prioriterades.

Genom hela den här tredje vågen har Ford, det konservativa Torypartiet och storföretagen avslöjat deras fullständiga likgiltighet för arbetares hälsa. Ford kallade bland annat betalda sjukdagar för samhällsnödvändiga arbetare ett ”slöseri” i början av den tredje vågen. Under en tyst minut i april för de arbetare som dött under pandemin satt en av Toryledarna, Paul Calandra, och bläddrade i sin telefon. Ford själv har sedan dess både bett om ursäkt och till och med gråtit, medan hans popularitet störtdykt, men trots detta har inget förändrats. Vi kan inte vänta på att Torypartiet ska skaffa sig ett samvete.

Arbetarrörelsen måste stötta arbetare som vägrar osäkra arbetsförhållanden

Ställda inför arbetsgivares och regeringens vårdslöshet har arbetare i samhällsnödvändiga yrken tvingats till att vägra osäkra arbetsuppgifter för att skydda sig själva. Den senaste veckan har Gateways postarbetare, skolassistenter på Applewoods grundskola i Mississauga och lärare i Brampton vägrat att utföra osäkert arbete under den växande vågen av smitta. Innan dess har lärare i Mississagua, tågarbetare i Toronto och Windor med flera arbetsvägrat. Under 2020 såg vi hundratals exempel på arbetsvägran och tusentals klagomål till arbetsmarknadsdepartementet. Det finns en stor vilja att kämpa, vilket också kan ses i en ökning av antalet fackliga kampanjer och strejkmandat (där medlemmarna ger förhandlingsdelegationen makt att varsla om konflikt, övers. anm.) från samhällsnödvändiga arbetare. Bara den här veckan har den katolska skolans styrelse i Toronto röstat för strejkmandat efter att arbetsgivare krävt att lärare ska visa upp läkarintyg för att få stanna hemma när de är sjuka.

Vid ett möte nyligen med över 1000 deltagare från Nya demokratiska partiet (NDP) i Ontario och nästan 350 från ”$15 and Fairness”-kampanjen fick kravet på en kampanj för storskalig arbetsvägran stort stöd från deltagarna. Dessa organisationer kan och måste spela en organiserande roll. Enligt rapporter från arbetsmiljöverket i Ontario ökar antalet klagomål om repressalier mot arbetare som följer hälso- och säkerhetsriktlinjerna på Amazons fabriker, i mataffärer, vård- och omsorgsboenden och på många andra arbetsplatser där samhällsnödvändiga arbetare är anställda, och det lär finnas ännu fler repressalier som inte rapporterats. Arbetare måste veta att om de skulle vägra osäkert arbete så finns det massorganisationer, med över 200 000 arbetare bara i Toronto, som skulle komma till deras försvar.

Gå med i kampanjen

Flera organisationer kopplade till NDP, samt aktivister och sympatisörer har skrivit ett öppet brev som vädjar till NDP i Ontario och den fackliga ledningen att inleda en kampanj för storskalig arbetsvägran. Bland de hundratals underskrifter man fått in finns många fackliga ledare: Carlos Santos (ordförande för ATU 113), Kevin Paddon (ordförande för UNIFOR Local 31), samt representanter från Ontario Public Service Employees Union och United Steelworkers. Andra som har skrivit under brevet är Jessa McLean (ordföranden för York-Simcoe NDP), Cheri DiNovo (tidigare minister för NDP), samt ytterligare åtta ordföranden från organisationer kopplade till NDP. Brevet kräver följande:

Bild: Ontariokoalitionen mot Ford

Vi kräver att Ontario Federation of Labour och NDP i Ontario:

  1. Uppmanar till och organiserar storskalig arbetsvägran för att skydda arbetares liv. Utropar ett ”undantagstillstånd” och tar till extraordinära åtgärder för att främja storskalig arbetsvägran, strejker, walkouts eller andra sätt som låter arbetare vägra livsfarliga arbetsförhållanden. Dessa åtgärder måste vidtas snarast möjligt.
  2. Återupptar kravet på betald sjukfrånvaro, dubbel lön för samhällsnödvändiga arbetare, samt nedstängning av alla icke-samhällsnödvändiga arbetsplatser, med full kompensation till de som får stanna hemma. Kapitalisterna som sitter på miljarder är de som ska betala för detta, inte skattebetalarna.
  3. Kräver en omedelbar och bestående höjning av det finansiella stödet till personer som har funktionsvariationer och att man snabbar upp vaccinering av anhöriga till personer med funktionsvariationer.

Brevet skrivs under av Ontariokoalitionen mot Ford.

Inga nya utbrott, inga nya rekordsiffror i antal döda eller stora tragedier har kunnat stoppa Doug Ford. Arbetare har vägrats säkra arbetsmiljöer, betald sjukledighet och mycket mer. De behöver stöd för att kunna vägra osäkert arbete.

Vi uppmanar alla att skriva under brevet, delta på möten och att göra allt för att stötta rörelsen för arbetsvägran. Det är det enda sättet få till någon förändring i Ford-regeringen och stoppa virusets spridning.

 


 

Artikeln publicerades ursprungligen på www.marxist.ca den 26 april.

Fightback (IMT i Kanada)

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna